UCK sleept gemeente voor de rechter voor faillissement | De Utrechtse Internet Courant UCK sleept gemeente voor de rechter voor faillissement | De Utrechtse Internet Courant

UCK sleept gemeente voor de rechter voor faillissement

UCK sleept gemeente voor de rechter voor faillissement
Het Utrecht Centrum voor de Kunsten (UCK) sleept de gemeente voor de rechter om het naderende faillissement te voorkomen. Het UCK heeft al jaren financiële problemen. Vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente het zat was en werd besloten geen extra subsidie meer te verlenen aan de instelling. Het faillissement zou volgens het UCK echter het meest ongunstige scenario zijn.  

Het Utrecht Centrum voor de Kunsten (UCK) sleept de gemeente voor de rechter om het naderende faillissement te voorkomen. Het UCK heeft al jaren financiële problemen. Vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente het zat was en werd besloten geen extra subsidie meer te verlenen aan de instelling. Het faillissement zou volgens het UCK echter het meest ongunstige scenario zijn.  

De instelling aan het Domplein heeft extra geld nodig om te kunnen blijven bestaan. Vorig jaar werd duidelijk dat het UCK het alleen zou redden met een incidentele bijdrage van 1,8 miljoen euro en een jaarlijks bedrag van ongeveer 1 miljoen euro. De gemeente wil echter vasthouden aan de jaarlijkse subsidie van 976.000 euro. Vorig jaar werd dus al aangekondigd dat het UCK zou verdwijnen.

Boos

De instelling is nu echter boos. Door de manier waarop de gemeente de zaak zou willen afhandelen zou het UCK eind juli faillissement moeten aanvragen. De instelling heeft kritiek op ‘haastwerk’ van de gemeente. De overheid zou daarmee de belangen van de stichting beschadigen. Ook heeft het UCK twijfels over de rechtmatigheid van het ‘vooropgezette faillissement’.

Volgens de kunstinstelling betekent de werkwijze van de gemeente dat medewerkers zonder vergoeding op straat komen te staan en 6.000 cursisten niet kunnen starten in het nieuwe seizoen 2019/2020.  Een ‘gehaast’ faillissement zou de meest onzorgvuldige afhandeling zijn. Volgens het UCK zijn er ook andere opties mogelijk, daar is wel meer tijd en op korte termijn meer geld voor nodig.

Slachtoffer

Directeur-bestuurder Jeroen van Spijk (UCK) had deze uitkomst niet verwacht: “De gemeenteraad heeft aangedrongen op een oplossing waarbij de cursisten niet het slachtoffer worden van het gekozen scenario. Ook hebben meerdere gemeenteraadsfracties aangedrongen op een oplossing waar het personeel niet onnodig op straat komt te staan. Hier gaat het college volledig aan voorbij.”

Het UCK eist nu meer tijd en geld van de gemeente om de werkzaamheden af te bouwen of een doorstart te realiseren. Als de gemeente of tijd of geld geeft, dan gaat het UCK overwegen om niet naar de rechter te stappen. De instelling heeft drie rechtszaken tegen de gemeente op de planning staan.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. NK

  Dus ze verprutsen het al jaren en zijn nou boos dat iemand er eindelijk een streep onder zet?
  Misschien moeten ze eerst eens naar zichzelf kijken.
  Als je, je met €1mil per jaar gratis geld niet staande kunt houden hoor je niet meer te bestaan.

 2. Barend

  Groen Links heeft in Utrecht meer behoefte aan fietsstraten dan aan Culturele vorming.

 3. Gonnie Oosterbaan

  Het is een schande dat de gemeente een instituut als het UCK met als belangrijkste onderdeel de muziekschool (in het verleden de gemeentelijke muziekschool) ter ziele laat gaan. De gemeente spreekt met trots over de groei van onze gemeente (binnenkort 400.000 inwoners) maar een muziekschool hebben ze straks niet meer. Eerst ‘op afstand van de gemeente’ plaatsen en vervolgens de eisen opschroeven en tegelijk bezuinigen. Een sterfhuisconstructie gevolgd door dure gemeentelijke onderzoeken en interim-directeuren. Toegankelijk en degelijk muziekonderwijs ook voor kinderen in gezinnen met weinig geld schuift de gemeente gewoon aan de kant.
  Met een faillissement geeft de gemeente de leerlingen en zeker de medewerkers een forse trap na.

 4. waldorff

  @Gonnie: ben het helemaal met je eens! Tuurlijk moet er een degelijk financieel beleid gevoerd worden, maar met deze houding van de gemeente worden vooral alle cursisten én medewerkers de dupe.
  Het is totaal onduidelijk hoe én waar de cursisten en medewerkers aan de slag mogen-en dat is treurig.

 5. Piet

  De bakken geld die naar het UCk zijn gegaan afgelopen jaar stonden echt niet meer in verhouding met wat het UCK daar voor leverde.

  Als ik zie wat (school)kinderen aangeboden krijgen aan culturele vorming is dat behoorlijk te noemen. Daarnaast zijn er natuurlijk vollop dansscholen(bijv DCU) die door redelijk klein te blijven netjes op de centen blijven letten. De lessen bij het UCK waren nou ook niet echt goedkoop te noemen daar kan je vaak ook bijvoorbeeld zelf een gitaarleraar voor inhuren.

 6. Wim

  Utrecht, stad van de feesten en partijen.
  Utrecht, stad van de culturele armoede.

 7. Bert

  Echt onvoorstelbaar dat UCK een procedure dreigt te starten tegen haar subsidieverlener maar iets zegt mij dat UCK een blaffende hond is in het donker. De enige verliezers zijn de te duur betaalde bestuursleden die hun salaris te vroeg zien opdrogen. Denk je werkelijk dat die ook maar een cent geven om het argument arme cursisten. Leer de wereld kennen en trek je conclusie.

  Er staan inmiddels al partijen klaar om de plek van UCK over te nemen met slechts een schamele subsidie van € 976000,00.

 8. joep

  De gemeente gaat gewoon met een nieuwe partij in zee hoor, dus er verdwijnt helemaal geen aanbod of er verdwijnt helemaal geen muziekschool.

  De UCK is gewoon een partij waarmee de gemeente weinig meer van doen wil hebben, omdat de organisatie niet goed was.

  Het is dus geen must voor de gemeente om deze organisatie in stand te houden.

  Het UCK is geen bestaansrecht op zichzelf, ze dienen een doel. Dat doel wordt nu anders verwezenlijkt, mer andere mensen in de organisatie.

 9. Honkey Tonkey Pianissie

  Jammer dat zoveel mensen het door de gemeente en media geschapen beeld van het UCK klakkeloos aannemen.Het UCK verdiende ongeveer 60% van haar eigen middelen, dat is erg goed vergeleken met andere instellingen voor cultuureducatie. Scholen kosten geld en een muziekschool ook. “Utrecht, stad van kennis en cultuur” wordt zo langzamerhand meer “Utrecht, stad van koopzondag en commercie”. En ja, een hotel is lucratiever dan een muziekschool, maar het zou wel erg jammer zijn als ook dit pand aan het Domplein het zoveelste hotel wordt.
  De gemeente heeft de situatie veroorzaakt waardoor docenten met een stevige rechspositie gedwongen moeten worden onstlagen, de rechter zal hopelijk oordelen dat de gemeente de ontslagvergoedingen moet ophoesten.

 10. Piet

  @Wim totaal staat er 48€ miljoen aan cultuur op de begroting dat zijn geen feesten en partijen en zeker geen stad van culturele armoede. Betekend namelijk dat bijna een kwart aan cultuur wordt uitgegeven.

  Ik ben dus blij dat de gemeente wel goed op deze gelden let want er gaat een hele hoop in om.

  https://utrecht.begroting-2019.nl/p20029/totaal-alle-subsidieprogrammas

 11. Bram van Reemst

  Wat wil je dan? Moet Utrecht dan de enige stad zonder muziekschool worden?

  De gemeente heeft bovendien beloofd om een alternatief aan te gaan bieden, maar er is nu (enkele maanden voor het nieuwe schooljaar zou ingaan) nog geen zicht daarop. Dus óf de gemeente tovert alsnog een nieuwe kunstonderwijsvoorziening uit de hoge hoed (wat inderdaad in de buurt zou komen van faillissementsfraude) óf de gemeente verbreekt deze belofte en verzaakt haar taak. Het sterke cultuuraanbod juist een belangrijk insigne van Utrecht, maar de gemeente vindt het zelf beoefenen van kunsten niet belangrijk.

  De financiële problemen zijn trouwens voor een groot deel veroorzaakt doordat de gemeente in een paar jaar tijd de subsidie met meer dan driekwart heeft verminderd. De gemeente wil dat het centrum zich beperkt tot direct onderwijs in kunstbeoefening en geen cultuureducatie op scholen meer aanbiedt. Het lijkt mij juist goed dat er een verbinding is tussen beide activiteiten, dat maakt het makkelijker om als kind de stap van het een naar het ander te zetten.

  Verder gaat een groot deel van de UCK-begroting op aan de huur van het gebouw aan het Domplein… dat eigendom is van de gemeente. Vestzak-broekzak dus. De gemeenteraad wil terecht dat het pand een culturele bestemming houdt, dus het zou onzin zijn om de marktwaarde te eisen.

 12. Bram

  Bert schrijft hierboven:
  “Er staan inmiddels al partijen klaar om de plek van UCK over te nemen” en Joep schrijft: “De gemeente gaat gewoon met een nieuwe partij in zee hoor, dus er verdwijnt helemaal geen aanbod of er verdwijnt helemaal geen muziekschool.”

  Heb je daar informatie over? Als een nieuwe ‘partij’ een publieke voorziening overneemt, zoals wanneer een nieuw busbedrijf de aanbesteding voor OV in een regio wint, moet deze wettelijk ook de medewerkers overnemen. De gemeente wil daar onderuit komen door het centrum failliet te laten gaan. De medewerkers moeten verplicht zzp’er worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).