Utrecht pakt weer groots uit tijdens de Canal Pride; tienduizenden mensen vieren de liefde Utrecht pakt weer groots uit tijdens de Canal Pride; tienduizenden mensen vieren de liefde

Utrecht pakt weer groots uit tijdens de Canal Pride; tienduizenden mensen vieren de liefde

Utrecht pakt weer groots uit tijdens de Canal Pride; tienduizenden mensen vieren de liefde
Foto's: Bas van Setten
Utrecht vierde zaterdag weer in alle verschillende facetten de liefde tijdens de Canal Pride. Maar liefst vijftig boten voeren over de Catharijnesingel en Oudegracht met daarop de meest kleurrijke mensen. Tienduizenden toeschouwers stonden aan de kant en waren getuige van het spektakel.

Utrecht vierde zaterdag weer in alle verschillende facetten de liefde tijdens de Canal Pride. Maar liefst vijftig boten voeren over de Catharijnesingel en Oudegracht met daarop de meest kleurrijke mensen. Tienduizenden toeschouwers stonden aan de kant en waren getuige van het spektakel.

Tijdens deze editie kon er weer groots worden uitgepakt. In 2020 kon de Canal Pride vanwege de coronamaatregelen namelijk niet doorgaan en in 2021 werd een bescheiden editie met drie boten georganiseerd.

Op de Catharijnesingel, tussen de Bartholomeusbrug en de Martinusbrug, lagen alle deelnemende boten langs de kade. Vanaf 13.30 uur vetrokken ze een voor een richting de Weerdsluis. Onder meer Bodytalk, Café Kalff, Gemeente Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Stichting De Tussenvoorziening, Roze in Blauw Midden-Nederland en TivoliVredenburg voeren mee. Maar dit is slechts een kleine greep uit alle deelnemende boten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Confetti

Op nagenoeg alle boten werd muziek gedraaid, stonden dansende mensen en een aantal had ook een confettikanon aan boord. Iedereen heeft veel moeite gedaan om er een feestje van te maken en dat was goed gelukt. Niet alleen op de boten, maar ook op de kade stonden mensen namelijk te dansen.

Net zoals alle voorgaande edities was dit keer de sfeer erg goed. Wat daar onder meer aan bijdroeg was het zonnige weer. Om 18.00 uur kwam de laatste boot aan bij het Ledig Erf. Dit betekent overigens niet dat het feest voorbij is. Op verschillende plekken in de stad gaan om 18.00 uur vier straatfeesten van start. Een daarvan is te vinden bij Roost aan de Singel, de andere drie zullen in de omgeving van Café Kalff plaatsvinden.

19 Reacties

Reageren
 1. RainbowBen

  Ik vond de sfeer opvallend lauwtjes langs de kant (Oudegracht) en zeer braaf vanaf het water, soms zelfs wat saai. Misschien dat we het even niet meer zo gewend zijn of we vinden er allemaal iets van en incasseren we het stilletjes? Jammer. Het ging om de boodschap, die werd in mijn ogen te vaak gemist door gebrek aan originaliteit en communicatie. Waar staat de boot voor? Geen idee. Mis ook de link met een breder event zoals Midzomergracht. Nu is het 1 dag, 1 event en morgen weer alles zoals het was. Alsof er niks gebeurd is.

  Qua geluidsoverlast waar velen voor vreesden, dat zal wel enorm meegevallen zijn, lang niet elke boot had genoeg budget voor flinke subwoofers of een groot feest. Maar! Gezellig was het zeker wel even en blij dat het allemaal kon zo.

 2. Bewoner Wijk C

  Bij de vorige editie van 2 jaar geleden kan ik me herinneren dat een boswachter uit Beerschoten (!) tweette dat er daar confetti troep in de natuur lag. Bleek afkomstig van het pride feestje en meegenomen door het singelwater.
  Je zou denken dat de organisatie deze keer aan haar boten nadrukkelijk om fatsoen en respect voor de natuur heeft gevraagd. Maar nee, voor hen is een feest geen feest zonder confettikanonnen.
  Wat een treurigheid hier, de aanblik van duizenden en duizenden gekleurde confettistukjes tussen het gras aan de waterkant. Daarnaast veel oeverplanten volledig vertrapt die daar met aandacht en zorg zijn geplant.

  Namens de flora en fauna wederom hartelijk bedankt voor dit “ik heb schijt aan alles” feest.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Fijn dat het weer een echt gezellig feest was op het water en langs de kade,nu hopen dat het vanavond in de binnenstad ook een fantastisch feest wordt.

 4. Eugene

  Wat een leuke, lieve Pride is dit toch, zeker vergeleken met die uit de hoofdstad waar commerciële boten van telefoonmaatschappijen en buitenlandse frisdrankgiganten hun imago proberen op te poetsen met scheepsladingvol halfblote sportschooljongens.

  Hier was ruimte voor kleine homoverenigingen, kroegen uit buurgemeenten en LHBTI-organisaties. Zoals het in Adam oorspronkelijk ook bedoeld was, voordat het een groot commercieel circus werd. Chapeau voor de organisatie, iedereen op de boten en al het publiek, dat er een mooie dag van maakte. En hulde voor onze burgemeester, die de regenboogvlag in de hand als boegbeeld van de gemeenteboot fungeerde.

 5. De kleur van Utrecht!

  Hier mag Utrecht trots op zijn, na Amsterdam de grootste Canel Pride , met een geweldig leuke liefelijke party stemming in de hele stad.
  Kleurrijk Utrecht drukker dan ooit met ruim 100.000 bezoekers ?

 6. Nina

  Komt dit ten goede aan verbetering van homoseksuele acceptatie? Voelt iedere homoseksueel zich thuis in deze setting? Is dit niet juist een stok om mee te slaan daar waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt?

  Het is iig leuk dat zoveel mensen de vrijheid voelen om volledig uit hun dak te gaan, maar dat kan bijv. ook tijdens carnaval. Volgens mij moet je juist geen status aparte nastreven om geaccepteerd te worden.

  Voor de duidelijkheid: door mij en om mij heen is homoseksualiteit geaccepteerd, dus ik heb ook geen ervaring met discriminatie of veroordeling hiervan. Vreselijk als dit iemand wel overkomt.

 7. Joop

  Nina, als iedereen gezien mag worden op zijn/haar eigen wijze zijn dit soort uitingen wellicht niet meer nodig. Het voelt fijn te lezen dat jij leeft in een omgeving waarin homoseksualiteit geaccepteerd is. Even voor de duidelijkheid het ging om meer dan die ene groep. Dat woord “accepteren” geeft een vorm van goedkeuring aan en dat het niet meer als normaal is en juist die goedkeuring is niet nodig. Net als uit de kast komen dat niet is. De vraag is niet of het mag, het is een constatering dat ook dit “normaal” is.

 8. Pee

  @Joop
  Mij boeit het niet of mannen op mannen vallen en vrouwen op vrouwen maar er zijn bevolkingsgroepen die het als een ziekte zien en vanuit een bepaald geloof word afgekeurd .
  Die worden niet bereikt en zal zich altijd verzetten tegen homo’s.

 9. Van hoorn

  Het was een beetje tam de parade.Ze zouden met thema moeten gaan werken.v verschillende tijden,in kostuum dan wordt interessanter.Ve4der was het vooral vredelievende.
  Het kijken genot kan veel boeiender.

 10. Berend

  Accepteren? Was dat maar waar, hooguit tolereren totdat..

 11. Maarten

  Allemaal leuk en aardig maar wat een rotzooi is er achtergelaten in de binnenstad. Beschamend.

 12. Zwaan

  Helemaal met je eens @Bewoner Wijk C. je zou denken dat de organisatie nu wel stil zou staan bij het gebruik van confetti en balonnen …, maar schijnbaar nog steeds “achterlijk” gebleven 🙁

 13. Wim

  Onze nieuwe wethouder van feesten en partijen heeft in De Volkskrant gezegd dat ze de regels voor evenementen gaat afschaffen. De hoop dat er paal en perk gesteld kan worden aan vervuiling door confetti en ballonnen is daarmee vervlogen.

 14. Katja

  @Maarten, ja, wat is iedereen zo betrokken bij het milieu…

 15. Confusius

  @ Iedereen

  De nieuwe wethouder kan van alles willen, maar ze is in dienst van de gemeenteraad, het college en de bevolking.

  Ze kan dus niet zomaar iets willen in haar eentje of namens haar partij. Ze dient opdrachten van de gemeenteraad uit te voeren.

  Het is simpel. De gemeenteraad kan haar de opdracht geven wel grenzen bij evenementen af te bakenen (iets dat mij logisch lijkt in een samenleving en democratie, dan hou je namelijk rekening met zoveel mogelijk mensen, en dieren), daarnaast kunnen de burgers burgerinitiatieven ondernemen> genoeg handtekeningen en de gemeente moet er iets mee, ook de rechterlijke wegen zijn er nog. We hebben in Nederland gewoon een wetboek en een grondwet, er zijn europese verdragen en er is het europees recht. Genoeg redenen waarom de wethouder wel van alles kan willen, maar er kunnen in Nederland niet zomaar onbegrensd evenementen worden georganiseerd.

  Persoonlijk zou ik als gemeente dus juist strengere milieuregels aan evenementen verbinden. Geen ballonnen en confetti, geen (plastic) verpakkingsmateriaal (vanaf volgend jaar sowieso verboden op evenementen> landelijk), rekening houden met slaaptijden van mensen en dieren, rekening houden met broedseizoen, planten in tact laten en natuurschade herstellen en meebetalen aan natuurontwikkeling> compensatie. + natuurlijk binnen wettelijk marges blijven qua decibellen (en niet de randen opzoeken).

 16. Johan

  @ confucius

  Helaas lijdt de Utrechtse politiek aan ernstige kartelziekte. Het fietsfeestkartel in de gemeenteraad zal de wethouder steunen.

 17. Confusius

  @ Johan

  Zoals ik al aangeef, het college kan van alles willen, maar dat kan dus niet. Ook een meerderheid in de gemeenteraad is niet altijd afdoende. De inwoners kunnen een burgerinitiatief indienen en dwingen het college iets anders te doen en anders is er ook nog het gerecht.

 18. Wim

  De raad is het stemvee van het college, beste confusius.
  Door die collegeakkoorden is de boel dichtgetimmerd.
  Heb jij ooit meegemaakt dat de raad onze fietswethouder tegenhield?

 19. Dj Bibi

  Voor alle duidelijkheid, Alle confetti van de boten is afbreekbaar en na 1 regenbui is ook alles weg (lost op en geeft geen schade) het ‘vertrappen’ van beplanting is zeer beperkt gebleven. (benieuwd hoe een boswachter een confetti sliertje identificeert als van de Pride afkomstig) maar ook die is binnen een mum van tijd opgelost. (tenzij gekocht door bezoekers van het bos om daar bv een verjaardag te vieren….) Zondag avond om 19:00 uur was zo goed als de hele stad weer schoon (dankzij de helden van de gemeente reiniging). Ballonnen zijn keurig lekgeprikt en bij het afval terecht gekomen (niet in water of ergens anders) Misschien een enkele helium de lucht in gegaan. Juist de boten met kleine organisaties krijgen een kans in Utrecht, die hoeven geen spectaculaire party boot die willen alleen gezien worden. Voor een volksfeest zonder boodschap moet je naar de hoofdstad. Tot volgend jaar

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).