Unmute Us kondigt nieuwe demonstraties aan; nog niks bekend over eventuele protestmars in Utrecht Unmute Us kondigt nieuwe demonstraties aan; nog niks bekend over eventuele protestmars in Utrecht

Unmute Us kondigt nieuwe demonstraties aan; nog niks bekend over eventuele protestmars in Utrecht

Unmute Us kondigt nieuwe demonstraties aan; nog niks bekend over eventuele protestmars in Utrecht
Foto: Bas van Setten
Unmute Us, de organisatie achter de massale protestmarsen van afgelopen zaterdag, kondigt nieuwe demonstraties aan. Vanwege de naar eigen zeggen ‘ondermaatse reacties’ uit Den Haag vraagt Unmute Us aan de gehele evenementensector op 11 september opnieuw de straat op te gaan.

Unmute Us, de organisatie achter de massale protestmarsen van afgelopen zaterdag, kondigt nieuwe demonstraties aan. Vanwege de naar eigen zeggen ‘ondermaatse reacties’ uit Den Haag vraagt Unmute Us aan de gehele evenementensector op 11 september opnieuw de straat op te gaan.

Afgelopen zaterdag liepen er in verschillende Nederlandse steden, waaronder Utrecht, volgens Unmute Us zo’n 70.000 mensen mee met de protestmarsen. Daarnaast hadden meer dan 2.500 organisaties zich aangesloten bij het initiatief.

Eerder stelde Unmute Us via een brief acht vragen aan demissionair premier Rutte en demissionair ministers De Jonge en Grapperhaus en de organisatie eiste een reactie van Den Haag. “Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen”, was te lezen in de brief.

Ivoren toren

De organisatie zegt nog steeds op een inhoudelijke reactie te wachten. “Dat uit de ivoren toren niet meer komt dan een uitnodiging voor een gesprek zien wij als een zwaktebod waaruit blijkt dat ze de antwoorden ook niet hebben. Dit sterkt ons in onze overtuiging dat dit beleid gebaseerd is op willekeur. Wij blijven vechten voor heropening en kondigen nieuwe demonstraties aan op 11 september en roepen iedereen op om met ons mee de straten op te gaan.”

Of er net zoals vorige keer weer een demonstratie in Utrecht komt is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Leuk, gezellig, enorm van genoten, zo’n demonstratie maakt de mensen vrolijk.
  Laat deze creatieve mensen uit protest iedere zaterdag een feestelijk thema-feestje organiseren tot het weer mag.
  Een democarnaval, goede DJ’s, bandjes erbij, leuke rijdende creaties, lieve leuke mensen eromheen dansend.
  Artiesten, bouwers, creatievelingen kunnen allemaal hun ei kwijt en brengen vrolijkheid met een uitstekende sfeer in de straten.
  Dansen, muziek, vrolijkheid en liefde is het medicijn om je boosheid te uiten.
  Dit is het voorbeeld demonstranten in de toekomst die een punt willen maken.
  Met dit soort demo’s krijg je steun van de bevolking.
  Niet de Domtoren vernielen, woningen bekladden, of mensen op straat lastigvallen die het al zwaar hebben, maar vrolijke muziek en dansen op straat!

 2. Speak up

  Leon Verdonschot:

  “‘U vroeg of Chef’Special even het mes in hun eigen rug wilde steken’
  Open brief van Leon Verdonschot aan Prins Bernhard junior van Oranje. ‘In uw uitnodiging viel alles samen. Een man die alle papjes in zijn leven op een gouden lepel kreeg opgediend, die nu een band vraagt om gratis op te treden tijdens een evenement met een miljoenenbudget.’
  Beste prins Bernhard junior van Oranje,

  Veel dank. Vorig weekend demonstreerden ruim 70.000 liefhebbers van (live)cultuur voor opening en daarmee redding van hun geliefde clubs, festivals, concertzalen en nachtleven. Een reactie uit Den Haag bleef uit. Gelukkig meldde zich een week later alsnog een eenzame tegendemonstrant: u, de pandjesprins. Prins Pauper.

  U vroeg Chef’Special om op te treden tijdens de Grand Prix op uw circuit van Zandvoort, dat in tegenstelling tot alle festivals waar Chef’Special normaal optreedt wél doorgaat. Een vergoeding was er niet. Of nou ja, die was er wel: promotie. Veel mensen zouden de band namelijk zien optreden, dus eigenlijk bewees u ze een dienst. Eigenlijk zou de band ú moeten betalen!

  Iedere freelancer, met name die in de cultuursector, is bekend met het zinnetje ‘helaas is er geen budget’, meestal helemaal onderaan de lange uitnodigingsmail, niet zelden geschreven door iemand voor wie er wel budget was. Vaak volgt daarna een lijstje met wat er in tegenstelling tot budget wél in zit voor de freelancer: een leuke avond en gratis promotie. De eerste freelancer die de dag erna succesvol probeert daarmee een brood af te rekenen of zijn energierekening te betalen moet nog geboren worden.

  Daarom is het zo fijn dat u nu eens feilloos in één uitnodiging samenvat wat er allemaal niet deugt aan de positie van cultuur in dit land. Want uw uitnodiging heeft een lange voorgeschiedenis. Die loopt van het grootste podium dat muzikanten in dit land jarenlang hadden, De Wereld Draait Door, dat iedereen binnen de kortste keren wist mee te krijgen in het krankzinnige idee dat een live-nummer op prime time-televisie maar 60 seconden mag duren. Die artiesten, te gast in het programma van een presentator die bij de publieke omroep een paar keer de Balkenende-norm verdiende, kregen daarvoor ook niet betaald. Want: gratis promo. Dat veranderde pas na een aangenomen Kamermotie van de SP. Het is maar één voorbeeld, zoals een staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra, die er prat op ging het liefst bij McDonald’s te eten en zich op cultuurgebied afzette tegen alle kunst die boven zijn eigen McTaste uitsteeg, ook maar een voorbeeld was. Of een minister-president die clubs nog steeds ‘discotheken’ noemt, of Hugo De Jonge die vond dat liefhebbers van livepodiumkunsten maar ‘een dvd’tje’ moesten opzetten. Minachting op minachting, jaar na jaar, tegenover een sector die de dupe is van zijn eigen beschaving en zelfredzaamheid: artiesten rijden nou eenmaal niet met een tractor het provinciehuis binnen, die gaan zelf maar weer op zoek naar andere mogelijke verdienmodellen.

  In uw uitnodiging viel alles samen. Een man die alle papjes in zijn leven op een gouden lepel kreeg opgediend, die in tijden van woningnood zoveel panden bezit dat de PvdA een speciale belasting naar hem vernoemde en die nu een succesvolle band vraagt om op te treden tijdens een evenement met een miljoenenbudget. En niet alleen dat: Chef’Special diende te spelen om de tijd tussen de races te doden. Want dat is cultuur: een pauzeact. Geluid terwijl je vreet. Het cynisme is verpletterend: een band moet gratis komen spelen zodat mensen blijven zitten, omdat precies dat argument, vaste zitplaatsen, de verdediging was om een sportevenement door te laten gaan en muziekevenementen te verbieden. Of Chef’Special dus even het mes in hun eigen rug wilde steken.

  De band zei: ‘Au. What the fuck’. En vatte daarmee ook jaren Nederlands cultuurbeleid samen.”

 3. Lexus

  @Yoshua: het is wel treurig dat de bevolking cultuur via demonstraties tot zich moet nemen. Je kunt dan wel optreden, maar het kost de artiesten geld in plaats van dat het hun een bestaan oplevert. Dat is de prijs die we met zijn allen betalen voor het neoliberale beleid van de afgelopen decennia. En het ziet er helaas niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen, dit geheel los van het huidige coronawanbeleid. Want rechts blijft voor veel mensen, ook de minder welgestelden, aantrekkelijk vanwege het door deze politieke stroming gehanteerde strenge anti-migratie en anti-vluchtelingenbeleid. Een flink deel van de cultuurconsumptie zal ook na de coronaperiode steeds meer een van de privileges worden van de welgestelden.

 4. Natte Otter

  Demonstratie… demonstratie… is gewoon een bewegend festival, blikjes bier er bij en harde muziek… Ik bedoel supergezellig, maar het is gewoon een excuus voor de meesten om een feestje te vieren…

 5. Realist

  @Lexus. Dat heeft dus niets met een neo-liberaal beleid te maken maar met een pandemie. Alle landen (links of rechts) stoeien met het maken van beslissingen in deze tijd.

 6. Lexus

  @Realist: om te beginnen: beslissingen maak je niet maar neem je. Verder vloeit het wanbeleid van de overheid tijdens de coronacrisis rechtstreeks voort uit de neoliberale opvattingen van de regeringen van de afgelopen decennia. En nog steeds: er gaan nu gigantische sommen naar bijvoorbeeld de KLM, Schiphol en ander ondernemingen, maar de cultuursector mag al tijdenlang en nog steeds op een houtje bijten, en is zo door de coronacrisis nog verder in de problemen gebracht.

 7. Scherpschutter

  @Lexus

  Wat is ‘neoliberaal’? Een concrete definitie graag. Dank.

 8. Val

  Joshua helemaal met je eens !!ik loop de volgende gezellig mee positieve energie heerlijk zo nodig! Lang LeveN de Creativiteit 🥳

 9. Paul

  Er zijn in deze Live Event branche heel veel mensen werkzaam. Niet alleen in de sector Festivals, maar ook Business events, vakbeurzen en congressen.
  Ondanks de goede inspanning en bewezen resultaten…wordt de werkgelegenheid, het drama wat zich hier afspeelt niet gezien.
  In onze branche werken van nature veel positief ingestelde mensen omdat het een complexe en met regelmatig onvoorspelbare omstandigheden te maken krijgen op locaties en in projecten. Mischien door de positieve energie, wordt door andere gedacht dat het allemaal wel mee valt.!
  Zoals sommige hier boven denken…door onbekendheid.
  Gelukkig zijn al mijn projecten in het buitenland waar ze meer moed tonen !
  MAAR, DOE MEE IN UTRECHT, want ook juist on Utrecht zijn er vele zoals mijn bedrijf werkzaam in deze grote branche.!

 10. Bernhard

  Goede zaak. Doorpakken nu!

 11. Lexus

  @Scherpschutter: het zo ver mogelijk terugdringen van de rol van de overheid, dus terug naar de nachtwakersstaat van de negentiende eeuw (economisch liberalisme). Gepropageerd door Reagan (VS) en Thatcher (Verenigd Koninkrijk). Dat is precies wat er ook in Nederland sinds 1982 (Lubbers) en vooral na 1995 (Kok), toen de PvdA naar analogie van Blair in Engeland de ideologische veren afschudde, aan het gebeuren is. Sindsdien zijn zeer veel taken van de overheid geprivatiseerd. Het levert steeds meer ellende voor de minder welgestelden op.

 12. Utrechtvoorutrecht

  Kan me voorstellen dat veel “onderaannemers” problemen hebben aangezien ze niet ingehuurd worden. Maar in een regenachtige zomer, 90% vergoeding en wat creatief boekhouden, lijkt het me sterk dat organisatoren dit jaar slechter draaien dan als alles gewoon had gedraaid.

 13. Scherpschutter

  @Lexus

  U ziet spoken…Neoliberalisme bestaat niet. Het is een pure fantasie. Een hersenspinsel. Een overheid die diensten in een BV of CV onderbrengt en tegelijk die BV of CV 100% blijft besturen (of de markt waarin deze entiteiten actief zijn, denk aan de zorg) is geen overheid die ‘privatiseert’, maar een overheid die (slinks en sluw) aansprakelijkheid verlegt…Alle macht, nul aansprakelijkheid.

  Neem de zorg. Alles is ondergebracht in BV’s en CV’s, maar de overheid dicteert de totale markt, tot aan de prijs van het watje dat de tandarts in rekening mag brengen aan een zorgverzekeraar aan toe. Dat is natuurlijk geen ‘privatisering’ of een overheid die zich terugtrekt… Het is een gehaaide overheid die mensen zoals u op deze wijze in de maling neemt en u laat denken dat het de schuld van de markt is…LOL

  En bovendien een overheid die haar handen straks in onschuld kan wassen als blijkt dat alle collectivistische beloftes die ze heeft gedaan niet langer te betalen zijn, waarop ze met haar vinger naar de markt zal wijzen…

  Neoliberalisme is een hersenschim. U leeft in een socialistische samenleving (eigendom is niets meer dan een staatsprivilege, zie het marxistische vod van een grondwet) die zich in de richting van zuiver communisme (you’ll own nothing and be happy) beweegt…

  De vos is u te sluw af.

 14. Hns

  @scherpschutter, moet soms nog wel eens lachen om uw commentaar, maar deze keer hebt u volledig voor de volle 100% gelijk. !!! De samenleving wordt bedonderd waar ze bijstaat en als het fout gaat is het commentaar dat men toch zelf deze overheid in het leven heeft geroepen door het stemgedrag. Zolang de meute nog in de sprookjes van de politici blijven geloven zal er weinig veranderen.

 15. Lexus

  @Hns: en toch zit er niets anders op dan te kiezen en eventueel ook anderszins politiek actief te zijn en te blijven om onze democratische rechtsstaat in stand te houden en te verbeteren. Het alternatief is eers chaos en daarna een dictatuur van de sterkste(n). Ik heb ook een antwoord op Scherpschutter geformuleerd, maar DUIC heeft dit niet geplaatst.

 16. Lexus

  @Hns: het is nu wel geplaatst, op https://www.duic.nl/politiek/bijna-voltallige-utrechtse-raad-wil-dat-gemeente-meer-doet-om-evacues-uit-afghanistan-op-te-vangen/.

 17. Hendrik Botterman

  Minstens de helft van de mensen die meeliepen in de eerste Unmute Us demonstratie waren niet mensen die werkzaam zijn in de evenementen maar mensen die graag weer naar een evenement willen. Dezelfde mensen die er tijdens de versoepelingen voor zorgde dat de cijfers weer explodeerde doordat ze zich niet aan de regels die nog wel golden wilde houden. Doorspelen van QR toegangscodes, nergens meer afstand willen houden etc. Nu demonstreren omdat je wel weer een feestje wilt is iets anders dan de mensen die hier demonstreren omdat ze al anderhalf jaar geen werk meer hebben

 18. Bernhard

  Ondertussen bij onze Zuiderburen:
  https://www.instagram.com/p/CTKFGLYDvaq/
  Volgens Baliekluiver c.s. zijn al deze mensen binnen een paar weken dood en zal België op houden te bestaan.

 19. Fred

  “… en roepen iedereen op om met ons mee de straten op te gaan.”

  Dank voor de uitnodiging, maar als ik overzie wie wat wil doen op straat kan ik slechts antwoorden met “wegens gebrek aan belangstelling voor wat zich cultuursxcheppenden noemen blijf ik ver uit de buurt wegens te druk, kan niet tegen hun muziek, bij toneelspel denk ik aan iets anders enzovoort”.

 20. Speak up

  En ja hoor. De zure-rechts conservatieve reaguurder heeft dit topic weer eens gekaapt en alles wat naar kunst-en cultuur riekt moet weer eens afgefakkeld worden, dat is immers de voorspelbare agenda van de trollenlegertjes.

  Dat de besmettingen opliepen in juli kwam door het veel te vroeg openen van de nacht-horeca. Dit ook in strijd met de adviezen van het RIVM en andere adviseurs. Fraude met QR-codes speelde in nachthoreca, vaak sowieso al dubiuzeuze etablisementen die wel meer lak aan regels hebben. Ook zijn de voorwaarden/ uitkomsten van de door de evenementensector zelf georganiseerde experimentele fieldlabs compleet genegeerd (en dat zijn andere fieldlabs dan de dingen die Hugo de Jonge Fieldlabs ging noemen). Het kabinet heeft de oplopende besmettingscijfers aan zichzelf te wijten door vage/ rare/ tegenstrijdige regels erin te gooien of bepaalde regels juist veel te vroeg op te heffen en zelfs bepaald menselijk gedrag te stimuleren door bepaalde uitspraken.

  Het merendeel van de mensen die meeliepen in de landelijke demo (70.000 mensen) werken wel degelijk in de evenementenindustrie of daar aan verwant iov sommige zonder bewijzen je hier willen doen laten geloven. Het is namelijk een redelijk grote sector in Nederland waar meer dan 100.000 mensen direct in werkzaam zijn, om over de indirecte werkgelegenheid nog maar te zwijgen. Denk aan podiumbouwers, decorbouwers, licht/ geluid, beveiliging, catering, schoonmaak, transport, stagehands/ roadies, productie, etc. En ik vergeet nog een hoop functies.

  Festivals zijn niet alleen maar housefeesten, maar daar vallen ook klassieke en jazzfestivals onder. Het is zeker veel meer dan alleen maar hossen, zuipen en slikken, wat veel mensen hier schijnen te denken. Festivals en concerten zijn de plekken waar muzikanten, artiesten en kunstenaars hun kunsten live voor publiek kunnen vertonen zoals het hoort en zij zijn voor hun broodwinning ook afhankelijk van plekken om op te treden, alsmede de bandleden en de crew en ander personeel dat bij de muzikant, artiest, kunstenaar hoort. Het zijn allemaal ZZP-BV’tjes namelijk; voor inkomen vooral afhankelijk van commerciële activiteiten. Dat mensen als publiek dit soort avonden als publiek nodig hebben in hun bestaan is al meer dan eens bewezen. Het is een intrinsiek menselijke behoefte die al zo oud is als de mens zelf en dus wel degelijk nut heeft voor de mens.

  De evenementenbranche die vast zit in dezelfde schizofrene maatregelen gaat verder dan alleen de festivalbranche. Het zijn met name ook zakelijke evenementen en beurzen, om maar eens wat te noemen. We hebben het trouwens in meerderheid over volstrekte commerciële evenementen in hoofdzaak en helemaal niet zo veel gesubsidieerde evenementen, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken.

  Verder kunnen festivals in de buitenlucht enerzijds met toegangstesten die max. 24 uur oud zijn zonder afstand prima gehouden worden (op bepaalde muziekgenres na) of kan zittend ook prima onder betere voorwaarden de boel georganiseerd worden. En dat kan met veel meer mensen veilig dan 750. Als er al besmettingen zijn, wat altijd kan, dan zijn dat er enkelen, mits de voorwaarden goed worden nageleefd, Het kan ook niet zonder. We kunnen onmogelijk het land op slot houden tot er nul besmettingen zijn. Het virus gaat namelijk nooit meer weg,

  Dat in bepaalde sectoren mensen EN onverantwoordelijk gedrag vertonen (harde kernen voetbal) en toch meer mogen is meten met twee maten. Dat geldt ook voor de F1. Beschrijf het F1 weekend en een festivalweekend en de beschrijving is precies eenzelfde. Dat bij het 1 750 mogen komen en bij het ander 77.000 mensen (incl. festivalcampings) is meten met 2 maten.

  Andere landen, waaronder België, bewijzen dat je gewoon evenementen en festivals kan organiseren, veilig. Landen waar nu veel Nederlanders hoe dan ook naar toe trekken, dus het weren van festivals in Nederland doet weinig in het voorkomen dat Nederlanders naar festivals gaan. Ze gaan namelijk toch. Maar dan in andere landen en kunnen nu daar besmet raken. Het is dus een vrij nutteloze maatregel.

  Op die festivals die plaats vinden zijn het aantal besmettingen lager dan in het dagelijks leven. Het voorbeeld van Verknipt dat vaak aangehaald wordt klopte al niet. Een heel erg grote groep mensen was al besmet en is besmet het terrein op gegaan, door de “verknipte” maatregelen van Hugo de Jonge en het ministerie destijds. Volgens de fieldlabs van de evenementensector hadden ze er niet mogen en kunnen zijn. Daar hebben ze toen anderen besmet.

 21. Lexus

  @Speak up: ik wil me niet tot de zuur rechts-conservatieve reaguurders rekenen en ik ben zeer begaan met de culturele sector. Maar naast het wanbeleid van de overheid moet toch ook het onverantwoordelijke gedrag van een flink deel van de bevolking gerekend worden. Terwijl de basisregels, zoals anderhalve meter afstand houden, duidelijk waren, heeft een grote groep mensen zich daar niet aan gehouden en houdt zich daar nog steeds niet aan. Tellen we hierbij overtredingen op zoals het niet naleven van de quarantaineplicht bij klachten en het frauderen met vaccinatie- en testbewijzen, dan hoeft het niet te verbazen dat het aantal vastgestelde besmettingen — en dan heb ik het nog niet over de niet-vastgestelde — op zijn best gelijk, maar in ieder geval onverantwoord hoog blijft. Kortom, wanneer de regels beter waren en zouden worden nageleefd, dan had de culturele sector veel meer ruimte kunnen hebben en nog verder kunnen krijgen. Maar veel Nederlanders zijn nu eenmaal notoire overtreders van regels, en dat wordt dan ook nog wel als iets positiefs beschouwd…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).