Utrecht wil 900 jaar stadsrechten in 2022 groots vieren | De Utrechtse Internet Courant Utrecht wil 900 jaar stadsrechten in 2022 groots vieren | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht wil 900 jaar stadsrechten in 2022 groots vieren

Utrecht wil 900 jaar stadsrechten in 2022 groots vieren
Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht wil de viering van 900 jaar stadsrechten groots aanpakken. Het duurt nog even, maar in 2022 moet het feest worden gevierd in de stad. De viering zou 18,5 miljoen euro moeten kosten, waarvan een derde uit de markt moet komen.

Utrecht wil de viering van 900 jaar stadsrechten groots aanpakken. Het duurt nog even, maar in 2022 moet het feest worden gevierd in de stad. De viering zou 18,5 miljoen euro moeten kosten, waarvan een derde uit de markt moet komen.

Utrecht Marketing presenteerde vrijdag in Het Utrechts Archief de plannen. Het uitgangspunt van de viering is dat Utrechtse bewoners, bedrijven en organisaties invulling gaan geven aan het programma. “De viering van Utrecht 900 Jaar is hét moment om te laten zien waar stad en regio Utrecht voor staan: toen, nu en in de toekomst”, aldus de organisatie.

Er is een budget nodig van 18,5 miljoen euro voor de viering, waarvan minimaal een derde privaat gefinancierd dient te worden. Eind 2019 moet duidelijk zijn of er voldoende geld uit het bedrijfsleven vrijkomt om de viering te laten slagen.

Gedurende het hele jaar 2022 moeten er activiteiten komen. Zo’n 50 partijen hebben aangegeven interesse te hebben om aan te sluiten bij de viering. Het verjaardagsevenement op 2 juni, de dag dat Utrecht in 1122 van Hendrik V stadsrechten kreeg, wordt in 2022 gevierd met een evenement dat toegankelijk is voor iedereen. De afsluiting van de viering is tijdens Sint Maarten.

Overhandiging

Wethouder Anke Klein van de gemeente Utrecht, hoogheemraad Bernard de Jong van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht namen vrijdag het plan van aanpak in ontvangst.

In het plan staan de ambities, uitgangspunten en positionering voor de viering. Het uiteindelijke programma voor 2022 wordt komende jaren gemaakt en bestaat uit ‘ideeën, initiatieven en activiteiten die aansluiten bij ‘samen-leven’’. Rijk van Ark, directeur Utrecht Marketing, zegt: “Het is een viering van, voor en door alle Utrechters, we vinden het dan ook essentieel dat de programmering uit de samenleving komt.”

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft in 2022 ook iets te vieren; 1122 markeerde de start van het waterbeheer in de regio Utrecht. In dat jaar werd de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede afgedamd. De gemeente Utrecht heeft de ambitie voor de viering in het coalitieakkoord opgenomen en samen met provincie Utrecht en hoogheemraadschap wordt gekeken hoe de krachten gebundeld kunnen worden.

Meer lezen? Bekijk de speciale website of de samenvatting van het plan.

 

8 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Ik wil ook een groots feest geven, maar zeker niet op kosten van een ander,ik ga ervan uit dat de ambtenaren, wethouders en burgemeester vanaf nu iedere maand loon inleveren om het feest te vieren, en dat iedere Utrechter is uitgenodigd.
  Waarvan hier akte ………

 2. WP

  @geenstijl, wat kun jij zeiken zeg…. Je snapt het ook niet eens! Het is een stadsfeest wat ze gaan plannen, niet een feestje van de Gemeente Utrecht. Dus inderdaad iedere Utrechter wordt uitgenodigd!

 3. Echtutrechtse

  Ik zal wel weer als azijnpisser weggezet worden, maar ik waardeer het bijzonder dat dit ‘pretcollege’ miljoenen gaat besteden aan echt ‘essentiële en nuttige’ zaken in Utrecht.

 4. Luuk Upuuk

  En als verrassing wordt de Uithoflijn feestelijk in gebruik genomen……..

 5. jos stelling

  Geen top-down project van goed betaalde zelfgecreëerde banen voor cultuurmanagers die iets voor ‘het volk’ gaan organiseren (voorbeelden zat).
  Liever bijvoorbeeld een blijvend monument in de vorm van een stadsmuseum (muziekschool UCK?) op of verder onder het domplein. Mooie blijvende dingen verzinnen en/of bouwen. Mensen geen geld geven, die gaan ermee vandoor.

 6. Barend

  @ Stelling

  Helemaal mee eens. Dit ‘pretcollege’ kent geen grenzen als het om feesten en partijen gaat. De geldverslindende Vuelta is nog niet binnen of de volgende pot geld wordt alweer omgekieperd.

 7. Wim Vreeswijk

  Er valt niks te vieren. Als de Utrechters nou eens een keer de 448 pagina’s van de Utrechtse begroting 2019 serieus zouden willen doorspitten kunnen ze concluderen dat er he-le-maal niks te vieren valt over onze stad.

 8. C.

  Ik heb het plan van aanpak (programma) bekeken en zag daarbij (door de marketingafdeling verzonnen) zogenaamde reacties in de toekomst, waarbij teruggekeken wordt op het nu nog te organiseren gebeuren, allemaal ontzettend positief!; misschien kan daar toch ook één bijgeplaatst worden, waarin opgemerkt wordt dat het ‘feestje’ weer ontzettend veel duurder was dan begroot en verwacht; dat lijkt me namelijk realistisch in het Utrecht van nu.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).