In het depot van het Universiteitsmuseum Utrecht is een van de oudste slingeruurwerken ter wereld ontdekt. De slingerklok is van Nederlandse makelij en dateert uit 1657, het jaar waarin Christiaan Huygens patent verkreeg over zijn uitvinding van het slingeruurwerk.
Het unieke uurwerk werd niet eerder ontdekt omdat het verpakt zat in een ‘niet origineel’ kastje. Ook het signatuurplaatje was onecht. De slingerklok is momenteel in bruikleen bij het Museum van het Nederlandse Uurwerk in Zaandam voor de tentoonstelling ‘Going Dutch’. Medewerkers van dit museum herontdekten het bijzondere slingeruurwerk. Vanaf de buitenkant is niet te zien dat het om zo’n bijzonder slingeruurwerk gaat. De houten behuizing is in een latere periode om het slingeruurwerk heen gezet en op het signatuurplaatje staat de naam van een Franse klokkenmaker.
De vondst werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt door het Teylers Museum in Haarlem, waar een symposium over uurwerken werd gehouden. Het uurwerk, waarschijnlijk gemaakt door klokkenmaker Salomon Coster in opdracht van Huygens, maakt gebruik van een gewichtsaandrijving in plaats van een veeraandrijving. Van de met gewicht aangedreven slingerklokken was nog geen Nederlands exemplaar uit die tijd bekend.
1 Reactie
ReagerenWat bijzonder dat er in deze tijd nog nieuwe uurwerken gevonden worden! Wellicht bestaan er meer van dit soort exemplaren waar men niets vanaf weet. Ik denk dat men ook nu nog kan leren over nieuwe technieken en toepassingen. Het is in ieder geval een verrijking en mooie ontdekking. https://www.alexmullerklokkenreparatie.nl/ridderkerk