Op de eerste subsidieronde voor activiteiten rond het 900-jarig bestaan van de stad zijn veel reacties binnengekomen. De gemeente kende 34 initiatiefnemers subsidie toe. In totaal werden er bijna honderd ideeën ingestuurd.
Op 2 juni 2022 is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Die verjaardag wordt volgend jaar groots gevierd. Met het thema Stad zonder muren organiseren Utrechters en Utrechtse organisaties tussen 2 juni en 11 november allerlei activiteiten.
Tot nu kregen 34 activiteiten subsidie van de gemeente, tot 50.000 euro. Zo kan iedereen meelopen met een speciale editie van de Waterlinie Wandeltocht, met onderweg lokaal eten, muziek, theater en dans. En in Leidsche Rijn worden een expositie en project georganiseerd met jonge bewoners over de waarde van Utrecht als thuisbasis en wat ervoor zorgt dat je je thuisvoelt in je stad.
De gemeente verwacht dat een flink aantal aanvragers hun plan concreter uitwerkt en opnieuw indient voor de tweede subsidieronde. Initiatiefnemers kunnen hun ideeën nog insturen tot 12 januari 2022.
Sportieve activiteiten
“Het is ontzettend mooi om te zien dat zoveel Utrechters zich willen inzetten om van Utrecht 900 een groot feest te maken met alle inwoners van de stad”, zegt wethouder Anke Klein. Ze kijkt uit naar alle plannen die in het begin van het nieuwe jaar nog zullen volgen. “Vooral sportieve activiteiten missen we nu nog een beetje. En festiviteiten die goed zichtbaar zijn in de stad.”
Omdat er veel enthousiasme is onder Utrechters om 900 jaar stadsrechten te vieren, besloot het college het budget voor de initiatieven met 200.000 euro te verhogen. Van 1,75 miljoen euro naar 1,95 miljoen euro.
Op 9 november is er in de Werkspoorfabriek een avond voor iedereen die een subsidieaanvraag wil indienen en inspiratie wil opdoen.
Gekoppelde berichten

Utrecht telt af naar 900ste verjaardag: ‘Volgend jaar groot feest in de stad’
Over precies één jaar viert Utrecht dat het 900 jaar geleden is dat de stad…

Nu misschien nog even ondenkbaar, maar volgend jaar wordt 900ste verjaardag Utrecht groots gevierd
Het is nu misschien nog even ondenkbaar, maar in 2022 moet de 900ste verjaardag van…

Aftellen naar de 900ste verjaardag van Utrecht is begonnen
Op zondag is in Het Utrechts Archief het aftellen begonnen tot de 900ste verjaardag van…
7 Reacties
ReagerenOh jee een artikel waarin de woorden gemeente en subsidie staan.
@Binnenstadbewoner
Ik heb gelezen in dit artikel dat ik volgens de gemeente erg enthousiast ben over dit project, dus van mij ditmaal geen commentaar over het gegeven dat de gemeente als reactie op mijn enthousiasme eenzijdig besloot om nog een greep in mijn portemonnee te doen voor deze zaak waar ik zo wild-enthousiast over ben.
Niet duidelijk in dit artikel wordt of het gigantische bedrag ook iets blijvends voor de stad oplevert. Het zou mooi zijn om dit bijzondere moment historisch te markeren.
Sporten wandelen, drinken en eten zijn verbindend, maar ook vluchtig.
Hmmmm…
zou een 2e, 3e, en, durf ik het te zeggen?, een 4e Akwaglot iets zijn?
Zodat inwoners, anders dan die van de binnenstad, ook kunnen genieten van een overweldigende hoeveelheid niks in een lelijke multiplex constructie?
Otto, wat zou je willen zien als iets blijvends voor de stad?? We hebben toch de DOM en we hebben NIJNTJE een Singel die weer compleet is en een tram die nog wel eens een probleem heeft. Het heeft allemaal wel genoeg gekost. Het is allemaal ons belasting geld.
Goed punt! @Otto Nelemans
Beste Rabe,gelukkig bestaat erfgoed niet alleen uit gebouwen, pleinen en standbeelden, hoewel hier natuurlijk ook creatief mee kan worden omgegaan in dezen.
Wat dacht je van een boek , een schilderij (een monumentaal panorama bijv.) of een opera. Een muziekstuk kun je zien als immaterieel erfgoed en is voor herhaling in een andere setting altijd mogelijk.
Er is zo veel waarmee de stad blijvend verrijkt kan worden.