Op NPO1 is woensdagavond 16 februari een aflevering te zien van Het Verhaal van Nederland die zich voor een deel in Utrecht afspeelt. In het derde deel van de NTR-serie staan de vroege middeleeuwen centraal. In die tijd werd ons land grotendeels bewoond door de Friezen, maar was ook het christendom bezig met een opmars.
Presentator Daan Schuurmans neemt een kijkje onder de Dom, waar de fundamenten van een oude gotische kerk liggen die werd gebouwd nadat de Friezen in het gebied waren bekeerd door christelijke missionarissen. De relieken die de zendelingen hiervoor gebruikten zijn nu te zien in Museum Catharijneconvent.
Groot project
In Het Verhaal van Nederland worden de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis getoond op een manier waarop het voor de kijker tastbaar moet worden. De NPO heeft dat gedaan door de geschiedenis en documentairestijl te combineren met elementen van een dramaserie.
Naast de NPO-1 serie is er ook een kinderserie, een podcast en een app met interactieve wandelverhalen door heel Nederland.
De uitzending van Het Verhaal van Nederland begint woensdag om 20.35 uur op NPO1.
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
9 Reacties
Reageren“onder de Dom, waar de fundamenten van een oude gotische kerk liggen die werd gebouwd nadat de Friezen in het gebied waren bekeerd door christelijke missionarissen.”
Zo had ik de geschiedenis van deze plek nog niet bekeken. Ben benieuwd wie hier ook op aanslaat. Onze gedecentraliseerde en vercommercialiseerde archeologen (Nieuwsuur d.d. 10 fevruari 2022) of toch die van onze stad zelf?
Hele leuke serie. De eerste 2 aflevering waren ook erg interessant.
@C.: misschien die achtste- en negende-eeuwse missionarissen voor wie de twaalfde- of dertiende-eeuwse gotiek wel iets heel bijzonders moet zijn geweest. Maar we weten dat wanneer Nederlanders zich met geschiedenis gaan bezighouden, niets te gek is. Chronologie? Nooit van gehoord!
“. . . waar de fundamenten van een oude gotische kerk liggen die werd gebouwd nadat . . .”
Dit is onjuist. Onder de Dom liggen de resten van een romaanse kerk, niet van een gotische. Onder het Domplein liggen trouwens de resten van meerdere kerken.
Even corrigeren?
De domkerk is toch juist gotisch?
Ligt daar nog een gotische kerk onder?
Schiet mij maar lek
@Rob Huibers en Erwin: een overzicht: http://www.broerendebruijn.nl/EersteUtrechtsekerken.html.
@lexus: wat wil je nu precies zeggen met je link? Onmiskenbaar liggen er restanten in de gotische kerk. Maar dat zijn toch geen gotische restanten!?
Als die oude Friezen deze Utrechtse terp hadden gehad, hadden ze dat nooit opgegeven en er al helemaal geen gotische kerk op gebouwd.
Ze hebben immers ook de missionaris Bonifatius de schedel ingeslagen vanwege diens bomenmoord uit naam van een god die niet eens bestaat.
Maar inderdaad, leuke serie.
@Erwin: precies zoals ik schreef en wat onder de koppeling te vinden is: een overzicht van de kerken die er stonden vóór de gotische kerk gebouwd werd, vanaf het eerste kerkje gebouwd door de Frankische koning Dagobert tot en met de Romaanse dom van bisschop Adelbold.