Utrecht volgens Rijk van Ark, directeur Utrecht Marketing: “Waar zijn de Michelinsterren hier?” | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Rijk van Ark, directeur Utrecht Marketing: “Waar zijn de Michelinsterren hier?” | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Rijk van Ark, directeur Utrecht Marketing: “Waar zijn de Michelinsterren hier?”

Utrecht volgens Rijk van Ark, directeur Utrecht Marketing: “Waar zijn de Michelinsterren hier?”
Rijk van Ark langs de Oudegracht. Foto: Aafke Holwerda
Een nieuw kalenderjaar betekende ook een nieuwe directeur van Utrecht Marketing. Een nieuwe organisatie die is ontstaan uit het samengaan van de stichtingen Toerisme Utrecht en Cultuurpromotie Utrecht. Na een lange omzwerving is Rijk van Ark terug in de stad waar hij studeerde.

Een nieuw kalenderjaar betekende ook een nieuwe directeur van Utrecht Marketing. Een nieuwe organisatie die is ontstaan uit het samengaan van de stichtingen Toerisme Utrecht en Cultuurpromotie Utrecht. Na een lange omzwerving is Rijk van Ark terug in de stad waar hij studeerde.

Hoe is Utrecht anders ten opzichte van je studententijd?

“Ik vind dat er meer gemeenschappelijkheid is. Ik noem het geen trots, maar mensen staan wel voor hun stad en zien hoe mooi die is. Studenten zijn nog steeds dominant, maar maken naar mijn idee meer deel uit van de stad. Er is sindsdien ook veel geïnvesteerd in kwaliteit. Dat zie je overal. Neem de vernieuwing van Hoog Catharijne, maar ook de ontwikkeling van het Utrecht Science Park.”

Hoe is je eerste week als nieuwe directeur van Utrecht Marketing bevallen?

“Ik heb veertien jaar in Utrecht gewoond en daarna in de andere drie grote steden. Maar je eerste echte stad, die vergeet je niet. Ik heb veel banden gehouden, in m’n eerste week kwam ik zoveel vertrouwde plekken, mensen en activiteiten tegen – alles is nog mooier dan het al was. Utrecht bruist nu. Dat zie ik op straat, bijvoorbeeld rond het station. Je ziet zakelijke bezoekers van de Jaarbeurs, studenten die vanuit het hele land en ver daarbuiten hierheen komen voor de topopleidingen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid, en de koffietentjes zijn bevolkt door mensen die op hippe laptops werken.”

Waarin verschilt Utrecht vooral van Amsterdam?

“Je moet niet kijken naar schaal of bezoekersaantallen. Het aanbod van Utrecht is uniek. We hebben een universiteit van wereldklasse, het grootste en snelst groeiende sciencepark van Nederland, de best concurrerende regionale economie van Europa, een bruisend cultuuraanbod en ik kan nog wel even doorgaan. Mensen willen hier graag zijn. Ongekend! Je ziet het aan de woningmarkt. En waar Amsterdam echt te vol is, kunnen we in Utrecht nu nog kiezen om het anders te doen: zorgen voor kwaliteit en dat bij de juiste groepen over het voetlicht brengen.” 

Wat is de grootste uitdaging voor Utrecht Marketing?

“Als ik er één mag noemen, is het om nog beter te vertellen wat onze kwaliteiten zijn. Niet alleen aan bezoekers, maar ook aan bewoners, aan de talenten waaraan Utrecht iets te bieden heeft én aan bedrijven die innovatief zijn en Utrechters op alle niveaus werk kunnen bieden.”

Eerste keer in Utrecht

“Ik herinner me dat ik op bezoek ging bij mijn oudere broer die Veeartsenijkunde studeerde. Ik was zeventien en moest mijn studie nog kiezen. Ik keek mijn ogen uit, wat een stad, en natuurlijk was ik onder de indruk van die universiteit. Toen wist ik het: hier wil ik studeren!”

Tot rust komen

“In de Domkerk. Daar liep ik laatst weer eens binnen. Vroeger kerkte ik daar, nu kwam ik er zomaar. Wat een prachtige kerk is dat, met de kloostertuin erachter met die galerijen.”

Culinair genieten

“Ik ben nogal culinair verwend en ga graag uit eten. Dat is ooit in Utrecht begonnen, door de saté van Le Clochard. Die is er nog! Geweldig, er is bijna niets veranderd. Ik kom er nog wel eens. Podium onder de Dom is ook echt goed, net als Karel V en Wilhelminapark. Ik snap niet waarom er nog steeds geen Michelinsterren zijn voor deze stad, of zou dat door het no-nonsensegehalte komen?”

Lekkerste biertje

“Ik was een groot bierfan, maar ben op wijn overgestapt. Mijn oude stamkroeg De Vriendschap is onder die naam helaas verdwenen, mijn opa kwam er begin 1900 al als student, maar Jan Primus is er nog.”

Leukste avond

“Moeilijke vraag. Dan toch maar wat promotie voor de gayscene; ik heb echt leuke edities van het Midzomergracht Festival meegemaakt. Smaakt naar meer. Maar hou het Utrechts, niet Amsterdam gaan nadoen. De Utrechtse mannen zijn leuker, bijna al mijn liefdes kwamen uit Utrecht en nu woont mijn man er nog. Ik kan het dus weten! Haha!”

Lievelingswinkel

“Dat was Galeries Modernes in mijn studententijd. Lekker goedkoop. Ik winkel nu niet zoveel meer, maar omdat ik uit een bakkersfamilie kom, kies ik voor bakker Molenbeek aan de Nieuwegracht waar we in mijn studententijd ook al croissants haalden.”

Beste optreden

“Een theaterstuk met Henk van Ulsen, De nar van de paus, over paus Adrianus, de Utrechter. Zo gaaf, die had ik zelf wel willen regisseren. Nu zag ik bij de Nieuwjaarsduik van de Culturele zondag een toneelfragment over Adrianus in Paushuize. Fascinerend, daar wil ik zeker naartoe!”

Droomhuis

“Het huis waar ik ooit woonde met mijn eerste en grote liefde aan de Hamburgerstraat. Dat heet nu het Roeihuis. Wat was het mooi om met niets zo gelukkig te zijn op zo’n plek.”

2 Reacties

Reageren
  1. beestje

    OMG. Begint het gezeur over Michelinsterren weer. Net of dat van enig belang is. Als je ergens goed kunt eten moet dat niet afhankelijk zijn van een “ster”. Een ding is zeker; met een ster vliegen in elk geval de prijzen de pan uit.

  2. Luuk Upuuk

    Jammer, een directeur van Utrecht Marketing die spreekt over de Kloostertuin.
    Het is geen kloostertuin, er heeft nooit een klooster gestaan. Het is de pandhof van st maarten. Hoeft zo iemand geen toelatingsexamen te doen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).