Utrecht telt af naar 900ste verjaardag: ‘Volgend jaar groot feest in de stad’ Utrecht telt af naar 900ste verjaardag: ‘Volgend jaar groot feest in de stad’

Utrecht telt af naar 900ste verjaardag: ‘Volgend jaar groot feest in de stad’

Utrecht telt af naar 900ste verjaardag: ‘Volgend jaar groot feest in de stad’
Wethouder Anke Klein en burgemeester Sharon Dijksma
Over precies één jaar viert Utrecht dat het 900 jaar geleden is dat de stad stadsrechten kreeg. Burgemeester Sharon Dijksma zegt daarover: “Als we het coronavirus onder controle houden, belooft het volgend jaar groot feest te worden in de stad.”

Over precies één jaar viert Utrecht dat het 900 jaar geleden is dat de stad stadsrechten kreeg. Burgemeester Sharon Dijksma zegt daarover: “Als we het coronavirus onder controle houden, belooft het volgend jaar groot feest te worden in de stad.”

899 jaar geleden, op 2 juni 1122, gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Utrecht, dat toen nog zo’n 2.000 inwoners telde, groeide in de middeleeuwen uit tot de grootste en belangrijkste stad van de Noordelijke Nederlanden. Dat historische feit, 900 jaar stadsrechten, wordt in 2022 gevierd.

Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Anke Klein nodigden woensdagmiddag in Het Utrechts Archief alle inwoners uit om de 900ste verjaardag volgend jaar te vieren. Iedereen kan daar ideeën voor indienen, de gemeente heeft 1,75 miljoen euro beschikbaar gesteld om de festiviteiten mogelijk te maken.

“Ik moedig alle Utrechters in onze prachtige gemeente aan om festiviteiten te organiseren die in het teken staan van 900 jaar stadsrechten”, zegt verantwoordelijk wethouder Anke Klein. Ook bestaande plannen kunnen verbonden worden aan Utrecht 900 jaar. “Alle ideeën zijn welkom. De 1,75 miljoen euro is bedoeld voor grote én kleine activiteiten waarmee 900 jaar stadsrechten gevierd kan worden. Het wordt een feest voor en met de stad!”

Gekomen om te blijven

De burgemeester en de wethouder onthulden woensdag in Het Utrechts Archief de eerste drie portretten van de serie Gekomen om te blijven waarbij in totaal 900 diverse Utrechters uit heden en verleden hun verhaal delen.

“We staan in een lange traditie van mensen die door de eeuwen heen dezelfde keuze hebben gemaakt voor Utrecht”, zegt theatermaker Carolien Arnold. “Of dat nu is vanwege werk, studie, de liefde, geloof/levensovertuiging of omdat je hier geboren bent, je hoort bij een groep mensen die je is voorgegaan. Dat schept een band.”

Naast de aftrap in Het Utrechts Archief stond er woensdag meer in het teken van de viering van 900 jaar stadsrechten. Wethouders Klaas Verschuure en Anke Klein onthulden aan beide zijden van het spoorviaduct bij station Zuilen het nieuwe aanzicht met een verwijzing naar de historische dag van 2 juni 1122, de dag waarop Utrecht stadsrechten kreeg.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Utrecht was juist wereldwijd bekend en geliefd vanwege haar historische binnenstad barstensvol met honderden monumenten. Volgens de nog te behandelen voorjaarsnota 2021 wil men ons Utrecht nu omsingelen met 4 ultra moderne betonnen stadscentra in zuidoost, west en noord Utrecht waardoor al dat historische moois totaal uit het zicht verdwijnt. Bovendien waren al die toeristen geen uitkeringstrekkers, maar een welkome inkomstenbron qua toerismebelasting.

  2. RABE

    Ja Wim, er blijft weinig over van het eens zo mooie Utrecht. Hoog Chagarijne, Rabo toren, en een veelkleurig ovaal gebouw, het lelijke gemeentehuis, ik zie liever de DOM en de oude binnenstad. Maak maar veel foto’s want de verandering gaat snel.

  3. Otto Nelemans

    Geweldig dat de Gemeente historisch besef toont. De rijke historie is voor een groot deel niet meer zichtbaar helaas. Tot voor kort werden er nog iconische gebouwen gesloopt. Maar dat gaat vanaf heden veranderen naar ik heb begrepen. Na de start van de Tour de France, maakt nu de start van de Vuelta zijn opwachting. Geen uitingen van historie, of het moet slaan opeen link naar de Franse en Spaanse bezetting in minder opbeurende tijden.
    Maar dan is er ook nog onze Trijn van Leemput, terecht met een eerste portret in een lange rij van grote Utrechters bij de kick off aanwezig.
    En wat is nu het geval het Utrechtse Klein Operakoor heeft speciaal een stadsopera Trijn laten componeren, die over een jaar vijf voorstellingen in Tivoli Vredenburg zal beleven. Een mooier geschenk in de vorm van nieuw immaterieel erfgoed markeert de 9oo jaren met een gebaar naar de vrijheid op precies de helft van de gemarkeerde negen eeuwen.
    Zie http://www.stadsoperatrijn.nl

    Hulde voor de verwachte bijdrage van de stichting Utrecht 900 jaar stadsrechten.

  4. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Het zal vooral een feest zijn voor de politieke elite,niet voor de echte Utrechters.

  5. Rik

    Ik word zo moe van dat geazijnzeik hier. Alles wat nieuw is, is slecht en vroeger was alles beter. Waarom vertrek je dan niet gewoon uit Utrecht?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).