Utrecht 900 wordt vrijdag afgesloten met Parade Zonder Muren, waar duizenden mensen bij zullen zijn Utrecht 900 wordt vrijdag afgesloten met Parade Zonder Muren, waar duizenden mensen bij zullen zijn

Utrecht 900 wordt vrijdag afgesloten met Parade Zonder Muren, waar duizenden mensen bij zullen zijn

Utrecht 900 wordt vrijdag afgesloten met Parade Zonder Muren, waar duizenden mensen bij zullen zijn
Foto: Robert Oosterbroek
De viering van Utrecht 900 wordt aanstaande vrijdag afgesloten. Er staan die dag allerlei evenementen op het programma, waaronder de Parade Zonder Muren die door verschillende delen van de stad trekt en waarbij zo’n 2.000 deelnemers worden verwacht.

De viering van Utrecht 900 wordt aanstaande vrijdag afgesloten. Er staan die dag allerlei evenementen op het programma, waaronder de Parade Zonder Muren die door verschillende delen van de stad trekt en waarbij zo’n 2.000 deelnemers worden verwacht.

De Parade Zonder Muren is te vergelijken met de Sint Maarten Parade, maar dit keer is er grootser uitgepakt. Zo’n 2.000 mensen lopen mee en langs de route worden nog eens duizenden toeschouwers verwacht. De parade start om 18.00 uur bij het Spoorwegmuseum. Vanaf daar lopen de deelnemers langs de verdwenen buitenmuren van de stad; via de Maliesingel, Tolsteegsingel, Ledig Erf en Catharijnesingel naar het Moreelsepark. Dit duurt ongeveer twee uur. In het Moreelsepark start om 19.00 uur de afsluiting. Dit wordt onder meer gedaan met muziek. Dit feest duurt tot 21.00 uur.

De lichtgevende parade bestaat uit koren, orkesten, dansers, lampionnen, lichtsculpturen en theatrale acts. Deze lichtsculpturen zijn in alle tien de Utrechtse wijken gemaakt en sommige beelden een historisch thema uit. Voorop lopen leden van het Utrechts college. Zij dragen het Paard van Sint Maarten.

De route van de parade wordt vrijdag om 17.30 uur afgesloten voor verkeer. De organisatie roept iedereen op met de fiets te komen. Mensen die toch met de auto het gebied in willen moeten rekening houden met vertraging en hinder.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

7 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Ofwel, niets anders dan meeliften op de (overigens schitterende) St. Maarten parade die er toch al is. Etiketje 900 jaar erop, en het is gefikst. En die 2000 mensen staan er elk jaar al langs de kant. Zou dit dan niet een schaal moeten hebben waarbij in principe alle 360.000 inwoners aanwezig kunnen zijn???
    Als dit de afsluiting van het “900 jaar Utrecht” betekent heeft de organisatie de héle Utrechtse bevolking een écht mooi feest door de neus geboord.

    Staat wel symbool voor de onkunde van de stad om er iets echts moois van te maken, fiasco op fiasco.

  2. Em

    Waar dit keer vooral geen rekening mee lijkt te zijn gehouden zijn de kinderen. Die trekken in de avond van de 11e altijd langs de deuren met hun lampionnen. Nu moeten we kiezen, want ook nog het tijdstip valt precies samen. Normaal wordt de parade dan ook niet op Sint Maarten zelf gehouden. Superzonde zo!

  3. even zeuren

    Zin in de Parade. Wel jammer dat het botst met veel Sint Maartensvieringen op scholen. Die van ons is nu verplaatst naar de 10e puur vanwege dit festijn. In andere jaren was dit niet zo.
    We zijn natuurlijk wel van de partij

  4. joop

    ik kan me niet herinneren dat sint maarten in de jaren 60, 70 zo’n evenement was. Ik groeide toen toch echt op in het centrum van Utrecht.

  5. Klaasjan

    Dat is er vanuit sommige gebieden ingeslopen, Joop. Evenals dat gekke Amerikaanse halloween.

  6. Lexus

    @Joop: ook van andere Utrechters heb ik gehoord dat hier geen sprake was van Sint-Maartensviering. Deze viering is dus nieuw geïntroduceerd of beter gezegd geherintroduceerd, want in de Middeleeuwen was er wel sprake van. En anders dan halloween of Valentijn gaat het om een Nederlandse traditie. Bovendien is de invulling erg aardig en Sint-Maarten is echt sinds de achtste eeuw de patroon van Utrecht (http://www.broerendebruijn.nl/Sint-Maarten.html).

  7. W

    In de 60-er70er jaren werd door het Utrechtse gemeentebestuur zeker niets georganiseerd!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).