De festival- en evenementensector is hard geraakt door de coronamaatregelen en voor de branche is de maat nu vol. Aanstaande zaterdag wordt in vijf Nederlandse steden de protestmars Unmute Us gelopen. Ook in Utrecht wordt die dag geprotesteerd.
Onder de huidige coronamaatregelen mogen evenementen met maximaal 750 bezoekers onder strenge voorwaarden doorgaan. Festivals en evenementen met een grote capaciteit mogen voorlopig niet plaatsvinden. Tijdens de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag zijn deze maatregelen voor de evenementensector tot ten minste 19 september verlengd.
Tijdens de demonstratie uiten evenementenorganisatoren en bezoekers ‘hun gevoelens van onbegrip over het kabinetsbeleid rondom evenementen’, aldus de organisatie van Unmute Us. “De boodschap: Stop de willekeur! Wij eisen dat per 1 september 2021 evenementen weer mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit.”
‘Einde aan meten met twee maten’
“Unmute Us is absoluut voorstander van het doorgaan van deze grootschalige sportevenementen, van voetbal tot Formule 1 (70.000 bezoekers per dag en vele duizenden bezoekers op de omliggende campings en horecapleinen)”, schrijft de organisatie op haar website.
“Hier wordt namelijk mee bevestigd dat het wél kan en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit. ‘Unmute Us!’ vindt dan ook dat de overheid een einde moet maken aan het meten met twee maten. Laat óók de festivals en andere evenementen doorgaan.”
495 partijen
Unmute Us kwam in eerste instantie voort uit de dancefestivals, maar inmiddels hebben zich volgens de organisatie van de protestmars 495 partijen aangesloten. De demonstranten verzamelen zich zaterdag vanaf 14.00 uur in Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Waar de protestmarsen beginnen, wordt later bekend.
In de DUIC krant die deze week verschijnt, lees je meer over de gevolgen van de coronamaatregelen voor de evenementensector.
Gekoppelde berichten
Streep door Utrechtse festivalzomer; organisatoren roepen op tot protest
Veel festivals die deze zomer in de regio Utrecht op de agenda staan gaan toch…
44 Reacties
ReagerenJe hoeft echt niet heel slim te zijn om te zien dat stil zitten bij een sportwedstrijd niet vergelijkbaar is met 10.000’n mensen die consequent door elkaar lopen bij een festival.
@Natte Otter: stilzitten? Ik heb op tv toch wel wat anders gezien.
@Natte Otter, en hoe komen die mensen op hun zitplek en hoe komen ze weer weg? Dan lopen ze ook gewoon door elkaar. Bovendien de kwetsbare mensen zijn beschermd. Als je de wereld nu niet kan open gooien, dan kun je dat nooit meer en zitten we eeuwig aan maatregelen vast. Succes als jij dat wil, maar ik houd me niet meer aan de maatregelen nu ik mijn 2e vaccinatie heb gehad.
@ Natte Otter
Bij de harde kernen zitten ze niet stil, schreeuwen, dansen, springen en zingen ze + omhelzen ze en dergelijke en houden ze geen afstand. En lopen ze steeds door elkaar heen om bier te halen, Lijkt verdacht veel op een festival zelfs.
Alsof het leven zonder een festival zinloos is
Er waren en zijn al veel te veel festivals en evenementen
Er is een groot tekort aan personeel in de reguliere branche
Er worden zelfs subsidies aangeboden voor omscholingscursussen
Dus pak je kans
Werk zat
Dus omdat het bij het voetbal een puinhoop is mag het bij de festivals ook een puinhoop worden? Wordt het niet tijd dat we ons gaan bezighouden met het afremmen van de aanstaande deltapiek i.p.v. die nog meer aanjagen met allerlei massaal vertier en vermaak?
Lijkt me prima om deze demo niet toe te staan aangezien de deelnemers een gevaar voor de volksgezondheid vormen en je daar als overheid geen toestemming voor hoeft te geven.
@iedereen ik heb ze gezien, gaat om 200 man ofzo. De rest van de tribune(s) zat gewoon braaf. Ding blijft nogsteeds dat je aantal interacties bij een festival een factor X hoger is. Dus dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen de twee groepen is logisch.
Overigens hebben ze het over F1 en daar zal het aantal interacties nog een factor kleiner zijn dan bij de foebele.
@Mark als jij maling hebt aan alle maatregelen nu dan moet je niet miepen als alles verscherpt blijft. Dan ben jij de oorzaak. Festival/club scene heeft aangetoond dat het nog niet kon/kan.
De conclusie van het bovenstaande kan alleen zijn dat de overheid grote risico’s loopt met het toestaan van massa-evenementen van welke aard ook zolang het virus niet verdwenen is. Wat een verschil met bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland, waar wel alles op alles gezet wordt om het virus buiten de deur te houden. Dat evidente wanbeleid gaat ons waarschijnlijk nog vele onnodige doden en langdurig gehandicapten opleveren. Zoals vanmorgen in het nieuws was, kan zelfs het IQ door het virus worden aangetast.
Heerlijk hoe men zich nog steeds laat leiden door doembeelden van aanstaande ‘deltapieken’ en zichzelf (en anderen) daarom graag allerlei restricties laat opleggen. Ik leef liever gewoon m’n leven i.p.v. me druk te maken om die kleine kans dat ik ernstig ziek word. Goed dat deze mensen ook kenbaar maken dat ze er genoeg van hebben.
Wat als zich dadelijk een ander virus aandient, misschien wel veel dodelijker? Weer 10 jaar in lockdown? Levenslang thuis zitten? Of toch accepteren dat ziekte en dood een onderdeel van het leven zijn, en ouderen en zwakkeren eerder de Sjaak zijn?
@Natte Otter, als er straks weer verscherpt wordt houd ik me ook niet aan die nieuwe maatregelen. Het is klaar wat mij betreft. Ik heb mijn twee vaccinaties en mijn best gedaan. Als er via mij een paar ongevaccineerde mensen ernstig ziek worden dan is dat die mensen hun eigen schuld. Mensen die gevaccineerd zijn en toch in het ziekenhuis belanden hebben praktisch allemaal onderliggend lijden en komen toch wel vroeg op laat op de IC. Het is nu gewoon weer tijd om normaal te doen voor mensen die gevaccineerd zijn is het niet spannender dan een snotneus of een stevige griep.
@Bernhard, @Mark, die stoere praat vraagt om enige duidelijkheid: kunnen jullie even precies aangeven welke mensen jullie willen opofferen zodat jullie weer lekker ‘normaal’ kunnen doen? Hebben we het dan over jullie familie, vrienden, buren, bekenden, collega’s? Of over andere mensen, bijvoorbeeld ikzelf, of mijn familie, vrienden, bekenden of collega’s? Het lijkt me namelijk voor jullie aanstaande slachtoffers niet meer dan fair om te weten dat ze door jullie op de Sjaaklijst zijn gezet.
Natte Otter, waar komt je weerzin tegen festivals vandaan? De F1 heeft duizenden mensen op opliggende campings en horecapleinen staat hier. Die gaan meerdere dagen heen en weer tussen de camping en het circuit. Er zullen op een groot festival buiten wellicht wat meer contactmomenten zijn maar veel daarvan is kortstondig en de festivals duren maar één dag. De besmettingskans lijkt me daarmee slechts fractioneel hoger. Lijkt me het brute ‘NEIN’ van het kabinet niet verantwoorden. Sowieso heb ik de wetenschap achter het idee van festivals als superspreading events nog nergens terug kunnen vinden.
@Bernhard en Mark: zoals bekend muteert het virus en wordt het niet milder, integendeel. Het is dus van het grootste belang om het kwijt te raken en daarvoor zijn helaas, naast vaccinatie, maatregelen nodig die het ‘normale’ leven beperken. Massa-evenementen zorgen voor te veel verspreiding. Het gevolg zal nog groter worden wanneer er binnenkort weer veel meer binnenevenementen gaan plaatshebben. Dit gaat ook de druk op de toch al overbelaste zorg weer verder vergroten. Steeds meer mensen moeten langer wachten op soms hoognodige behandeling. Met het overtreden van de regels dupeert u uzelf en uw medeburgers in ernstige mate.
@ Jeroen
Zie ‘verknipt’.
@Jeroen
Welk kabinet? We hebben al 153 dagen geen regering meer….Dus welke beslissing dan ook is uberhaupt te verantwoorden?
@jeroen ik snap niet waarom je denkt dat ik tegen festivals ben. Ik begrijp en maak alleen wel het onderscheid tussen een festival en een sport evenement. Ben het overigens eens dat die campings en horeca pleinen ook geen plek horen te hebben bij de F1.
De wetenschap zal even wachten. Maar als 1000 mensen op een festival hier in ons eigen Utrecht, 1.5 maand geleden, ziek thuiskomen is er wel ergens iets om naar te kijken en terughoudend mee te zijn.
@wim , het gaat niet om de Events maar om het uitgevoerde wanbeleid.
Bij de fieldlab testevents werd iedereen getest, dus ook het personeel en de artiesten. Dat dit niet werd gedaan na opening is de makke van het uitgevoerde beleid van het kabinet. Nu moet de evenementbranche op de blaren zitten.
Kansloos.
@Lexus
“kan zelfs het IQ door het virus worden aangetast”
…Corona is zombie-virus?
Klinkt als een argument om alle festivals in Utrecht vooral door te laten gaan, dan lost de studentenwoningnood zich vanzelf heel snel op.
@Koel hoofd: zo werd het gebracht; ik kan het ook niet helpen: zie bijvoorbeeld https://joop.bnnvara.nl/nieuws/coronabesmetting-tast-intelligentie-langdurig-aan. Misschien is het beter om te spreken van afname van het denkvermogen.
@ natte otter.
Besmet, niet ziek. Een groot verschil
Zolang dat idiote Formule 1 circus wel mag doorgaan hebben deze organisatoren meer dan groot gelijk. Werkelijk alles moet daarvoor wijken, zelfs het leerlingenvervoer voor leerlingen met een beperking.
@Lexus: het virus gaat niet meer weg. Net als andere luchtweginfecties wordt het endemisch. Als het virus verdrijven het doel is blijven we tot in de lengte der dagen met beperkingen leven. Met vaccinatie van kwetsbare groepen kun je het risico op overlijden en letsel verminderen, maar niet wegnemen. Het restrisico moeten we vervolgens accepteren als we niet de rest van ons leven in lockdown willen zitten. Net als dat we het risico op dood of letsel accepteren door deel te nemen aan het verkeer. Schijnbaar is het bezoekje aan oma/schoonmoeder/zweedse meubelketen dat risico waard. Je hele leven binnen blijven gaat.toch vervelen. En voor corona is dat wat mii en veel anderen betreft net zo.
Helaas zijn er ook veel mensen die 2 keer gevaccineerd zijn maar waar het virus niet gewerkt heeft. Het is dus niet hun eigen schuld dat ze nog heel kwetsbaar zijn.
Wij gaan al maanden naar het buitenland naar festivals. Ook vakanties is het doorrijden en je ding doen. Tsjechie, Duitsland, Slovenie, Belgie, etc. Daar gaat alles gewoon door. De meesten zijn er allang klaar mee. Ze kijken niet naar besmettingen, maar naar ziekenhuisopnames. Op papier zijn er allerlei regels, maar de praktijk wijst uit dat er nergens echt wordt gecontroleerd. Van de grens, vliegveld, entree festivals, etc. We zijn hier compleet doorgeslagen in Nederland en een weke keutel maatschappij geworden. Ze hebben zich hier flink in de voet geschoten met hun toegang voor testen beleid, wat ze in het buitenland niet doen waar wij zijn geweest. Dood hoort bij het leven en zonder leven ben je geestelijk dood.
@Barry B.: dat het virus mogelijk endemisch blijft ontslaat ons niet van de plicht om het op dit moment, nu het pandemisch is, zo snel mogelijk terug te dringen. Uiteindelijk weten we door verstandig beleid bijvoorbeeld ook de pest, de pokken en malaria redelijk onder de duim te houden, al zijn ze nooit helemaal verdwenen. Op het ogenblik gebeurt onder andere in Nederland met betrekking tot het coronavirus het omgekeerde. In Australië en Nieuw-Zeeland zijn ze verstandiger. Laten we voor ons allen, en niet voor een beperkte groep, hopen dat de rest van de wereld zal volgen. Dan maar een tijdje wat minder bewegingsvrijheid.
@Lexus:
Misschien zou het nuttig zijn om uit de angstpsychose te stappen. Ik zie alleen maar “hel en verdoemenis” in uw posts langskomen.
En Nieuw-Zeeland als voorbeeld? Waar ze om 1 C19 “case” het hele land weer dichtgooien? Of Australië, waar ze het leger inzetten om burgers binnen te houden? Zullen we eindelijk eens een rationele afweging maken ten aanzien van de schade die de maatregelen veroorzaken, versus wat we ermee denken te bereiken?
Volgens Sanquin hebben heel veel mensen inmiddels antistoffen, en we zullen moeten accepteren dat het virus endemisch is. Uw bronnen (joop, serieus?) zijn nogal dubieus; Delta is besmettelijker, maar niet dodelijker. En over Long-Covid zien we ook nogal wat tegenstrijdige berichtgeving.
Inderdaad na 1,5 jaar gijzeling is het mooi geweest.
Ouderen, kwetsbare en angstige mensen zijn ingeënt. Nieuwe varianten zijn wel besmettelijker, maar steeds minder gevaarlijk en we weten hoe we moeten behandelen.
Argumenten zijn op, nu weer lekker leven en een risico hoort daarbij.
Mensen die zo dapper zeggen dat dood bij het leven hoort (ja hoor, dat is waar, wat een open deur!) hebben het meestal over andermans dood. Niet over hun eigen dood. Of die van hun kind, oma, beste vriend.
Meestal worden ze behoorlijk veeleisend, als de dood van een dierbare ineens heel dichtbij is. Zelfs aan hun kat of hond verspijkeren ze honderden euro’s als die ziek is.
Te makkelijke filosofietjes helpen de discussie niet.
@Marianne, hoe weet jij dat nu? Ik ben niet bang voor de dood en leef lekker. Als ik dood ga, dan is dat goed. Gemiddeld gezien wordt ik 80, kan ook jonger of ouder worden. Leef liever korter en vrij dan langer met gevoel beperkt te worden.
@Marianne. Nope ik heb de enge ziekte met die met een K begint gehad en weet heel goed wat het is als de dood ineens dichtbij is. En nee ik ben niet bepaald oud, integendeel… Toch ben ik een van de mensen hier die zich weinig meer aan de regels houd. De dood komt toch wel, of je nou wil of niet. Het hoort er bij. Ik ben niet echt bang voor Covid, ook al is mijn immuunsysteem niet super meer. Als het mijn tijd is, dan is het mijn tijd en heb ik pech gehad. Ik wil niet dat de rest van de wereld zich jaren moet verschuilen om iemand zoals mij in leven te houden. Zo sta ik er in.
@Marianne
Helemaal gelijk.
Maar mensen moeten nu eenmaal eerst keihard op hun bek gaan om het gezond verstand wakker te schudden.
@drexciya: uw mail heeft een nieuwe van mij doorkruist. De door mij aangehaalde website verwijst naar een serieus wetenschappelijk onderzoek. Nogmaals: dat het virus mogelijk endemisch blijft ontslaat ons niet van de plicht om het op dit moment, nu het pandemisch is, zo snel mogelijk terug te dringen. Uiteindelijk weten we door verstandig beleid bijvoorbeeld ook de pest, de pokken en malaria redelijk onder de duim te houden, al zijn ze nooit helemaal verdwenen. Op het ogenblik gebeurt onder andere in Nederland met betrekking tot het coronavirus het omgekeerde.
@herman: “Leef liever korter en vrij dan langer met gevoel beperkt te worden.” Zoiets zei mijn vader ook en stak er nog een op. Maar toen hij wist dat hij zonder te roken misschien nog wel tien jaar ouder had kunnen worden en het onvermijdelijke einde in zijn ogen veel te vroeg naderde, kwam te laat de spijt. Laten we zowel voor anderen als voor onszelf moeite doen om lang en gezond te leven. Het geeft uiteindelijk meer voldoening dan een gevoel van beperktheid.
@Lexus, de keus van je vader was er een van zichzelf, hij maakte die keuze om te roken.
Ik kan zelf niet kiezen, alle keuzes die mijn vrijheid beperken zijn door de “Overheid” gemaakt.
@Herman: dat mag dan zo zijn, dan nog blijven mijn laatste twee zinnen staan: liever wat tijdelijke beperkingen voor een betere gezondheid dan voor een beetje vrijheid moedwillig die gezondheid in gevaar brengen, zoals nu helaas gebeurt.
Er is volgens de meest recente inzichten geen legitieme reden meer om alles dicht te houden. Het is puur voorzichtigheid, maar dat moet je uit handen durven geven.
@Len: volgens mij pleit niemand ervoor “om alles dicht te houden”. Ikzelf ben wel voor voldoende maatregelen om het virus de baas te worden, zoal niet te laten verdwijnen dan wel het op zijn minst endemisch te maken. Dat gebeurt nu in Nederland helaas niet.
@Nexus, ook de opmerking “tijdelijke beperking” klopt niet. Vele maatregelen zullen nooit of pas na heel lange tijd teruggedraaid worden. Dat zie je nu al, met steeds andere argumenten worden maatregelen genomen.en stilaan in wetgeving verwerkt.
Ze hebben ons eindelijk in de tang en laten dat niet meer los.
@Herman: u zegt “Ze hebben ons eindelijk in de tang en laten dat niet meer los.” Dat suggereert een opzet om de bevolking te onderdrukken. Ik heb weinig op met het beleid, maar dit gaat wat mij betreft veel te ver en klopt niet met wat er gebeurt. De overheid laat eigenlijk juist veel te veel los om aan de gevoelens in delen van het volk tegemoet te komen.
@Lexus: Je hebt het over tijdelijke beperkingen, maar het virus gaat niet meer weg. En een vergelijking met pokken, pest of malaria slaat nergens op. Het is een heel ander type virus dat zich anders uit en anders wordt overgedragen (ook a-symptomatisch). Malaria wordt overgebracht door muggen die in Nederland (nog) nauwelijks voorkomen. Aan de pest ga je zo snel dood dat het R-getal snel onder de 1 duikt. Corona onderdrukken is hetzelfde als griep proberen te onderdrukken. Dat lukt je niet. Dan moet je tot in de eeuwigheid binnen blijven zitten. Misschien dat sommigen er zo bang voor zijn dat ze dat er graag voor over hebben, ik niet. In het verkeer overlijden jaarlijks honderden gezonde mensen, maar toch durf ik te wedden dat jij zonder daarover na te denken ook regelmatig loopt, fietst of in de auto stapt (of nouja, misschien zit je nu hele dagen binnen, maar voorheen dan).
@Barry B.: los van de vraag of uw analyse van de verschillen tussen de dodelijke besmettelijke zieken juist is, blijft staan dat dit laatste met COVID-19 het geval is. En dagelijks komen er berichten uit wetenschappelijke hoek naar buiten waaruit blijkt dat het virus nog gevaarlijker is dan gedacht werd en dat, bijvoorbeeld, — bericht van vanmorgen — ook de vaccinatie al op korte termijn minder bescherming biedt dan gewenst. Daarom moet er alles aan gedaan worden om nu de verspreiding van het virus te beperken en hierdoor zo veel mogelijk te voorkomen dat er ook op langere termijn nog vele doden zullen vallen en chronisch zieken blijven voorkomen, die ook nog een veel te zware belasting op de zorg leggen. Of wilt u de slachtoffers aan hun lot overlaten? Daar lijkt het in uw reacties sterk op.
@Lexus: je zegt ‘het virus blijkt gevaarlijker dan gedacht’, de vraag is dan: wat is gevaarlijk. Voor veruit het grootste deel van de bevolking is het niet of nauwelijks gevaarlijk. Ja, sommige mensen zijn kwetsbaar, ook na vaccinatie, en ja, sommige mensen lopen long covid op. Dat is echter een beperkte groep. En als je dat wil voorkomen moet je tot in de lengte van dagen op slot, waarmee het risico van andere infectieziekten toeneemt omdat de curculatie – en daarmee groepsimmuniteit – van die ziekten afneemt. Dat zie je nu al met RS en het zal mij niet verbazen als er de komende maanden ook een flinke griepgolf met ziekenhuisopnamen volgt. Gooi je dan de samenleving dicht, waarbij het de vraag is of dat op termijn niet meer kwaad doet dan goed, of gooi je de boel open en zorgen we voor voldoende capaciteit in ons zorgsysteem om de onvermijdelijke 4e tot en met 63ste golf op te vangen? In dat laatste geval zitten we tot 2067 met een liveblog over alle nieuwe varianten die opduiken en komen we letters in het Griekse alfabet tekort.
Bottom line: je kunt niet iedereen voor letsel of de dood behoeden. That’s life.
@Barry B.: ik denk dat het nodige hierover nu eigenlijk wel gezegd is. Laten we wel onder ogen zien dat in grote delen van de wereld de vaccinatie nog gering is en de voorgeschreven regels evenmin als in Nederland nog worden nageleefd. Dat maakt de pogingen van Nieuw-Zeeland en Australië — open samenlevingen — wat mij betreft overigens ook wanhopig en tot mislukken gedoemd. Maar er is ook een tussenweg mogelijk. Zoals het cliché zegt: de tijd zal het leren.