Utrecht schenkt ornament Domtoren aan replica in Japan Utrecht schenkt ornament Domtoren aan replica in Japan

Utrecht schenkt ornament Domtoren aan replica in Japan

Utrecht schenkt ornament Domtoren aan replica in Japan
Wethouder Eelco Eerenberg en directeur Utrecht Marketing Cor Jansen. Foto: Jelmer de Haas
Vanwege het 700-jarig bestaan van de Domtoren schenkt Utrecht een ornament van het icoon aan het themapark Huis ten Bosch in Japan. In dit park zijn allerlei Nederlandse gebouwen te vinden, waaronder een heuse replica van de Dom.

Vanwege het 700-jarig bestaan van de Domtoren schenkt Utrecht een ornament van het icoon aan het themapark Huis ten Bosch in Japan. In dit park zijn allerlei Nederlandse gebouwen te vinden, waaronder een heuse replica van de Dom.

Het was zaterdag precies 700 jaar geleden dat de eerste steen van de Utrechtse Domtoren werd gelegd. Het ornament, ook wel versieringselement genoemd, is tijdelijk tentoongesteld in het VVV op het Domplein.

Eind dit jaar wordt het versiersel naar Japan verzonden, waar het ornament op 25 maart 2022 officieel wordt onthuld. Het Japanse Huis ten Bosch viert op dat moment namelijk het 30-jarig jubileum. Het ornament krijgt dan een plek nabij of in de replica van de Domtoren, die bijna even hoog is als het origineel in Utrecht.

Trakteren

“Wie jarig is trakteert”, aldus wethouder Eelco Eerenberg. “En dat zullen we nog op vele momenten dit jaar gaan doen. Het jaar waarin de Domtoren 700 jaar oud is. Want wanneer ons stadsicoon zo’n bijzondere verjaardag heeft, kan je niet anders dan dit te vieren.”

Er wordt niet alleen een onderdeel naar Japan gestuurd. Vanwege de 700ste verjaardag van de Domtoren zijn de afgelopen dagen zo’n vijftig ornamenten door de stad verspreid. Deze stukken steen liggen bijvoorbeeld bij bibliotheken, hotels, Stadion Galgenwaard en het hoofdkantoor van de Rabobank. Het idee is dat met deze actie de Domtoren, ondanks de steigers die er omheen staan, dichterbij dan ooit is en tastbaar voor alle Utrechters.

Het 700-jarig bestaan van de Dom wordt zeven maanden lang gevierd met evenementen, concerten, lezingen en andere activiteiten. Iedere maand staat een eeuw geschiedenis van de toren centraal

10 Reacties

Reageren
 1. PeDenBe

  ooooooo, daarom zakt ie geen 1 mm per dag

 2. Scherpschutter

  Waarom zou schaars belastinggeld van Utrechters gebruikt moeten worden om een commercieel park in Japan ornamenten cadeau te doen…? Ik begrijp er geen jota van. Er zit geen enkele logica achter of zelfs een doel, maar goed, mijn geld is het gelukkig niet langer dat door ambtenaren verbrast wordt aan dit soort nutteloze verkwistingen.

 3. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Er staat een kopie van de Domtoren in het themapark Huis ten Bosch in Japan.

  En daar u heel veel van economie weet weet u ook dat de toeristische industrie de tweede economie van de wereld is en daar Japanners het ook leuk vinden om de toerist uit te hangen is het ornament geen grote uitgave om Japanse toeristen naar Utrecht te lokken.

 4. Scherpschutter

  Kadoendra

  Ik geloof niet dat ik u als marketeer zou inhuren.

 5. Berk

  @Scherpschutter Ik denk dat het een vriendelijk gebaar is. Niet alle transacties tussen mensen zijn namelijk puur economisch.

 6. Jasper

  Wat leuk! Ben d’r geweest en de Dom-toren is ietsje korter en er zit een luxe lift in. Als je niet beter weet, waan je je in Nederland. Park is Japans bescheiden opgezet, ik zou er veel meer uithalen, maar zo zijn Japanners niet. Kijk eens op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_ten_Bosch_(Japan)

 7. Hans

  @ Berk

  “Ik denk dat het een vriendelijk gebaar is. Niet alle transacties tussen mensen zijn namelijk puur economisch”.

  Dat zal onze schutter niet met u eens zijn. Hij is een trouwe discipel van Ayn Rand 🤪

 8. Thomasje

  Wat een ontzettend leuk idee, Ik ga daar zeker naar op zoek zodra we weer kunnen reizen.
  Scherpschutter schiet gewoon op alles wat beweegt. Laat je niet op de kast jagen mensen, zo is hij nu eenmaal. Gelukkig blijft het alleen maar bij virtuele kogels. Hij/Zij zal zelf nooit geraakt zijn, ook niet door warme emoties en genegenheid. Spijtig.

 9. Scherpschutter

  @Berk

  Zou kunnen, maar doe dat dan niet op kosten van belastinbetalers. We betalen toch geen belasting zodat ambtenaren cadeautjes kunnen geven aan Japanse commerciele pretparken? Beseffen ambtebaren wel hoe er gewerkt is om die Euro’s te verdienen? En dan pleur je dat geld naar Japan. Voor niets. Om niets.

  @Hans 12:52

  Dat is 100% waar.

  @Thomasje 13:09

  U gaat op vakantie naar Japan….om Utrecht te kunnen zien…? LOL. Laat de groene ridders van de Utrechtse milieu-deugorde het maar niet lezen. Dat komt u beslist op een Co2 oorvijg te staan.

 10. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Die Japaners hebben een flink bedrag betaald om een kopie van de Utrechtse Domtoren in Japan te bouwen.

  Gratis marketing voor Utrecht! Dus als dank vind ik dat ornament een koopje!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).