Utrecht gaat festival De Parade steunen met geld Utrecht gaat festival De Parade steunen met geld

Utrecht gaat festival De Parade steunen met geld

Utrecht gaat festival De Parade steunen met geld
De Parade in 2019 in Utrecht. Foto: Sofie Simao
Utrecht en de drie andere grote steden hebben geld vrijgemaakt om festival De Parade te kunnen behouden op hun vaste locaties in de Randstad. Wethouders Said Kasmi (Rotterdam), Touria Meliani (Amsterdam), Anke Klein (Utrecht) en Robert van Asten (Den Haag) zijn eensgezind over de waarde van dit festival, ‘juist in deze moeilijke tijden voor de cultuursector’. 

Utrecht en de drie andere grote steden hebben geld vrijgemaakt om festival De Parade te kunnen behouden op hun vaste locaties in de Randstad. Wethouders Said Kasmi (Rotterdam), Touria Meliani (Amsterdam), Anke Klein (Utrecht) en Robert van Asten (Den Haag) zijn eensgezind over de waarde van dit festival, ‘juist in deze moeilijke tijden voor de cultuursector’. 

De vier gemeenten ondersteunen De Parade vanuit de coronasteunpakketten voor de cultuursector of de bestaande cultuur- of festivalbudgetten. In totaal gaat het om 425.000 euro; 345.000 euro vanuit de coronasteunpakketten van Amsterdam, Den Haag en Utrecht, en 80.000 euro uit de reguliere cultuur- of festivalbudgetten van Utrecht, Rotterdam en Den Haag. De Parade is normaal gesproken een festival dat zonder subsidie kan rondkomen.

Steun

De Parade heeft de G4-steden in 2020 om steun verzocht. Als niet-gesubsidieerde instelling kwam De Parade niet in aanmerking voor steun van het ministerie of die van de afzonderlijke G4-steden in 2020. De Parade heeft daardoor ingeteerd op eigen reserves en de middelen ontbraken om weer op te kunnen starten.

Met de steun van de G4 wordt een belangrijk grootstedelijk platform voor talentontwikkeling en podiumkunsten, zoals de gemeentes het omschrijven, behouden. Veel (jonge) makers en instellingen hebben in de afgelopen jaren gebruik kunnen maken van het nationale platform dat De Parade biedt om producties door te ontwikkelen en een breed publiek te bereiken. De vier grote steden noemen ook het voordeel dat met het geld een bijdrage wordt geleverd aan het behoud van werkgelegenheid van zzp’ers en niet-gesubsidieerde makers en instellingen.

Reacties

Anke Klein, wethouder Cultuur, zegt: “Hopelijk kunnen we samen gauw weer van de Parade in Utrecht genieten. Ik ben blij dat we met de vier grote steden de schouders eronder hebben gezet om te zorgen dat een cultureel festival als De Parade door kan gaan. De Parade inspireert, brengt creativiteit en mooie ontmoetingen voor jong en oud naar onze steden.”

Directeur Theaterfestival De Parade, Nicole van Vessum is erg gelukkig: “De Parade dreigde bij alle steunpakketten buiten de boot te vallen. Daarom vroegen wij de steden waar wij al dertig jaar met veel plezier en liefde naartoe reizen om met een eenmalige bijdrage De Parade te redden. Dat die nu gekomen is laat zien dat de liefde wederzijds is en het draagvlak voor De Parade groot. Het ontroert ons en is een extra stimulans om door te gaan.”

42 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Niet levensvatbaar zonder subsidie? Jammer dan. Scheelt weer een hoop onnodige reisbewegingen met bijbehorende vervuiling en risico op besmettingen. Wegwezen met die gesubsidieerde elite-feestjes. Laat de goedverdienende bezoekers de portemonnee maar trekken als ze zonodig vermaakt willen worden.

  2. Lombokker

    Fijn! Dit evenement weet al jaren lang succesvol zelf de financiële broek op te houden. Volkomen terecht dat zij nu gesteund worden. Laten we hopen dat het dit jaar weer door kan gaan (als Hugo een beetje opschiet).

  3. Baliekluiver

    Steungeld lijkt inmiddels voor alles en iedereen als water uit de kraan te komen. Zou er nog iemand zijn die zich realiseert dat het ook een keer door iets of iemand terugbetaald of bezuinigd moet gaan worden?

  4. cas

    Dit hele reizende circus wordt al van alle kanten bom vol gepropt met subsidie. Het hele verhaal is een leugen! Zoek maar eens uit, ze hebben van elke stad waar ze neerstreken mega bedragen binnen geharkt. Geen cent geven!

    En als ze zo stoer praten moet je ook de grillen van nu accepteren.

  5. erwin

    de grootste subsidievreter is de KLM, de topman wordt zelfs beloond met 2.000.000 euro omdat ie steungeld binnengesleept heeft. Als ik me niet vergis zijn er ook leuke bedragen naar Booking gegaan, je weet wel, dat bedrijf dat enorme winsten heeft gemaakt en enorme dividenden heeft uitgekeerd. Nog los van andere bedrijven die in NL worden gesteund en in het buitenland miljoenen aan dividend uitkeren.
    en dan hier gaan lopen zeuren over peanuts?

  6. Sanne

    Heel fijn, terecht ook- heerlijk om naar uit te kijken voor in de toekomst

  7. Bertje 030

    Waarom een festival wat jaarlijks een park verpest en met vieze, oude vrachtwagens de stad inrijdt subsidiëren terwijl een mooi cafe (zoals Lewis Book Cafe) omvalt?? Dit is willekeur van de bovenste plank, waarschijnlijk heeft een Parade een goede lobby??

  8. De count

    Waar gaat deze subsidie heen dan? Om de rekening van de opslag van de tenten te kunnen betalen? De websitehosting? Volgens mij is dit een zeer succesvolle onderneming, gezien de hoge bezoekersaantallen en het geld wat er over de bar wordt gesmeten. Kunnen niet een jaartje overleven??

  9. Stadsie

    Rond de 90 duizend bezoekers in Utrecht dus kost het ongeveer 1 euro de neus. Als je de afvalstoffen, parkeerkosten enz. dit jaar met 25% laat oplopen kan het uit hoor.

  10. Koel Hoofd

    Interessant inkijkje:
    “Als niet-gesubsidieerde instelling kwam De Parade niet in aanmerking voor steun van het ministerie of die van de afzonderlijke G4-steden in 2020. ”

    Dus de parade is levensvatbare cultuur: ze kunnen zichzelf onder normale omstandigheden prima kan bedruipen.

    Daaruit valt de conclusie te trekken dat de overheid steun verstrekt aan niet levensvatbare cultuur. Immers, deze kunnen zichzelf onder normale omstandigheden niet bedruipen, ze zijn niet goed genoeg volgens de cultuurconsument.
    In dat geval zou cultuursubsidie verkapte werkeloosheid zijn wat kennelijk beter betaald dan de bijstand? In andere woorden, hobbyisten worden door de politiek belangrijker gevonden dan langdurig werkzoekenden?

    Dat verklaart wel weer waarom er zoveel pulpcultuur in Nederland wordt gemaakt…

  11. Katja

    Beter geld naar cultuur dan de bodemloze en totaal overbodige KLM. Als die failliet gaat komen er gewone commerciële luchtlijnen die niet aan een staatsinfuus hangen.

  12. Gregor

    Cultuur is een verdienmodel. Alles drijft op subsidies en levert enkel iets op dat de interesse trekt van een zeer selectief elite clubje linkse mensen, die zelf meer dan ooit in staat zijn de prijzen te betalen die in een kostprijs methode berekening betaald zouden moeten worden. Al dat weggegooide geld had allang naar armoede bestrijding kunnen gaan of het dekken van infrastructurele floppen in onze stad.

  13. Willem

    @gregor: wel eens naar een klassiek concert geweest? Zwaar gesubsidieerd en vol met vvd’ers. Wat nou selectief elite clubje linkse mensen. Kom uit je grot!

  14. Uuutje

    @Gregortje

    Ah, schattig. Het rechts-populistische, reactionaire (en ook neo-liberale) geblaat dat niet gefundeerd is en lekker scoort bij “ut volluk” wordt weer eens van stal gehaald.

    Grappig, de afnemers van cultuur, zeker “hoge” cultuur, zijn vaak rechtse stemmers en ook soms Telegraaflezers, rechtse elie dus. Bevestigd menig onderzoek.

    Als rechts populistisch het echt voor het zeggen had, ging dat subsidie geld nog meer naar rechtse hobby’s en de elite zelf. Dat vertellen de poulisten er nooit bij. De geschiedenis leert dit echter wel. Je hoeft overigens maar naar de veredelde corpsballen op rechts te kijken en je weet dat het waar is. Ook als je de donateurs van populistisch rechts bekijkt. Kwestie van follow the money.

    Kunst en cultuursibsidies zorgen juist voor toegankelijkheid van cultuur voor iedereen. Bijv. door ook kleine producties voor het minder grote publiek te laten bestaan. Ook worden toegangsprijzen laag gehouden en onder de marktprijs aangeboden. Juist voor iedereen. Als mensen daar geen gebruik van maken is dat hun vrijheid en hun keuze. Niemand dwingt je. De subsidienten zorgen wel voor divers aanbod en daarmee dus voor keuzevrijheid.

    En je weet dat veel armoedeproblematiek, ook al is het deels het logische gevolg van het neo-liberale model (een pyramidespel), ook vaak aan gedrag van mensen zelf te wijten is en daarmee ook deels onoplosbaar?

    Je weet ook dat gemeentes door de negatieve rente geld verdienen door de geldbuidel te trekken? Daarom doen ze dat ook, juist nu. Er hoeft dus niet per sè (per geval verschillend) bezuinigd te worden voor men geld uitgeeft.

  15. Scherpschutter

    @Uuutje

    Gestript van al uw al even bloemrijke als wazige kreten is de essentie allemaal heel simpel.

    Een iPad heeft geen subsidie nodig. Waarom niet? Omdat het een fantastisch product is. Iedereen koopt ze vrijwillig. Als een tablet wel subsidie nodig heeft om aan de man gebracht te worden dan is het per definitie een totaal flutding waar niemand nut noch waarde van inziet.

    Kunst en cultuur is precies hetzelfde. Alleen compleet waardeloze kunst en cultuur heeft subsidie nodig. En voor u gaat zeggen ‘ja, maar de armen dan’….? Wel, die hebben allemaal iPads.

    C’est ca.

  16. Berk

    Waar waren de rechtse reactionaire figuren hier op de site toen bedrijven als Booking.com en KLM met vele miljoenen op de been gehouden moesten worden.? Bedrijven die daarvoor vele miljoenen winst maakten (van de week heeft de topman Airfrance KLM nog een fikse bonus gekregen). Nu zijn ze er als de kippen bij als een festivalletje waar veel mensen plezier aan beleven en zichzelf normaal kan bedruipen wat steun krijgt. Daar is 1 woord voor: hypocriet!

  17. Pee

    @JdV
    Ze draaien juist zonder subsidie ze krijgen nu gewoon steun.

  18. jan

    Jeetje wat een geldverspilling. Het merendeel komt bij de parade om te zuipen. Hoezo moet je dat subsidiëren?

  19. Froh

    Geweldig dat de gemeente deze cultuurvorm toegankelijk houdt voor een ieder! Fijn dat we allemaal de gelegenheid hebben om verrast te worden met spitsvondigheid, food for thought, slijpstenen voor de geest, familieplezier, zweven is leven en gezelligheid in het algemeen.

    Natuurlijk kan cultuur ook zonder subsidie geëxploiteerd worden, als er maar genoeg massa is om interessant te zijn voor adverteerders. (Zie ook uw eigen DUIC.) Maar als je niet zo hard gaat op – ik roep maar – Marble Mania, de Toppers of Guido Weijers is het wel fijn dat de mogelijkheid er is om de Parade te bezoeken.

    En onze gemeente fixt dat.
    Hoezee!

  20. Bernhardb

    Vreemd dat uitgerekend de Parade hun hand moet ophouden. De Parade was overal altijd drukbezocht en ook niet bepaald een goedkoop evenement.

  21. Terence Roelofsen

    Ik zie nergens een reactie die gaat over hoeveel vreugde dit festival met zich meebrengt!
    Hoeveel kinderen geboren zijn , uit liefdes die onstaan zijn op De Parade,
    Waar mensen de schaamte van zich af kunnen dansen, kinderen hun eigen poffertjes bakken, hoeveel podium het biedt voor theatermakers!
    Eens per jaar veranderd voor mij , het Moreelsepark tot een sprookjesachtige tuin, met lichtjes in de bomen boven onze slappe verhalen na de tweede kan Sangria..
    De geur van eten , het geluid van de fontein, de oude funkplaten die uit de zweefmolen zingen…
    Ik kan niet wachten om weer te mogen flirten met het leven!

  22. Berk

    @Scherpschutter heeft u het artikel gelezen? Wellicht even doen voordat u anderen van wazigheid beschuldigt.

  23. cas

    Even in perspectief voor de klagers hier boven… Mocht de parade failliet gaan zijn 20 mensen hun baan kwijt, bij KLM heb je het over 150.000 mensen… Dat is even iets anders en onze economie wordt goed gevuld door KLM en de parade kost alleen maar gezien de vele subsidies die ze krijgen.

  24. Berk

    @Scherpschutter on a sidenote: wist u dat de moderne smartphones en tablets boordevol technologie zit die in een stroomversnelling is gekomen zoniet ontdekt is door de Nasa? Zoekt u maar eens op internet. En weet u wie de NASA financierde? Juist.

  25. Berk

    @cas Bij KLM werken 35.000 mensen. Ook veel maar geen 150.000. En Schiphol kan prima zonder de KLM.

  26. Jozias

    @ Cas

    Behalve dat er veel te veel gevlogen wordt, er veel te veel vliegmaatschappijen zijn, vliegen veel te goedkoop is, dit de wereld naar de klote helpt, massatoerisme complete landen en steden om zeep helpt, lokale cultuur en lokaal bedrijfsleven vernietigd.

    Die 150.000 banen zijn met name slecht- en onderbetaalde banen, vaak flexcontracten via uitzendbureaus. Die mensen staan dus sowieso iedere 2 jaar op straat, want geen/ nooit een vast contract. Of de mensen daar nu beter af zijn? Sterker nog veel van deze mensen die nu op Schiphol werken hadden helemaal niet in Amsterdam of omgeving of zelfs maar Nederland gewoond als deze werkgelegenheid er niet was geweest, sterker nog: mensen hadden zonder dat werk misschien wel minder of geen kinderen gehad》mensen die dus ook in de toekomst geen werk nodig hebben. En het is dus gesubsidieerd werk, waarbij de top zich blijft verrijken en iets dat had moeten omvallen maar in stand gehouden blijft worden. So far voor de vrije markt. Misschien dat mensen tijdelijk (deels) een uitekering geven voor ons als belastingbetalers wel goedkoper was geweest.

    @ Scherspschutter.

    Onjuist. Veel uitvindingen worden aan gesubsidieerde universiteiten gedaan. Universiteiten die flink investeren in ontwikkelingen die aangejaagd worden met subsidiegeld. Zo ook veel techniek die in een Ipad zit. Sterker nog: techbedrijven kopen vaak patenten op van elders gedane uitvindingen. Zoals aan de vele TU’s. Sowieso is het merendeel vd knappe techkoppen met behulp van beurzen opgeleid, alvorens zij met hun opgefane kennis weggekocht worden.

  27. isabelle

    Subsidie voor eenklein eet- en drinkfestival dat aan bezoekers overal de hoofdprijs voor vraagt?

  28. Ben

    Tjonge wat een veel zure reacties weer! Goed dat de 4 grote steden de Parade ondersteunen. Ik kom er al jaren met veel plezier met vrienden en familie en heb de ontspannen relaxte sfeer en vaak verrassende acts gemist. Goed dat we ook deze cultuurvorm van veelal jonge, vernieuwende muziek, dans en theater makers een zomers podium blijven geven. Ik kijk uit naar een nieuwe versie.

  29. Mel U.

    Parade, OK als mensen daar plezier in hebben.
    Maar mag het alsjeblieft eens ergens anders in de stad?

  30. Marcel

    Misschien beter de bezoekers finacieel steunen, dan komt hrt geld toch bij de ondernemers van de Parade terecht De prijzen voor eten en drinken zijn nogal prijzig en vaak van bedenkelijke kwaliteit.

  31. Claudia

    Vroeger was het leuk ja. Een no-nonsense festival waar je ‘s avonds na je werk op de bonnefooi naartoe ging. Hapje eten, glaasje drinken (zelf meegebracht) en een of twee voorstellingen bekeek (waar je de kaartjes gewoon ter plaatste kocht).

    Sinds je moet betalen om alleen al het terrein op te komen, bij de ingang je tas geïnspecteerd wordt op meegebrachte drank of eten én je bovendien je kaartjes van te voren via internet moet reserveren tegen beste prijzen is voor mij de lol er wel af. Draai maar dicht die subsidiekraan!

  32. Berk

    @Claudia u snapt het volgens mij niet helemaal. Ten eerste krijgt dit festival normaal geen subsidie, zoals u al kunt lezen in het artikel. Ten tweede, u stelt dat u uw eigen drankje niet meer mee mag nemen. Dat mag niet meer omdat dit festival geld wil verdienen, zodat ze niet afhankelijk zijn van subsidies, precies de subsidies waar u blijkbaar zo tegen bent. Valt het kwartje nu?

  33. Scherpschutter

    Jozias 13/4/2021 – 10:11

    Uitvindingen worden niet gedaan door universiteiten. Uitvindingen worden gedaan door individuen. Wat je wel vaak ziet is dat universiteiten de briljante ideeen van deze individuen proberen te stelen:

    https://www.dub.uu.nl/nl/nieuws/hoe-fel-de-strijd-om-uitvindingen-van-studenten

    https://www.omroepwest.nl/nieuws/3981934/Juridische-strijd-voor-studenten-technische-universiteiten-om-eigen-uitvindingen

    Universiteiten vinden grosso modo helemaal niets nuttigs uit en verbranden louter belastingpoet aan zinloze onderzoeken. Liefst 99% van alle innovatie komt van private organisaties en entiteiten.

  34. Berk

    @Scherpschutter Cijfers graag! ‘99% van alle innovatie komt van private organisaties en entiteiten’ Is dit cijfer ergens op gebaseerd of verzint u maar iets dat in uw ‘weg met alle overheid’ straatje past? Ik heb sterk het vermoeden dat het het laatste is. Als het al waar is, waar worden al deze mensen die bij private instellingen uitvindingen doen doorgaans opgeleid? Bij hogescholen en universiteiten!

  35. Moniek

    Universiteiten doen gelukkig wél meer dan “belastingpoet” verbranden aan zinloze onderzoeken. Ten eerste zijn er ongelooflijk veel wél zinvolle onderzoeken, en bovendien leiden universiteiten studenten op, vaak tot buitengewoon nuttige beroepen. Maar of Scherpschutter een universiteit van binnen kent?

  36. Jozias

    @ Scherpschutter

    En wie financiert de middelen, de ruimtes, faciliteiten, lessen, docenten, drs’en, bibliotheken, onderzoek waar de studenten die uitvindingen doen gebruik van maken dan eigenlijk precies? Ik ben wel benieuwd.

    Verder bazel je maar ongefundeerd wat. Knap, 2 bronnetjes die in je straatje passen die vervolgens je stellingname helemaal niet bewijzen. Knap ook hoe je met een whatsbaoutisme, de trollentactiek bij uitstek, probeert af te leiden van de kern van het artikel. Namelijk; financiële ondersteuning vd Parade.

  37. Scherpschutter

    @Jozias

    “En wie financiert de middelen, de ruimtes, faciliteiten, lessen, docenten, drs’en, bibliotheken, onderzoek waar de studenten die uitvindingen doen gebruik van maken dan eigenlijk precies? Ik ben wel benieuwd.”

    Die studenten zelf natuurlijk. Collegegeld. En later als belastingbetalers. Wie anders?

    @Berk

    “Als het al waar is, waar worden al deze mensen die bij private instellingen uitvindingen doen doorgaans opgeleid? Bij hogescholen en universiteiten!”

    Het is waar (noemt u mij ook maar 10 noemenswaardige uitvindingen/bevindingen van universiteiten in 2020, 3 mag ook…) en uiteraard worden deze mensen opgeleid door bedrijven, waar ze alle universiteitstroep ontleren. Sterker, de grootste uitvinders zijn vaak diegenen die universiteiten hebben verlaten….

  38. Sylvia

    Wat super fijn !
    En wat jammer dat deze rubriek alleen nog maar bestaat voor 80% uit azijnpissers !
    Verschrikkelijk gewoon ! Bah.

  39. Moniek

    Nou, Scherpschutter, ik heb gelukkig erg veel gehad aan mijn “universiteitstroep”, in een bedrijf nog wel, en ik hoefde die “troep” echt niet te “ontleren”. Zou ik misschien een uitzondering zijn, en Scherpschutter de regel? Ik denk eerder dat Scherpschutter hier totaal mis schiet.

  40. Jozias

    @ Scherspchutter

    Hahahaha Jij denkt dat studenten zelf hun studie betalen met collegegeld? Ik kom niet meer bij. Hahaha.

    Dat bedrag (collegegeld) dekt bij lange na de kosten niet. Echt bij langelangelange na niet. En daar krijgen studenten dus beurs en/ of lening voor (die dan weer deels voorgeschoten en deels kwijtgescholden wordt). En dan heb je het alleen nog maar over onderwijskosten. Een universiteit doet net ietsje meer. Krap aan hoor. Zoals bijv. onderzoek doen naar ziektes en uitvindingen doen die een Apple dan weer kan gebruiken, bijv..

    Maar knap dit whatsaboutism. Je argumenten omtrent de Parade deugden al nimmer.

  41. Scherpschutter

    @Jozias

    Ik kom niet meer bij over hoe slecht u bent in lezen. Wat ik zei was: “Die studenten zelf natuurlijk. Collegegeld. En later als belastingbetalers. Wie anders?”

    @Moniek 13/4/2021 – 16:28

    Wellicht zou u eens aan het bedrijf waar u werkzaam voor bent moeten vragen hoe zij erover denken.

  42. Jozias

    @ Scherpschutter

    Belastinginkomsten komen niet alleen rechtstreeks van haar inwoners, dat kan iedere fiscalist je toch wel uitleggen.

    En uiteindelijk betaalt ieder mens (als het goed is) alles zelf. Des te triester zijn de mensen die zich daaraan proberen te onttrekken en anderen (belastingontwijking en ontduiking) laten opdraaien voor investeringen in het algemeen belang. Precies het soort mensen waar u toe lijkt te willen behoren. Lekker freeloaden. Anderen laten opdraaien voor kosten, maar zelf wel volop meewillen profiteren van voorzieningen. Al is het maar de internetinfrastructuur waar u zo gretig gebruik van lijkt te maken.

    Knap hoe u weer eens (voor de 10000000000ste keer) van het onderwerp wil afwijken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).