Universiteitsmuseum gaat 1,5 jaar dicht wegens verbouwing, welstandcommissie niet eens met nieuwe plannen

Universiteitsmuseum gaat 1,5 jaar dicht wegens verbouwing, welstandcommissie niet eens met nieuwe plannen
Het entreegebouw van het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat. Foto: DUIC
Het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat gaat ingrijpend verbouwd worden en daarom na de kerstvakantie 1,5 jaar dicht. De welstandscommissie heeft kritiek op het nieuwe ontwerp, omdat de gevel en entree worden afgebroken.

Het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat gaat ingrijpend verbouwd worden en daarom na de kerstvakantie 1,5 jaar dicht. De welstandscommissie heeft kritiek op het nieuwe ontwerp, omdat de gevel en entree worden afgebroken.

Het Universiteitsmuseum sluit op de maandag na de kerstvakantie de deuren voor de verbouwing. Het plan is om het museum in 1,5 jaar tijd te verbouwen. Volgens woordvoerder Marieke Verhoeven van het museum is die verbouwing erg nodig. “Het huidige pand is gebouwd op 30.000 bezoekers per jaar, maar we trekken er inmiddels 75.000.”

Een grondige verbouwing moet zorgen dat de vierkante meters in het gebouw beter benut gaan worden. “We blijven binnen de huidige muren van het museum, maar willen meer tentoonstellingsoppervlakte creëren”, vertelt Verhoeven. “Ook willen we het gebouw aantrekkelijker maken voor de bezoekers, zeker in drukke tijden zoals schoolvakanties. De huidige entree is te klein geworden voor de groeiende bezoekersaantallen, er is niet eens genoeg plek meer om alle jassen op te hangen.”

Nieuw entree en gevel

Het Universiteitsmuseum krijgt in het nieuwe ontwerp een nieuwe entree en gevel met een ‘transparant karakter’. “We willen graag een doorkijk creëren op de Oude Hortus, zodat die ook vanaf de Lange Nieuwstraat te zien is.”

De welstandscommissie heeft kritiek op deze nieuwe plannen. De huidige entree en gevel zijn in 1996 ontworpen door de architect Koen van Velsen. Een jaar later kreeg Van Velsen voor zijn uitbreiding van het Universiteitsmuseum de Rietveldprijs. De welstandcommissie vindt daarom dat het entreegebouw niet aangepast kan worden.

Het Universiteitsmuseum vindt de aanpassingen echter wel nodig: “Het aantal bezoekers is meer dan verdubbeld dan waar het huidige gebouw voor ontworpen is”, zegt Verhoeven. “We zijn niet over een nacht ijs gegaan, en hebben vanzelfsprekend ook overleg gehad met Koen van Velsen. Hij begrijpt dat vanwege de groei het gebouw ingrijpend veranderd moet worden.”

10 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Kijk, het kan dus wel, een succesvol museum ! Complimenten voor het Universiteitsmuseum.

  2. Piet

    Fijn zo’n gemeente die zo’n enorme publiekstrekker gaat lopen tegenwerken. Wees eens positief en kijk hoe je dit proces een beetje jouw kant uit kan sturen. Ipv helemaal af te kraken.

  3. Ceciel Hattinga

    Blijft er wel tijdens de verbouwing van het museum een mogelijkheid om de oude Hortus te bezoeken, bijvoorbeeld via een tijdelijke toegang aan de Nieuwegracht?Ceciel Hattinga

  4. Katja

    Waar was de welstandcommissie toen het Vredenburg aan de singelkant verwoest werd door abominabele nieuwbouw ?
    En in tegenspraak dat het vrij zou blijven vanwege doorkijk over het singel naar het nieuwe station ?

  5. Herman

    Mafketels 1,5 jaar dicht!
    Dat kan alleen bij overheidsachtige geldverslindende instellingen.
    Dit zou bij een bijenkorf ofzo nooit gebeuren.

  6. Jan van Ravenhorst

    Ongelofelijk dat de gemeente een nieuwe entree als beschreven dwarsboomt. Hetgeen afgebroken wordt is mooi maar wat er komt zal niet minder zijn. ( Vanwege het feit dat er ooit een prijs voor is gegeven is een beetje onzin. Elke leuke verbouwing met wat netwerk er omheen krijgt tegenwoordig wel een prijs.) Zeker als zo`n museum toch al 1,5 jaar dicht moet is het onverstandig om ter wille van klassieke bezitzucht van iets dat niet echt monumentaal is de boel op te houden. Foei!
    Jan van Ravenhorst

  7. Oetie

    Wat een misbaksel dat welstandsadvies voor het universiteitsmuseum. Geen oog voor de realiteit van de probleemstelling, elkaar napratende architectenpubers, en scofferende privemeninkjes. Opheffen die club.

  8. Barend

    Hoe is het mogelijk, een museum zonder historisch besef.
    Een bekroond gebouw laat je staan.

  9. Rob

    Is dit dezelfde welstandscommissie die in dezelfde mooie straat wel een foeilelijk, vinex-achtig appartementencomplex toestaat waar voorheen het Willem-Arntz huis stond?

    Klinkt als een weloverwogen beslissing van het museum. Een (inkomensvrije) verbouwingstijd van 1,5 jaar lijkt wel wat excessief voor de aangekondigde plannen. Misschien toch een andere aannemer ook een offerte laten doen….?

  10. Angelique

    Een commercieel bedrijf zou de tent nooit anderhalf jaar dicht durven gooien.
    Komt niet echt over als een verstandige keuze… wat kost dat wel niet aan inkomstenderving?
    En ook marketingtechnisch niet erg sterk, net als de bezoekersaantallen beginnen te stijgen ontzeg je ze de toegang, waardoor mond-op-mond-reclame opdroogt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).