Utrecht trekt de portemonnee om meer muziekstudio’s in de stad te krijgen Utrecht trekt de portemonnee om meer muziekstudio’s in de stad te krijgen

Utrecht trekt de portemonnee om meer muziekstudio’s in de stad te krijgen

Utrecht trekt de portemonnee om meer muziekstudio’s in de stad te krijgen
Muzikanten, producers en geluidskunstenaars kunnen bij de gemeente Utrecht subsidie aanvragen voor muziekstudio’s. De subsidie kan gebruikt worden om investeringen te doen: van de aanschaf van geluidswerend materiaal tot de complete nieuwbouw van een cluster studio’s. Dit heeft de gemeente zojuist bekendgemaakt.

Muzikanten, producers en geluidskunstenaars kunnen bij de gemeente Utrecht subsidie aanvragen voor muziekstudio’s. De subsidie kan gebruikt worden om investeringen te doen: van de aanschaf van geluidswerend materiaal tot de complete nieuwbouw van een cluster studio’s. Dit heeft de gemeente zojuist bekendgemaakt.

“We willen dat Utrecht een thuisbasis voor muzikale makers blijft”, zegt wethouder Anke Klein. “Daarom investeren we in de sector. Voor beginnende artiesten tot en met de grote namen die internationaal doorbreken.”

Een van de grote talenten die Utrecht als thuisbasis heeft, is Colin Benders. Als Kyteman maakte hij internationaal naam met The Kyteman Orchestra en legde hij de basis voor de voormalige muzikale broedplaats Kytopia.

Kytopia heeft ook langere tijd gezocht naar een geschikte locatie in Utrecht nadat ze het voormalige pand van Tivoli Oudegracht moesten verlaten. Die zoektocht mislukte in eerste instantie waarna het collectief verhuisde naar een andere gemeente en daarna aangaf te stoppen. Later vonden ze toch nog een plek in de Werkspoorfabriek. De gemeente heeft hem en een aantal anderen uit de praktijk gevraagd wat de muzieksector nodig heeft.

Betaalbare ruimtes

Voor muzikanten, producers en geluidskunstenaars blijkt het op dit moment soms moeilijk om in Utrecht betaalbare ruimtes te vinden om te repeteren en te produceren. Dat heeft volgens de gemeente onder meer te maken met de druk op de vastgoedmarkt en de relatief hoge bouwkosten voor muziekstudio’s die daarbovenop in de huurprijzen worden doorberekend.

“Samen met de gemeente hebben we jarenlang geprobeerd hier oplossingen voor te bedenken. Ik ben ontzettend blij dat er nu een oplossing lijkt te bestaan”, zegt Benders. “Met deze nieuwe regeling wordt het eindelijk mogelijk om anti-kraak oplossingen te ontstijgen en duurzame plekken te realiseren waar makers met een langere adem aan het werk kunnen gaan. Ik ben ervan overtuigd dat dit een gezonde ontwikkeling zal zijn voor de stad.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Colin Benders

217.000 euro

Tot en met 2024 heeft de gemeente jaarlijks 217.000 euro beschikbaar gesteld. Per vierkante meter verhuurbare vloeroppervlakte kan maximaal 1.250 euro subsidie worden aangevraagd. De aanvrager moet minimaal de helft van de investering zelf financieren. Ook is een eis dat de studio’s voor minimaal vijf jaar gebruikt worden. Als een maker of organisatie een geschikte locatie heeft gevonden en subsidie aanvraagt, hoort deze uiterlijk 13 weken na de aanvraag de uitkomst.

Publiek bereiken vanuit de studio

Utrecht heeft volgens de gemeente een ‘bloeiende, diverse en veerkrachtige muzieksector’. De beschikbaarheid van muziekstudio’s speelt hierin een belangrijke rol omdat in studio’s veel van het creatieve proces plaatsvindt. Daarbij speelt ook nog mee dat artiesten via studio-opnames luisteraars bereiken in de stad, maar ook over de hele wereld.

De gemeente verwacht dat deze subsidieregeling zorgt voor meer betaalbare studioruimtes in de stad, zodat Utrecht een aantrekkelijke stad blijft voor deze beroepsgroep en hun publiek.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Hupsakee, geld zat ?

  2. Katja

    Mag dan aannemen dat de gemeentelijke belastingen fors omlaag gaan als Utrecht zoveel geld over heeft.

  3. Dorine

    Geld zat blijkbaar.

  4. erwin

    kan die kyteman nog steeds niet op eigen benen staan?

  5. Scherpschutter

    @erwin

    En dat is nog een van de meest succesvolle muziekanten kennelijk.

  6. Koel Hoofd

    Het geld klotst op het gemeentekantoor zeker over de plinten.
    Wanneer gaan onze gemeentelasten eens omlaag?

  7. Mindy

    “Utrecht trekt de portemonnee om meer muziekstudio’s in de stad te krijgen”

    Deze kop moet luiden:

    “De gemeente Utrecht trekt de portemonnee van haar inwonenden om meer muziekstudio’s in de stad te krijgen”

    Ik vraag mij inmiddels steeds vaker af waarom de gemeentelijke belastingen in Utrecht worden verhoogd. Ik zie alleen maar cultuur voorbij schuiven waar het geld aan wordt besteed.

  8. Beer

    Wethouders geven het geld van de burger wel érg makkelijk uit.

  9. Beer

    En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

    En ik maar denken dat een overheid er is voor het volk. Het lijkt er echter steeds vaker op dat wij er zijn om de overheid te blijven voeden met onze zuurverdiende euro’tjes.

    Het begint echt vervelend te worden.

  10. Muziekliefhebber

    Mooi initiatief! Van mij mag een aanzienlijk deel van mijn belastinggeld aan kunst en cultuur worden besteed.

    Daarbij is die twee ton natuurlijk een schijntje op de begroting van Utrecht van anderhalf miljard euro. En in totaal gaat maar ca. 3,5% van de begroting naar cultuur.
    Makkelijk te vinden op de website van de gemeente Utrecht, maar effe snel verongelijkt vanuit de onderbuik reageren is natuurlijk ook lekker.

  11. Muziekliefhebber

    @Beer
    U bent ‘het volk’ niet alleen hè? Ik maak daar bijvoorbeeld ook deel van uit en ik ben juist blij met deze besteding (en nee, ik ben zelf geen muzikant).

    Wat vooral vervelend begint te worden, is dat mensen niet lijken te kunnen accepteren dat niet altijd alles precies in hun straatje kan passen.

  12. Hans

    Ach wat een zuurpruimerij weer op dit forum.
    Utrecht is een muziekstad, met puike festivals, een conservatorium en heel veel muzikaal talent. Dat sommige droogstoppels toondoof zijn doet daar gelukkig niks aan af. En die paar ton zijn daarom prima besteed.

  13. Utrechter2

    @Muziekliefhebber, @Hans:
    Jullie vinden het prachtig en doen kritiek af als onderbuik-gevoel en zuurpruimerij.

    https://www.ad.nl/utrecht/hard-rapport-over-verzakkingen-historische-werfkelders-utrecht-laksheid-gemeente-zorgde-voor-onveilige-situaties~a36b116d/
    https://www.duic.nl/economie/forse-kritiek-op-schuld-ruim-miljard-gemeente-utrecht/
    https://svjmedia.nl/bollenstreekplus/3614/gemeente-utrecht-wil-sterker-en-sneller-uit-de-crisis-komen/
    https://www.nu.nl/utrecht/6102989/gemeente-utrecht-komt-geld-tekort-voor-aanpak-omgeving-lombokplein.html
    https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2071956/gemeente-komt-92-miljoen-euro-tekort-voor-noordelijke-randweg-utrecht.html

    En uiteraard dit:
    https://www.ad.nl/utrecht/burgemeester-utrecht-1-miljard-euro-nodig-om-zware-criminaliteit-in-nederland-aan-te-pakken~a7937942/
    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/utrecht-vraagt-2-miljard-euro-uit-wopke-wiebes-fonds-voor-nieuwe-tramlijnen-en-station~b883f1bd/

  14. jos stelling

    Cultuur is gekaapt. Iedereen wordt er beter van behalve de cultuur zelf (net als enkele jaren geleden met de “goede doelen maffia” waarbij maar een klein deel terecht kwam bij waarvoor het bedoelt was.). Schimmig, onduidelijk en vaag.

  15. Mindy

    @ Hans

    Hahahahaha.

    Jij hebt geen idee wie je met mij voor je hebt!

    Cultuur kan prima betaald worden door de bezoekers die veelal bulken van het geld. Voor cultuur hoeft echt de belasting niet verhoogd te worden.

  16. Kadoendra

    Subsidie is meestal iets wat personen/bedrijven krijgen als zij al over de financiele middelen beschikken om zelf ook te investeren.

  17. Pee

    Subsidie dient als steun in de rug .
    In sommige gevallen is de subsidie het enige middel wat de boel draaiende houd.
    Als mensen zo graag culturele zaken willen behouden moet die sector genoeg animo hebben om zonder subsidie te kunnen draaien.
    Als het zonder subsidie niet levensvatbaar is dan zijn ze iemands hobby aan het sponsoren.

  18. Mindy

    @ Pee

    Precies.

    Daarnaast vind ik dat subsidie omgezet dient te worden in een lening die direct terugbetaald moet worden, als er winst wordt gemaakt.

    Ondernemers moeten ook gewoon een lening afsluiten voor hun startkapitaal, dus waarom zou dit bij culturele activiteiten anders moeten zijn?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).