Utrecht volgens directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd Harm Lambers | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd Harm Lambers | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd Harm Lambers

Utrecht volgens directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd Harm Lambers
Theater Kikker en Podium Hoge Woerd krijgen na het huidig theaterseizoen een nieuwe directeur. Harm Lambers (62) legt na de zomer zijn functie van directeur van beide theaters neer. Binnen een paar weken begint de werving van een nieuwe directeur. We vroegen de directeur naar zijn Utrecht, zijn favoriete voorstelling bij de twee theaters en wat hij na zijn vertrek van plan is.

Theater Kikker en Podium Hoge Woerd krijgen na het huidig theaterseizoen een nieuwe directeur. Harm Lambers (62) legt na de zomer zijn functie van directeur van beide theaters neer. Binnen een paar weken begint de werving van een nieuwe directeur. We vroegen de directeur naar zijn Utrecht, zijn favoriete voorstelling bij de twee theaters en wat hij na zijn vertrek van plan is.

Je bent sinds 2001 directeur van Theater Kikker. Waarom ben je toen voor deze functie gegaan?

“Daarvoor was ik negen jaar lang zakelijk leider bij FACT in Rotterdam, een inmiddels opgeheven productiehuis voor jonge regisseurs. Deze functie was echt een buitenkans: leiding geven aan een bijzonder theater dat net weer heropend was na een lange verbouwing. En dat in ‘mijn’ stad: Utrecht.”

Waar ben je het meest trots op nu je terugblikt op je jaren als directeur?

“Ik ben er trots op dat Theater Kikker stap voor stap is uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaters in het land voor nieuw theateraanbod, en een theater dat van grote betekenis is voor stedelijke makers en festivals. Natuurlijk ben ik er ook trots op dat we vanuit Theater Kikker een tweede theater in Leidsche Rijn hebben gerealiseerd. Hiervan genieten de inwoners aan de andere kant van het kanaal met volle teugen. Het is in drie jaar echt ‘hun’ theater geworden.”

Wat is jouw favoriete voorstelling die je bij (één van) de twee theaters hebt gezien?

“Oei, dat is een onmogelijke vraag. Misschien moet ik dan de voorstelling Wiek kiezen van het Utrechtse gezelschap Schweigman&. Die was op ons initiatief afgelopen zomer acht dagen te zien op locatie op het Berlijnplein. Het was een samenwerking met veel partijen in de stad en trok ruim 2000 bezoekers. Maar bovenal: het was een juweel van een voorstelling.”

Wat zijn jouw plannen na je vertrek?

“Het spannende van mijn besluit om straks te gaan stoppen is dat ik dat nog niet weet. Ik hoop iets te kunnen blijven doen in en voor de stad. En misschien nog van betekenis te kunnen zijn voor jonge theatermakers.”

Wat vind je het leukst aan werken in deze sector?

“Het bijzondere van de kunstsector is dat de mensen gedreven worden door hun passie: iedereen draagt eraan bij de wereld een beetje mooier en betekenisvoller te maken en anderen daarvan te laten meegenieten.”

Waar beleef je de leukste avond in Utrecht?

“Voorlopig nog even in Theater Kikker. Na een dag ‘gewoon’ kantoorwerk is voorstellingsbezoek na al die jaren nog steeds een grote vreugde. Plus het biertje na afloop met de acteurs.”

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?

“Ik eet vaak even snel iets tussen kantoordag en voorstelling in en kom dan graag in Luden: simpele en smakelijke kaart, prachtige ruimte en echt vriendelijk personeel.”

Wat is jouw mooiste herinnering aan Utrecht?

“De dag dat ik ontdekte hoe mooi onze stad is. Ik woonde er net twee jaar (1977) en ik sprak met een vriend af een keer door de stad te gaan lopen alsof we er voor het eerst op bezoek waren, als vakantiegangers. Pas toen stelde ik me open voor de schoonheid.”

Wie is jouw favoriete Utrechter?

“Ik blijf dicht bij mijn terrein: Paulien van der Linden was hier rond 1990 wethouder van Cultuur. Zij durfde ambitieus te zijn en is van onschatbare waarde geweest voor de bloei van de Utrechtse kunst en cultuur. Haar beleid vormde echt een omslag: daarna durfden we hier groter te gaan denken. Ze is vijf jaar geleden helaas overleden.”

Waar ben je trots op als Utrechter?

“Dat dit een stad is waar we graag samen iets van maken. In mijn sector weet iedereen elkaar makkelijk te vinden en we gunnen elkaar veel. Daar zijn collega’s in andere steden jaloers op.”

Wat mist Utrecht?

“Een kunsthal waar de musea in onze stad beurtelings hun grotere exposities laten zien. Het is een gemiste kans dat ze dat niet samen oppakken. Maar het kan nog natuurlijk! Het Berlijnplein zou er een prachtige plek voor zijn.”

Utrecht is …

“… langzaam maar zeker een stad om rekening mee te houden: vriendelijk als een dorp, maar inmiddels ook grootsteeds en internationaal.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).