Universiteitsmuseum in Utrecht na drie jaar verbouwing weer open: ‘Kijkje onder de motorkap van de wetenschap’ Universiteitsmuseum in Utrecht na drie jaar verbouwing weer open: ‘Kijkje onder de motorkap van de wetenschap’

Universiteitsmuseum in Utrecht na drie jaar verbouwing weer open: ‘Kijkje onder de motorkap van de wetenschap’

Universiteitsmuseum in Utrecht na drie jaar verbouwing weer open: ‘Kijkje onder de motorkap van de wetenschap’
Foto: Robert Oosterbroek
Het Universiteitsmuseum in Utrecht (UMU) gaat op 6 september na drie jaar verbouwing weer open. Het museumgebouw werd afgelopen jaren flink onder handen genomen zodat het museum meer bezoekers kan ontvangen.

Het Universiteitsmuseum in Utrecht (UMU) gaat op 6 september na drie jaar verbouwing weer open. Het museumgebouw werd afgelopen jaren flink onder handen genomen zodat het museum meer bezoekers kan ontvangen.

Het oorspronkelijke gebouw van het Universiteitsmuseum uit 1996 werd te klein, omdat de bezoekersaantallen van het museum flink gestegen waren. Het entreegebied van het gebouw is daarom nu vergroot. Ook is een deel van de kantoren bij het museum getrokken, waardoor er nu meer ruimte is voor tentoonstellingen en de garderobe, toiletten en receptie.

“Het nieuwe UMU is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is”, zegt directeur Femke den Boer. “In ons vernieuwde familiemuseum krijgen bezoekers een kijkje onder de motorkap van wetenschap en worden ze zelf een onderzoeker.”

Vijf nieuwe zalen

In het nieuwe museum zijn vijf nieuwe tentoonstellingszalen waar bezoekers meer kunnen leren over wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld door een hart-longmachine te ontwerpen, het gedrag van apen en mensen te bestuderen en te experimenteren met een luchtpomp.

“Bij het Universiteitsmuseum geloven we dat iedereen een onderzoeker kan worden. We nodigen onze bezoeker graag uit om vragen te stellen over zichzelf en de wereld om zich heen. In het museum willen we bezoekers laten ervaren dat je alles kunt onderzoeken als je de juiste vragen stelt en net als wetenschappers verschillende onderzoeksvaardigheden gebruikt”, aldus Femke den Boer.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Lize Kraan

Check je plek

Tijdens het eerste weekend dat het museum weer open is, begint ook het project ‘Check je plek’. Dat is een zogenoemd ‘citizen science project’, waarbij niet-wetenschappers mee kunnen helpen aan een onderzoek. Kinderen en jongeren worden gevraagd om hun favoriete buitenplek te observeren en te vertellen wat het hun favoriete plek maakt.

Wetenschappers Kathrine van den Bogert en Gijs van Campenhout gaan de data onderzoeken. “Kinderen gebruiken een plek anders dan dat volwassenen en onderzoekers denken. Daarom vragen we hen om zelf hun plek te onderzoeken. Door met het UMU samen te werken kunnen we veel data verzamelen en inzicht krijgen in wat iets een fijne buitenplek maakt”, aldus de wetenschappers.

Het vernieuwde Universiteitsmuseum opent op woensdag 6 september om 13.00 uur weer voor het eerst de deuren. Ook de Oude Hortus en het museumcafé gaan dan weer open.

5 Reacties

Reageren
  1. Marco

    Leuk! Ben benieuwd, tot gauw!

  2. Hetty

    Ik ben heel benieuwd, hoe het vernieuwde UMU er uit ziet. Ik hoop wel, dat het gedeelde, waar Schimmels in het zonnetje werden gezet, behouden is gebleven. Niet alleen, omdat het interessante en belangrijke organismen zijn, helaas vaak onderbelicht zijn gebleven, maar ook, omdat het vermaarde Westerdijk Fungal Biodiversity Institute in Utrecht gevestigd is.

  3. Rien

    ‘Check je plek’ ‘citizen science project’,kan het niet in het Nederlands? De stad zit al te vol onnodig Engels, denk aan wonderwoods, the wall, de horeca etc

  4. Uuu

    @ Rien

    Checken is gewoon al decennia lang een in Nederland gebezigde uitdrukking en dus een vernederlandst woord. Net als bureau dat bijvoorbeeld is of trottoir. Of computer.

    Stel je vooral aan.

    Met het Citizen Science Project heb je misschien gelijk, maar waarschijnlijk is dat gewoon een internationaal project waar de UU in mee doet. De UU richt zich niet alleen op Nederland, maar is een internationaal instituut.

  5. Pragmatist

    Ik kan me vaag herinneren dat ik de Vrolik collectie had gezien bij de enige keer dat ik de UMU bezocht had. Maar dat was al ongeveer een decennium geleden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).