Utrecht viert dit weekend eindelijk dat de singel rond is: wat is er allemaal te doen? Utrecht viert dit weekend eindelijk dat de singel rond is: wat is er allemaal te doen?

Utrecht viert dit weekend eindelijk dat de singel rond is: wat is er allemaal te doen?

Utrecht viert dit weekend eindelijk dat de singel rond is: wat is er allemaal te doen?
In 2020 werd de viering klein gehouden.
De singel mag dan alweer een tijdje rond zijn, echt gevierd was dat nog niet. Vanwege corona werd het openingsfeest uitgesteld, maar dit weekend is het dan toch zover: op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn er tientallen gratis activiteiten en evenementen in de stad. In dit artikel een selectie van wat er allemaal te doen is in Utrecht.

De singel mag dan alweer een tijdje rond zijn, echt gevierd was dat nog niet. Vanwege corona werd het openingsfeest uitgesteld, maar dit weekend is het dan toch zover: op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn er tientallen gratis activiteiten en evenementen in de stad. In dit artikel een selectie van wat er allemaal te doen is in Utrecht.

Met Rondje Singel wordt gevierd dat de singel weer rond is, maar ook worden het 900-jarig bestaan van de stad, de start van het culturele seizoen met het Uitfeest en het resultaat van vijftien jaar bouwen in het Stationsgebied gevierd.

De activiteiten die dit weekend gehouden worden, zijn onderverdeeld in vier thema’s: Rondje Varen, Rondje Wandelen, Rondje Shop ’n Taste en Rondje Cultuur. Daarnaast is het zaterdag Open Monumentendag, waarop bijzondere monumenten rond de singel hun deuren openen. Iedereen mag gratis mee met rondvaartboten en sloepen, die varen tussen de acht locaties waar de activiteiten zijn.

Activiteiten

Er staan dit weekend zo’n 150 onderdelen op het programma. Je kunt bijvoorbeeld meevaren met de Literatuurboot en luisteren naar verhalen van dichters en schrijvers zoals Ronald Giphart, Storm Vogel en Asmae Amaddaou. Ook varen op een andere bijzondere boot behoort tot de mogelijkheden: in 1997 werd in Leidsche Rijn een wrak van een Romeinse Rijnhaak opgegraven. Het schip is gereconstrueerd en De Meern 1, zoals het schip nu heet, vaart dit weekend over de singel.

Je kunt je zaterdag en zondag ook laten onderdompelen in andere culturen. Bij park Sonnenborgh is het Dabke Festival en ook op Paardenveld wordt gedanst. In Wolvenplein is een kunstroute en Gaudeamus Festival besteedt aan de hand van muziek en experiment aandacht aan de situatie in Oekraïne.

Club Dare

Voor de waaghalzen is Club Dare in het Stationsgebied de juiste plek. Je kunt hier namelijk abseilen langs de glazen gevel van Creative Valley en op Smakkelaarsveld ligt een honderd meter lange stormbaan. Ook een bijzondere activiteit: op zondag kun je een keer óver het Bollendak lopen, in plaats van eronderdoor. De plekjes hiervoor zijn wel schaars en kun je winnen door mee te doen aan de prijsvraag. Het enige wat je hoeft te weten om mee te doen, is hoeveel bollen het Bollendak heeft.

Deze evenementen zijn slechts een selectie van alles wat er te doen is. Op deze website staat per dag en per categorie wat er wordt georganiseerd.

15 Reacties

Reageren
 1. HE:LEEN

  En loop op zaterdag 10 september ook even door naar Rotsoord voor http://www.heleenfestival.nl 😉

 2. Koel Hoofd

  Echt werkelijk alles wordt aangegrepen om er een ‘cultuurbeleving’ ter promotie van de stad te maken. Begint beetje zielig te worden, die eenzijdige focus op het vermaak van de beleving op kosten van de samenleving.

  “het resultaat van vijftien jaar bouwen in het Stationsgebied gevierd”
  NB! En het is nog niet af…

 3. Realist

  Kan dit niet gewoon op het Berlijnplein plaatsvinden? Schijnt echt een geweldige locatie te zijn voor al uw feesten en partijen.

 4. Confusius

  Alweer?

  is al de 2e keer dat ze dat vieren. De vorige keer ging gewoon door hoor, laten we dat niet vergeten. Wat is dit voor propaganda vanuit de gemeente?

 5. Albert vdS

  Als je iets viert. Doe je dat eens in de zoveel jaar. In Utrecht viert men iedere dag wel feest. Zo valt er niets meer te vieren. Dit moet ook weer geld kosten. Laat de bisschop van de Gertrudiskerk de singel inzegenen. Dát is pas een mooi gebaar. Utrecht is tenslotte dé bisschopsstad !

 6. Tiaz

  Er wordt bedoeld dat de singel weer aaneengesloten is. De singel is alles behalve rond.

 7. Herman

  Het leven is een groot feest, dus laten we dat vieren.

 8. Pee

  @Albert vdS
  En jij denkt dat die bisschop dat gratis doet?

 9. Prof. Eelco Vonkert

  Pee: waarom zou een bisschop daar geld voor vragen? De OKK staat bekend als een van de meest vriendelijke kerken in Nederland. IIG lgbt+ vriendelijk

 10. Robster

  @Confusius, @Albert vdS, @Realist, @Koel hoofd: jullie zijn bij deze ook niet uitgenodigd, kom alsjeblieft niet!

 11. Albert

  @robster ga elders stemming maken.

 12. Katja

  “het resultaat van vijftien jaar bouwen in het Stationsgebied gevierd”
  Gevierd ? Betonellende zal je bedoelen.

 13. Confusius

  @ Robster

  Fout, als inwoner van de stad ben ik wel uitgenodigd. Maar ik ga niet naar citymarketing bullcrap. Ik ben vanuit mezelf al een blije en trotse Utrechter. Daar heb ik geen propaganda en brainwashing voor nodig of gelikte bullcrap marketing.

  Utrecht wordt niet gemaakt door marketingjongens en meisjes (en mensen), maar door mensen die zelf met initiatieven komen. Niet door ingehuurde lui.

 14. Piet

  Utrecht viert wat af in deze tijden, geld klotst wss tegen de plinten.

  @Robster blij dat ik niet ben geweest.

 15. Eelco Vonkert

  Beton en lelijk glas onsmakelijkheid ten top. Moet dat te gevierd worden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).