Uniek concert vanaf Domtoren trekt honderden luisteraars | De Utrechtse Internet Courant Uniek concert vanaf Domtoren trekt honderden luisteraars | De Utrechtse Internet Courant

Uniek concert vanaf Domtoren trekt honderden luisteraars

Uniek concert vanaf Domtoren trekt honderden luisteraars

Een uniek concert gisteravond op het carillon van de Domtoren. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bracht vanaf 20.00 uur het beroemde stuk ‘Tubular Bells’ van Mike Oldfield ten gehore. Het live-concert van Fiebig en vier pianisten op 70 meter hoogte trok honderden luisteraars op de speciaal ingerichte luisterplek op het Buurkerkhof. 

Het concert gisteravond was de climax van de concertreeks die de Utrechtse Klokkenspel Vereniging (UKV) iedere zomer in juli en augustus organiseert. Naast de meer traditionele concerten bevat deze reeks vaak ook een concert waarin het eeuwenoude carillon op zoek gaat naar de grenzen van zijn mogelijkheden en naar onverwachte combinaties. Eerder deed de UKV dit door in 2011 het Canto Ostinato van Simeon ten Holt ten gehore te brengen. De revolutionaire debuut-LP ‘Tubular Bells’ van Mike Oldfield kwam in 1973 uit bij Virgin Records. Er zijn miljoenen exemplaren van verkocht. Het openingsthema van Tubular Bells is vele malen gebruikt in tv-programma’s en films zoals in The Excorcist. Het werk begint met een klein motiefje dat gedurende 24 minuten verandert en varieert en eindigt met een enorme climax vergelijkbaar met de Bolero van Ravel.

Voor de bijzondere uitvoering van ‘Tubular Bells’ was door de UKV op het Buurkerkhof de ideale luisterplek ingericht met ongeveer 200 zitplaatsen, waar het publiek gratis gebruik van kon maken. Daar was het concert uitstekend te horen en viel tevens op een groot scherm te zien hoe de 5 muzikanten hun werk verrichtten boven in de toren. Naast beiaardier Malgosia Fiebig werd het stuk uitgevoerd door de Nederlandse pianisten Sandra Mol en Jeroen van Veen en hun Canadese collega’s Marcel en Elisabeth Bergmann. Het concert werd mede mogelijk gemaakt door het Carel Nengerman Fonds, het K.F. Hein Fonds, de Elise Mathilde Stichting en de Gemeente Utrecht.

Projectie van de muzikanten op een muur aan het Buurkerkhof (foto: Johan de Boer)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).