Ulu Moskee sluit zich aan bij Grootste Museum van Nederland en opent deuren voor nieuwsgierige bezoekers Ulu Moskee sluit zich aan bij Grootste Museum van Nederland en opent deuren voor nieuwsgierige bezoekers

Ulu Moskee sluit zich aan bij Grootste Museum van Nederland en opent deuren voor nieuwsgierige bezoekers

Ulu Moskee sluit zich aan bij Grootste Museum van Nederland en opent deuren voor nieuwsgierige bezoekers
De Ulu-moskee in Lombok
De Ulu Moskee in Lombok opent op 4 november haar deuren voor bezoekers van het Grootste Museum van Nederland. Geïnteresseerden kunnen vanaf dat moment op bepaalde dagen en tijden de moskee bezoeken. Het is de tweede moskee die zich bij het initiatief aansluit. 

De Ulu Moskee in Lombok opent op 4 november haar deuren voor bezoekers van het Grootste Museum van Nederland. Geïnteresseerden kunnen vanaf dat moment op bepaalde dagen en tijden de moskee bezoeken. Het is de tweede moskee die zich bij het initiatief aansluit. 

Het Grootste Museum van Nederland is een verzameling van geloofsgebouwen die de deuren openen voor mensen die geïnteresseerd zijn in het gebouw of het verhaal daarachter. Eerder stelden kerken en synagogen de deuren op, nu komen daar ook moskeeën en tempels bij. Het initiatief is gestart door Museum Catharijneconvent. “De kracht van het Grootste Museum van Nederland ligt in het zichtbaar maken van prachtige schatten die nu voor het grote publiek verborgen blijven.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Femke Lockefeer

De Ulu Moskee is de 22e ‘museumzaal’ die aansluit en, na de Domkerk, het tweede pand in Utrecht. Bezoekers die bij de moskee langs willen komen, kunnen daar meer te weten komen over de bijzondere architectuur van het gebouw. Volgens de organisatie heeft de moskee een ‘indrukwekkend interieur’, met een grote gebedszaal, meerdere balkons en een versierde koepel. “Het licht in de gebedsruimte is een kunstwerk op zich”, aldus Museum Catharijneconvent.

“De architect Ishak Önen wilde de lichtinval in dit religieuze gebouw extra benadrukken. Daarom maakte hij ramen in de koepel, lichtstroken in het dak en plaatste een transparante gebedsmuur. Hierdoor baadt de ruimte in het daglicht en fonkelen overal de goudkleurige details.” De decoratie in de gebedszaal, met kalligrafie in de hoofdrol, is van de hand van kunstenaar Semih İrteş. “In het tapijt is de tulp afgebeeld, die verwijst naar de band tussen Turkije en Nederland.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Femke Lockefeer

De Ulu Moskee opent de deuren op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. Tijdens het gebed is de gebedszaal niet toegankelijk voor bezoekers. Op alle locaties van Het Grootste Museum van Nederland is een audiotour of kijkkaart aanwezig die bezoekers langs de mooiste plekken van het pand leidt.

11 Reacties

Reageren
 1. buurtbewoner

  inderdaad indrukwekkend interieur, maar de buitenkant is minder fraai

 2. Cico

  Ben er eerder geweest en kreeg een rondleiding van een enthousiaste Turkse mevrouw. Was ontzettend boeiend, zeker een aanrader

 3. Abdars

  Kebabfactory vind ik niet fraai. De geur en alcoholisten ontvangen feitelijk in een gebedshuis na middernacht.

 4. Katja

  Mooi initiatief.

 5. Kijker

  Ik ga zeker eens kijken!

 6. WJM

  Bijzonder! Goed initiatief!

 7. Gerard

  Ik kan iedereen aanraden van de gelegenheid gebruik te maken om deze bijzondere moskee ook van binnen te bekijken. Ik ben in diverse moskeen geweest in Turkije en in Arabische landen en ik vind deze moskee van binnen zeldzaam mooi, vooral door de bijzondere lichtval die de architect heeft weten te realiseren.

  Geniet ervan!

 8. Mo Slim

  Het interieur is cultureel gezien mooi uitgevoerd. Alleen begrijp ik niet dat er bovenop twee fallussen (falli?) staan, hebben die te maken met de 70 maagden? Dat is toch obsceen?

 9. Hetty

  Prachtige moskee, zo mooi, dat deze nu ook te bezichtigen is. het lijkt me wel zinvol, gezien eerdere confrontaties met Pegida bij deze moskee, dat er controle cq bewaking bij de ingang is.

 10. Wout

  Moskeeën en kerken hebben de deur toch altijd open staan voor iedereen?

 11. bert

  geweldig, wat een tof initiatief!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).