Utrecht volgens harpist Remy van Kesteren: “RASA en daarna dansen in Ekko” | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens harpist Remy van Kesteren: “RASA en daarna dansen in Ekko” | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens harpist Remy van Kesteren: “RASA en daarna dansen in Ekko”

Utrecht volgens harpist Remy van Kesteren: “RASA en daarna dansen in Ekko”
Remy van Kesteren. Foto: Peter van der Heyden
De Nederlandse harpist Remy van Kesteren liep als 10-jarige jongen al door het Utrechts Conservatorium. In 2010 richtte de nu 27-jarige harpist het Dutch Harp Festival op, dat vanaf 15 oktober voor de vierde keer gaat plaatsvinden in onze stad. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol?, maar in de harpistenwereld is hij al lange tijd een grote beroemdheid.

De Nederlandse harpist Remy van Kesteren liep als 10-jarige jongen al door het Utrechts Conservatorium. In 2010 richtte de nu 27-jarige harpist het Dutch Harp Festival op, dat vanaf 15 oktober voor de vierde keer gaat plaatsvinden in onze stad. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol?, maar in de harpistenwereld is hij al lange tijd een grote beroemdheid.

Met welk idee richtte je het Dutch Harp Festival op? 

“Het Dutch Harp Festival heb ik samen met studenten opgericht omdat we harpisten van over de hele wereld naar Utrecht wilden halen. Bovendien wilden we een wedstrijd organiseren waar het niet zozeer om de competitie zou gaan, maar vooral om het samenkomen en van elkaar leren. Daarom werd het een festival.”

Hoe was het om als 10-jarige jongen door het Utrechts Conservatorium te lopen?

“Toen ik werd uitgenodigd om in de Jong Talentklas te komen van het conservatorium, wist ik nog niet eens wat een conservatorium was. Maar ik vond het te gek dat er een plek was waar anderen net als ik zo intensief met muziek bezig waren.”

Wat is voor jou – tot nu toe – het meest memorabele moment in je carrière?

“Ik denk dan toch als eerste aan een recent hoogtepunt: het debuut met mijn band afgelopen juni. Vooral omdat ik hier voor het eerst mijn eigen muziek speelde en de plek van Best Kept Secret Festival maakte het heel bijzonder. Verder was spelen in de Carnegie Hall in New York ook wel een droom die waarheid is geworden.”

Wat is jouw favoriete stuk om te spelen op harp? 

“Dat is Leviathan, het stuk dat ik zelf schreef voor harp en mijn band, omdat je de harp hier zó anders hoort dan normaal gesproken. Het wordt echt een ander instrument en het is heerlijk om het publiek naar die nieuwe wereld mee te nemen.”

Eerste keer in Utrecht

Ik denk als klein kind in het Spoorwegmuseum ofzo? Ik groeide op in Zeist, dus ik kwam vaak in Utrecht, maar het Spoorwegmuseum was toch een van mijn favoriete uitjes.”

Tot rust komen

“Ik vind het heerlijk om langs de singel te wandelen. Dan een mooie film te kijken in het Louis Hartlooper Complex en vervolgens een biertje te drinken op het Ledig Erf.”

Culinair genieten

“Er zijn zoveel plekken! Alles tussen de brasserie van Hotel Karel V en Kafé België, want soms heb je zin in iets heel bijzonders en de andere keer wil je gewoon friet met bier.”

Mooiste herinnering

“Toen ik nog maar net in Utrecht was komen wonen als student, het winter werd, de singel bevroor en we konden schaatsen op de gracht. Tegen het vallen van de avond, met prachtig avondlicht weerkaatsend op het ijs, voelde ik me toen zó gelukkig en vrij. Dat was een heel bijzonder moment.”

Leukste avond

“In RASA heb ik veel te gekke concerten beleefd. En daarna dansen in de EKKO. Of TivoliVredenburg natuurlijk, daar komt zoveel voorbij.”

Lekkerste biertje

“Toch Kafé België dan, ja.”

Lievelingsplek

“Het is net wat buiten Utrecht, maar Rijnauwen vind ik zo’n prachtige plek om te lopen of fietsen. In de stad verdwaal ik graag in de kleine steegjes tussen de grachten.”

Trots als Utrechter

“Ik ben heel trots op de prachtige muziektempel TivoliVredenburg. Heel bijzonder dat zo’n relatief kleine stad zo’n grote en indrukwekkende plek voor muziek heeft.”

Beste optreden in Utrecht

“Dat was denk ik Oi Va Voi in het oude Tivoli, een Brits/Israëlische indie-folkband die een beetje de soundtrack was van mijn jeugd. Te gek om ze live te horen daar.”

Grootste ergernis

“Het verbouwen op en rond het station.”

Inspiratiebron

“Inspiratie zit overal! Zowel als ik door de drukke stad loop op een zaterdag, maar ook als ik door het Pandhof loop bij de Dom of in de parken en omliggende bossen.”

Droomhuis

“Ik zou ooit wel in een huis aan de gracht willen wonen!”

Utrecht is ….

“Een stad waar ik me altijd zal thuis voelen, waar ik ook ben. Ik heb zoveel herinneringen aan gebouwen en plekken dat de stad me altijd dierbaar zal blijven.”

Deze rubriek verscheen eerder in onze DUIC krant:

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).