Unieke collectie modeltreinen in het Spoorwegmuseum | De Utrechtse Internet Courant Unieke collectie modeltreinen in het Spoorwegmuseum | De Utrechtse Internet Courant

Unieke collectie modeltreinen in het Spoorwegmuseum

Unieke collectie modeltreinen in het Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum krijgt een nieuwe permanente tentoonstelling waar een deel van de collectie modeltreinen te zien is. Het Spoorwegmuseum bezit naar schatting zo’n 800 modeltreinen: fabrieksmodellen, zelfbouwlocomotieven, stokoud speelgoed en zeldzame verzamelobjecten.

Het Spoorwegmuseum krijgt een nieuwe permanente tentoonstelling waar een deel van de collectie modeltreinen te zien is. Het Spoorwegmuseum bezit naar schatting zo’n 800 modeltreinen: fabrieksmodellen, zelfbouwlocomotieven, stokoud speelgoed en zeldzame verzamelobjecten.

In het Modellenmagazijn krijgt de collectie modeltreinen een nieuwe plek. Zo zijn er topmodellen te zien van C.J. Honig. Honig werkte in de jaren ’30 van de vorige eeuw als machinist bij de spoorwegen. Bij wijze van tijdverdrijf bouwde hij een minutieus schaalmodel van stoomlocomotief 183 van de Staatsspoorwegen en een ruim 2 meter lang model van locomotief 3900. Het werk pakte zo goed uit, dat hij beide modellen aan het Spoorwegmuseum kon verkopen.

Voor het eerst wordt ook de speelgoedcollectie van het Spoorwegmuseum tentoongesteld. Het museum verzamelt al lange tijd allerlei treinenspeelgoed, maar toonde deze collectie nog nooit aan het publiek.

Te zien zijn houten treinen, uurwerktreintjes die met een sleutel moesten worden opgewonden, elektrische speelgoedtreinen, miniatuurlocomotieven die echt op stoom konden rijden, Legotreinen, blikken speelgoed en nog veel meer. Topstuk is de oudste houten speelgoedtrein van het Europese continent. De trein met een lengte van maar liefst vier meter kwam in 1928 in de collectie toen de 100-jarige eigenaresse de trein aan het museum schonk.

Een ander zeldzaam object is de Vulcantrein uit ca 1845. Het handbeschilderde tinnen speelgoedtreintje is samengesteld uit stoomlocomotief ‘Vulcan’ met 5 rijtuigen. De reizigers zijn als platte tinnen figuurtjes op en in het treintje gesoldeerd. Vanwege de zachtheid van tin zijn slechts zeer weinig van dit soort vroege speelgoedtreintjes bewaard gebleven. Het stokoude speelgoedtreintje is met dank aan de Vrienden van het Spoorwegmuseum gerestaureerd.

Het Modellenmagazijn toont ook een bijzondere verzameling miniatuurtreintjes. In 1911 begon de toen 10-jarige George Timperley uit ’s Graveland samen met zijn vier broers met het bouwen van miniatuurtreintjes van luciferdoosjes, hout en karton. De in totaal 150 locomotieven en 30 rijtuigen vormden een natuurgetrouwe weergave van het spoorwegmaterieel dat op dat moment bij de verschillende spoorwegmaatschappijen van Nederland in dienst waren.

Hoewel er zeker tien jaar lang intensief met deze modelletjes is gespeeld, slaagden de broers er in hun zelfgebouwde wagenpark telkens weer netjes te herstellen. Met als gevolg dat de door de broers gemaakte verzameling in 1993 in vrijwel ongeschonden staat uit de nalatenschap van George Timperley aan het Spoorwegmuseum kon worden geschonken.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).