Utrechter zoekt 25.000 lp’s voor groot kunstwerk in Griftpark in Utrecht Utrechter zoekt 25.000 lp’s voor groot kunstwerk in Griftpark in Utrecht

Utrechter zoekt 25.000 lp’s voor groot kunstwerk in Griftpark in Utrecht

Utrechter zoekt 25.000 lp’s voor groot kunstwerk in Griftpark in Utrecht
Het Griftpark in Utrecht
Meer dan 25.000 lp’s heeft Pet van de Luijtgaarden uit Utrecht nodig voor een groot kunstwerk in het Griftpark in Utrecht. Daarom doet hij een oproep, of mensen nog waardeloze platen hebben liggen. Hij wil ze beschilderen en op de heuvel in het park samen laten komen tot een mozaïek.

Meer dan 25.000 lp’s heeft Pet van de Luijtgaarden uit Utrecht nodig voor een groot kunstwerk in het Griftpark in Utrecht. Daarom doet hij een oproep, of mensen nog waardeloze platen hebben liggen. Hij wil ze beschilderen en op de heuvel in het park samen laten komen tot een mozaïek.

De moderne lp bestaat dit jaar 75 jaar, en is nog steeds populair onder verschillende lagen van de bevolking. Van de Luijtgaarden schrijft: “Veel jongeren hebben de lp weer herontdekt als alternatief voor streaming. De lp heeft invloed gehad op hele generaties. Het heeft jongeren in opstand gebracht en daarnaast ook rust gegeven. Veel jongeren kochten van hun laatste geld een plaat, in plaats van een kledingstuk of zelfs eten.”

Van de Luijtgaarden is geen onbekende in Utrecht, de kunstenaar en verzamelaar haalt regelmatig het nieuws met zijn projecten. Hij is gefascineerd door de absurditeit van de hoeveelheid aan spullen. Met zijn nieuwe werk ‘Zee van cd’s’ vierde hij vorig jaar nog veertigste verjaardag van de cd. Toen legde hij duizenden cd’s op de heuvel in het Griftpark.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Heuvel in het Griftpark vol met cd’s. Foto: Albert Kok

Nu is het dus de beurt van de lp. Maar daarvoor moet hij er nog wel zo’n 25.000 stuks hebben. “De platenindustrie begon met de opkomst van de Beatles aan een booming business. 600 miljoen platen zijn er van de Beatles en van Elvis Presley verkocht, een ongelooflijk aantal! Daarna kwam Abba met 400 miljoen platen en nog vele andere artiesten. Al deze platen beginnen nu de weg van de tweedehandswinkel en de afvalbak te vinden. Het kleine groepje fanatieke verzamelaars kan ze niet allemaal van de ondergang redden.”

Hij wil de 25.000 lp’s individueel gaan schilderen en als mozaïek weer samenbrengen. Van 26 augustus tot 3 september moet dit gaan gebeuren. Wie nog een stapel platen overheeft, kan zich melden via de website van de kunstenaar.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. BdV

  De LP van de ondergang redden is dan ook niet echt iets waar kunstenaar Pet wakker van ligt. De tweedehandswinkel is misschien een iets duurzamere route, wie weet hoeveel collector’s items er tussen zullen zitten, maar inderdaad zijn er ook een hoop LP’s van weinig tot geen waarde. Dit waardeoordeel hangt alleen in grote mate af van de smaak van de potentiële consument.

 2. Gerry Jöris

  Mensen zoals ik, die hun lp’s nog altijd koesteren, zullen die écht niet weggeven. Niet alleen vanwege de eventuele financiële waarde maar vanwege de emotionele waarde.

 3. buurtbewoner

  ik heb er behoorlijk wat liggen maar kan mij niet voorstellen er ook maar eentje af te staan voor dit onzinnige kunstwerk

 4. Utrechtse Jantje

  je hebt helemaal gelijk @ Gerry Jöris ………en inderdaad er kunnen zeker nog hele bijzondere exemplaren zomaar tussen zitten @BdV en dat zou doodzonde zijn !!!

 5. elbuho

  Misschien moet hij aankloppen bij de kringloopwinkels in Bunnik, Soesterberg, Lage Weide o.a. Daar liggen vrachtenvol LP’s die niemand ooit gaat kopen.

 6. Rose

  Ik vermoed dat dit nou niet een kunstwerk wordt waarbij ik een kwartiertje zou willen mediteren. Meer zoiets van: hm, aardig, nou ja, verder maar weer.

 7. Rietje

  Wanneer gaat er weer eens iemand echt mooie kunst maken ?

 8. FH

  Maar heeft hij dan z’n vorige verzameling van duizenden CD’s, die hij ook op die heuvel legde, niet gewoon, milieuvriendelijk, hiervoor bewaard 🤔?

 9. Bas

  LP’s zijn juist weer zeer gewild!! Wij hebben een enorme collectie van alle genres uit de popmuziek en ik zou er geen enkele weg kunnen doen. Zonde dit project, niet duurzaam!

 10. Nico

  Pet van de Luijtgaarden wil een kunstwerk van platen maken. Prima, maar regel dan zelf de platen zonder een beroep op anderen te doen. Er zijn zat platen te koop op marktplaats en kringloop winkels b.v. JPet, jij wil het maken en ziet het als kunst ik denk dat het gros van bevolking denkt wat moet ik hier mee dus zonde van het geld dat het gaat kosten en zonde van de platen.

 11. Koel Hoofd

  DIe gast heeft de LP tijd niet eens mee gemaakt.
  CDs op een heuvel in het park leggen is eigenlijk ook geen kunst (elke kleuter kan dat) maar gesubsidieerde milieuvervuiling.

  De jeugd heeft de LP ooit ingeruild voor de CD en gebruikt nu streamingdiensten.
  Die LP’s gaan minstens 100 jaar mee en zijn daarmee super duurzaam.
  De CD wordt nog op duurzaamheid getest. Maar die streamingdiensten zijn ongelooflijk milieuvervuilend omdat er 24/7 energie voor wordt verbrand zodat die kiddo’s 5 seconden intro kunnen luisteren en dan door naar de volgende 5 seconden.
  Hoe gaat hij als kunstenaar die megamilieuvervuiling in het kader van het consumptieve vermaak van de beleving uitbeelden?
  De Utrechtse gasfabriek weer opbouwen in het gifpark?
  De moderne mens heeft geen obsessie met spullen maar met energieverspillen, zo ook deze kunstenaar.

 12. Yoshua

  Koel hoofd,
  De jeugd heeft de LP ooit ingeruild voor de CD.
  Die jeugd zijn de huidige boomers en de jeugd van de cd zijn de mensen van middelbare leeftijd.
  Mijn jackpot, zoon en dochter kennen geen LP, cassettebandje of CD.
  De jeugd van tegenwoordig is geboren in deze eeuw.
  Die kennen alleen Spotify, de beetje audiofielen, kiezen hooguit voor Deezer of Tidal.
  Ik ben van eind jaren 70, de LP was zelfs voor mijn tijd, ze waren er wel, maar singles en maxi-singels waren de norm.
  Cassettes om radio op te nemen en voor de walkman.
  LP was echt voor de Deep Purple, Elvis en rolling stones, Beatles bejaarden.

 13. Jolanda

  No way dat ik ook maar 1 lp hiervoor gratis ga afstaan. Krijgt hij hier subsidie van bv de gemeente voor, vroeg ik me af?

 14. Malle Aggie

  Is het een kunstenaar of een kunstenmaker?

 15. W

  Zeg heren boomers, de LP is al jaren terug van (nooit) weggeweest hoor!! Nog wel eens bij plato geweest?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).