Utrecht gaat volgend jaar andere evenementen steunen Utrecht gaat volgend jaar andere evenementen steunen

Utrecht gaat volgend jaar andere evenementen steunen

Utrecht gaat volgend jaar andere evenementen steunen
Foto: Nathan Roos
De gemeente Utrecht gaat volgend jaar een ander soort evenementen steunen met geld. Zo is omvang niet meer belangrijk. Er wordt gekeken of het evenement past bij de identiteit van Utrecht van ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’.

De gemeente Utrecht gaat volgend jaar een ander soort evenementen steunen met geld. Zo is omvang niet meer belangrijk. Er wordt gekeken of het evenement past bij de identiteit van Utrecht van ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’.

Jaarlijks is er 300.000 euro beschikbaar om organisaties van evenementen te steunen. De voorwaarden om een aanvraag te doen bij het Evenementenfonds Utrecht (EFU) gaan in 2021 veranderen. Zo werd er bijvoorbeeld eerder prioriteit gegeven aan evenement waar minimaal duizenden bezoekers op afkomen, maar dat wordt losgelaten.

Wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken): “Normaal bruist Utrecht aan alle kant, zoals we zingen in ‘Utereg me stadsie’, maar dit jaar was het anders gezien de huidige omstandigheden. We nemen daarom deze maatregelen, om organisatoren van evenementen tegemoet te komen. En vooral om onze inwoners de kans te bieden om zich te kunnen ontspannen met sport, cultuur of andere evenementen in de buurt.”

Spreiding, toegankelijkheid en duurzaam

Met het wijzigen van de subsidieregels wil de gemeente lokale en regionale evenementen mogelijk maken, die zowel de samenhang in de wijken als in de stad versterkt.

Evenementen worden breed opgevat: van sport tot cultuur, voor jong en oud, en alles er tussenin. Daarnaast wordt gekeken naar de spreiding in het jaar van de evenementen, de toegankelijkheid en hoe duurzaam de evenementen zijn. Het geld dat aangevraagd wordt bij de gemeente mag maximaal 50 procent van het budget zijn

5 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “of het evenement past bij de identiteit van Utrecht van ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’.”
  Dat betekend dat er gemeenschapsgeld gaat worden besteed aan propaganda voor een politieke ideologie van GL en D66.
  We zijn een democratie, dat wordt door ons stadsbestuur geschoffeerd.

 2. wollie

  wat is gezond stedelijk leven?

 3. Karla

  Ik ben voorzichtig positief. De gesprekken over de Locatieprofielen Evenementenlocaties gaven ook aan dat bewoners erg van evenementen houden, maar dan wel kleinschalig en graag ook gericht op de buurt of in elk geval de buurt niet uitsluitend, zoals met grote commerciele afgehekte evenementen in de openbare ruimte wel het geval is. Daarnaast mag je verwachten dat wat kleinschaliger evenementen ook minder overlast veroorzaken. Lijkt me een goed plan, maar ondertussen vraag ik me dan wel af wanneer de Locatieprofielen eens goed worden afgemaakt; ik wacht al een half jaar op het reactiedocument.

 4. Scherpschutter

  Koel Hoofd

  Ja, zo is het wel. Stel je eens voor dat de PVV zoiets zou organiseren en je alleen subsidie zou krijgen als ‘Nederland’ zou worden uitgedragen. Er zou wekenlang schande over het misbruik van belastinggeld worden gesproken.

  Het dient overheden ten strengste verboden te worden om wat voor een subsidie dan ook te verstrekken. Laat burgers maar zelf bepalen waar ze hun geld aan uitgeven.

 5. Nina

  Volgend jaar?
  Dan gaat het gemeenschapsgeld op aan bijstandsuitkeringen en het aanvullen van de tekorten van dit jaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).