Utrecht volgens directeur van het Utrechts Monumentenfonds Suzan te Brake | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens directeur van het Utrechts Monumentenfonds Suzan te Brake | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens directeur van het Utrechts Monumentenfonds Suzan te Brake

Utrecht volgens directeur van het Utrechts Monumentenfonds Suzan te Brake
Het Utrechts Monumentenfonds (UMF) viert op 17 november haar 75-jarig bestaan in Filmtheater ’t Hoogt. Ook heeft de stichting sinds 1 november een nieuwe directeur. Suzan te Brake (30) volgt Hilde van Werven op, die vijf jaar lang directeur was. We vroegen de nieuwe directeur naar haar Utrecht, haar plannen voor het UMF en wat haar favoriete Utrechtse monument is.

Het Utrechts Monumentenfonds (UMF) viert op 17 november haar 75-jarig bestaan in Filmtheater ’t Hoogt. Ook heeft de stichting sinds 1 november een nieuwe directeur. Suzan te Brake (30) volgt Hilde van Werven op, die vijf jaar lang directeur was. We vroegen de nieuwe directeur naar haar Utrecht, haar plannen voor het UMF en wat haar favoriete Utrechtse monument is.

Waarom heb je besloten om voor deze nieuwe functie te gaan?

“Ondanks mijn wat jonge leeftijd kriebelde het om bij een monumentenorganisatie de koers uit te zetten. Toen deze vacature voorbijkwam, dacht ik: die kans moet ik grijpen. Het UMF is een prachtige organisatie met een mooie en lange geschiedenis. Daarnaast is Utrecht een prachtige monumentenstad, met zo’n drieduizend rijks- en gemeentelijke monumenten. Die moet je koesteren en tegelijk toekomstbestendig maken. Dat is waar ik samen met het bestuur, de medewerkers en vrijwilligers voor wil gaan.”

Wat vind je leukst aan het werk in deze sector?

“Iets bereiken wat in eerste instantie misschien onmogelijk lijkt. Voor restauratie en herbestemming moet je soms een lange adem hebben: processen lopen nu eenmaal vaak anders dan je van tevoren denkt. Je bent voornamelijk aan het werk in bestaand stedelijk gebied en daar zijn veel belanghebbenden. Om dan toch te zorgen voor een haalbare businesscase, waarin alle neuzen dezelfde kant op wijzen én het monument in ere hersteld kan worden, vind ik het mooiste wat er is.”

Wat is jouw favoriete Utrechtse monument en waarom?

“Dat kan niets anders zijn dan de Domtoren. Niet alleen icoon van Utrecht, maar ook icoon van Nederland. Zoveel historie. De toren heeft prachtig natuurstenen elementen, maar ook het plan om hem op innovatieve wijze te restaureren spreekt mij erg aan. Ik ben benieuwd naar de best practices uit dit proces en kijk ernaar uit wanneer de toren straks weer in al haar glorie is hersteld.”

Wat wordt het eerste UMF-project waar jij je mee bezig gaat houden?

“De restauratie en herbestemming van de panden waar onder andere Filmtheater ’t Hoogt in gehuisvest is. Dit bijzondere rijksmonumentale complex wordt omgetoverd tot wonen, werken en museum, en daarnaast is een grootschalige restauratie al even geleden. De complexiteit van het project maakt het enorm interessant. Een historisch gegroeid complex met panden die met elkaar verweven zijn. En midden in de binnenstad, dus logistiek gezien ook een uitdaging.”

Wat zijn jouw toekomstplannen voor het UMF?

“Het UMF wil een groene monumentenorganisatie zijn. Dat houdt in dat we onszelf continu zullen uitdagen om die extra stap te zetten als het gaat om energieverbruik, -opwekking en hergebruik van materialen. Hier ligt een grote uitdaging voor de monumentensector. Die zal immers moeten meebewegen met de maatschappelijke roep om duurzaamheid. Dat betekent samenwerken met andere monumentenorganisaties, kijken wat we samen kunnen bereiken en van elkaar kunnen leren. Op lokaal en regionaal niveau is het daarom onze ambitie om hét aanspreekpunt te worden voor duurzaam en innovatief behoud van monumentwaarden in de stedelijke omgeving.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?

“In de Bruntenhof, een prachtige semipublieke, gemeenschappelijke tuin achter het rijksmonumentale complex de Bruntskameren. Bijzonder is ook dat deze tuin wordt onderhouden door vrijwilligers van het UMF. Super om te zien dat deze groep zich op vrijwillige basis inzet.”

En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?

“Bij Café Olivier: een ontzettend leuke en gezellige plek in een voormalige schuilkerk middenin de binnenstad. Los van de ruime keuze aan speciaalbier, proef je de geschiedenis wanneer je daar zit. Van het huis Clarenburg, naar schuilkerk, naar café. Echt een plek met een verhaal. Extra mooi dat dit hier nog steeds afleesbaar en zichtbaar is.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Restaurant Buurten in de Fabriek, aan een tafeltje naast de foto van de arbeiders die naar buiten kijken – ik geloof in het schaftlokaal. En dan zelf ook mijmerend naar buiten kijken, onder het genot van een kop koffie. Een prachtige verbinding tussen het nu en het historische verleden van de Cereolfabriek. Ontzettend smaakvol gedaan.”

Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht?

“Kijk om je heen! Het prachtige historische centrum van de stad. Iedere keer verrassend en bijzonder.”

Utrecht is …

“… een prachtige monumentenstad, waar voor het Utrechts Monumentenfonds enorm mooie opgaven liggen!”

1 Reactie

Reageren
  1. Ed.

    Leuk, dan zien we elkaar daar weer! Ik kom vaker in Utrecht dan in Amersfoort. Succes in deze mooi positie!
    Tot ziens bij “Buurten in de Fabriek”

    Ed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).