Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel in het centrum van de stad Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel in het centrum van de stad

Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel in het centrum van de stad

Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel in het centrum van de stad
Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel, dit keer in de Vinkenburgstraat in het centrum van de stad. Bezoekers stappen een fictieve wereld in waarin de drug is gereguleerd en zij worden uitgedaagd na te denken over het beleid rondom bijvoorbeeld de verkoop en de marketing.

Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel, dit keer in de Vinkenburgstraat in het centrum van de stad. Bezoekers stappen een fictieve wereld in waarin de drug is gereguleerd en zij worden uitgedaagd na te denken over het beleid rondom bijvoorbeeld de verkoop en de marketing.

De initiatiefnemer van deze xtc-winkel is het Amsterdamse Drugsmuseum Poppi. “Volgens wetenschappelijk onderzoek is gereguleerde xtc de veiligste optie voor gezondheid, milieu en veiligheid”, is te lezen op de website van het museum. Hoe deze regulering er precies uit moet zien, wordt samen met bezoekers van de winkel onderzocht.

De zoektocht begint bij drie mogelijke verkooppunten; de club, de apotheek of een speciaalzaak. Per verkooppunt kan er vervolgens nagedacht worden over bijvoorbeeld een maximumaantal pillen per persoon of een eventueel doktersrecept dat nodig is om de xtc te kopen. Ook over randzaken zoals marketing wordt nagedacht; moet dit verboden worden of mogen de verkopers ongeremd en overal reclame maken?

Universiteit Utrecht

De xtc-winkel opent op 15 juli en op 29 september wordt het publieksexperiment afgerond. Alle gegevens die dan zijn verzameld worden geanalyseerd door de Universiteit Utrecht. De kaartverkoop start volgende week en een ticket kost voor studenten 8 euro en voor niet-studerenden 10 euro. Bekijk de website van Poppi voor meer informatie.

In mei 2021 opende Jonge Democraten Utrecht ook al een xtc-winkel in de Utrechtse binnenstad. De jongerenorganisatie van D66 wilde hiermee aandacht vragen voor ‘het belang van de legalisering van xtc in Nederland’.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Peter

  Een winkel waarvoor je een kaartje moet kopen? Een winkel waar niets te koop is? Waar alleen kan worden nagedacht over een verboden middel? Heel vreemd!

 2. Binnenstadbewoner

  Waarom zou je een tientje betalen om deel te nemen aan een publieksexperiment over XTC … ?

  Als je zo graag onderzoeksgegevens wilt verzamelen, maak het dan ten minste gratis en benadruk dan vooral de enorme gezondheidsrisico’s, verslaving en gevolgen daarvan en de achterliggende criminaliteit.

 3. Berend

  En dan zo moeilijk doen over alcohol, sigaretten, coke, heroïne, gokken en religie, allemaal eigen verantwoordelijkheid na voldoende voorlichting. Alles vrij vanaf 18 jaar!

 4. Pol

  Misschien kan daarna nog een ‘nadenk’-winkel komen of snelwegverkeer niet beter 140 km/u kan rijden, of de Domtoren niet beter 10 cm verplaatst kan worden.
  Alhoewel dat tweede niet zoveel met een commercieel belang te maken heeft.

  Een nadenk-winkel om drugs naar de normale wereld (voor zover het gedoogbeleid al niet te veel drugs naar de normale wereld heeft gebracht) heeft natuurlijk niets te maken met nadenken, maar met een commercieel belang.

  En waarom ik het niet snap:
  “Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat xtc schadelijk en gevaarlijk is. Hoe vaker het genomen wordt en hoe hoger de dosis, des te groter de kans op schade. Xtc verhoogt de bloeddruk en hartslag, wat de kans op problemen met hart en bloedvaten kan vergroten.

  Ook veroorzaakt het mogelijk een langdurige verstoring in hersenfuncties, waarbij er problemen kunnen ontstaan met geheugen, concentratie en stemming. Bij overmatig gebruik, kan het tot enorme ontregeling van het serotonerge systeem in de hersenen zorgen.

  Het kan leiden tot schokken in je hoofd, onscherp zien, trillen en lichtflitsen; klachten die vaak tijdelijk zijn, maar eventueel kunnen blijven. Ook kan er sprake zijn van angst, psychose en flashbacks, soms al na kleine hoeveelheden.”
  (bron: afkickkliniekinfo.nl/drugsverslaving/xtc)

 5. Pee

  Het is niet voor niets verboden.

 6. Mister speedow

  Voor mij niet nodig
  Ik gebruik geen drugs
  Ik gebruik mijn eigen adraline

 7. joke

  hoe is het mogelijk ,alleen de huur van het pand is al toren hoog ,hoe komen zij uit de kosten?

 8. Justin-Kees

  Dus ik kom mijn gegevens doneren en daar betaal ik ook nog een 10’tje voor omdat ik geen student ben?

  Ik ga zo wel weer naar m’n huidige xtc winkel!

 9. Luuk Upuuk

  Kunnen ze dat niet gewoon in amsterdam doen?

 10. Don

  Hoe leg je dit uit aan mensen die in ter Apel aankomen en buiten moeten slapen of als ze mazel hebben in een tent of een hal met een veldbedje.

 11. Willow

  Wie is de doelgroep? Ambtenaren en onderzoekers.
  Wie betaalt hun salarissen en entreegelden? Jij en ik.

 12. Scherpschutter

  Dus als ik het goed begrijp betaalt een bezoeker 10 Euro om de eigenaar van een drugswinkel van ideeën te voorzien? Beetje teveel van zijn eigen voorraad gesnoept vermoedelijk. LOL

 13. Leon

  Geinig

 14. Paul

  @Luuk, waarom Amsterdam ?
  Ten slotte was hier ook de 1e Coffee shop van Nederland.: zarasani aan de werf.
  Zoals veel maatschappelijke innovaties hier zijn ontstaan….

 15. Pieter

  Achterlijk en idioot stom idee verzonnen achter een buro op stadhuis een tientje betalen om in een ,,winkel,, te mogen mee denken over xtc …..dit geld is een bijdrage aan de torenhoge huur… waar betalen ze zo iets van?

 16. Yoshua

  Nutteloze actie, er zullen bezoekers komen die geen liefhebbers zijn van MDMA.
  Een XTC liefhebber gaat geen XTC winkel bezoeken waar er 8 of 10 euro moet worden betaald en je geen pilletje of poedertje krijgt voor je geld.
  De liefhebbers gaan dat tientje wel besteden bij de rijdende xtc winkel die wel XTC in ruil voor een tientje geeft.
  Nog even een er komt een slijter zonder flessen drank en een coffeeshop zonder een blowtje.

 17. Sjef van Ondiep

  Hehe, eindelijk weer iets waar Scherpschutter vóór is. Baggervette winsten!

 18. PeterH

  De voortgaande transformatie van Utrecht naar Amsterdam zuid. MDMA emissie naar het riool is al vergelijkbaar.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 19. Debs

  @Luuk Upuuk: precies! Daar lijkt me die 10 euro ook minder een probleem. Dus hup hup, weg met die gekke ‘winkel’ uit onze mooie stad

 20. J. Pal

  Nice!

 21. HBaergroy

  Je kunt hier wel weer lollig lopen doen en al je onzinnige kletspraat blijven herhalen, maar dat verandert niets aan de kwestie waar deze samenleving nu al meer dan een halve eeuw mee worstelt: de heilloze oorlog tegen drugs, ingegeven door antihedonistische afkeer van alles wat van het voorgeprogrammeerde pad afwijkt. Ik mag een honderdvoudige overdosis alcohol halen bij de slijter op de hoek, maar een pilletje is des duivels? Deze dwaling heeft een misdaadgolf teweeggebracht waar de maatschappij zwaar onder zucht.. Een kwart van de bankmedewerkers is bezig met uitvoering van antiwitwasrichtlijnen. Terwijl klassen naar huisgestuurd worden vanwege leraartekorten. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Hup D66!.

 22. Moniek

  @HBaergroy
  Wat stelt u voor? Alle drugs maar vrijgeven? De misdadigers vinden dan vast wel weer een andere kwalijke bron van inkomsten. De gebruikers, ach de gebruikers, die zoeken het onder het “beleid” van Rutte c.s. zelf maar uit?

 23. Historische Museum Utrecht

  @peterh…de gelijkenissen tussen Utrecht en Amsterdam zijn al veel langer dan jij zelfs geboren was…
  Escape in Amsterdam is bijvoorbeeld op gericht door Utrechtse ondernemers…etc, etc…Geïnspireerd door het K&W gebouw waar internationale concerten waren…heeft Amsterdam besloten het Concert gebouw op te richten…bijvoorbeeld !

 24. Utrechter2

  Gaan ze ook lachgas verkopen? 😉

  Zie verder mijn (iets meer serieuze) reactie onderaan dit artikel.

  https://www.duic.nl/algemeen/lachgas-nu-bijna-overal-in-utrecht-verboden-gemeente-breidt-het-verbod-uit-naar-nog-vier-wijken/

 25. Berend

  Alles vrijgeven en laat die criminelen maar in avocado’s dealen.

 26. Anne Marie ten Berge

  Waarom wordt het een xtc-winkel genoemd als er geen xtc verkocht wordt?

 27. Youri Van zundert

  Ik ben youri en ik ga ik ga altijd nog een kroeg maar ik vraag me af waarom komt hij niet in g Ginneken XTC winkel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).