Het Utrechts Archief heeft onlangs een bijzondere tekening van de stad Utrecht aan zijn collectie toegevoegd. Het gaat om een tekening van graveur Reinier Vinkeles.
De tekening komt uit de collectie van Jacob Six en zijn echtgenote Carolien Strick van Linschoten. Six kocht de tekening jaren geleden op een veiling, met de bedoeling om het later aan Utrecht te schenken. Dat is nu dus gebeurd.
Archivaris Kaj van Vliet kreeg de tekening uit handen van Six en Strick van Linschoten. Het RKD, het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, en Het Utrechts Archief deden onderzoek naar wat er precies te zien is op de afbeelding.
De Amsterdamse graveur Reinier Vinkeles junior maakte de tekening rond 1800. Hij baseerde zijn werk op een tekening van Jan de Beijer. Dit werk van De Beijer is verloren gegaan, maar de tekening van Vinkeles geeft volgens Het Utrechts Archief een mooi beeld van de stad Utrecht rond 1745.
Stadhuisbrug en stadskraan
“We zien de stadhuisbrug en een klein stukje van de middeleeuwse stadskraan op een rustige middag. Er wordt gewandeld, gepraat, de hond wordt uitgelaten, een boot vaart voorbij. Drie eeuwen geleden, maar nog heel herkenbaar”, aldus Het Utrechts Archief over de afbeelding. Het gaat bovendien om een zeer gedetailleerde tekening met opvallend scherpe lijnen. “Deze stijl leverde het atelier van de vader van Vinkeles, eveneens Reinier geheten, in de 18e eeuw grote internationale faam op.”
De tekening is tijdens de volgende aanwinstententoonstelling van Het Utrechts Archief te zien. Op de website van Het Utrechts Archief is de tekening in hoge resolutie te bekijken.
8 Reacties
ReagerenIk zie geen bomen bij de werven.
@Nina: Dat klopt, in het centrum van de stad en de ganzenmarkt etc zijn de bomen pas rond 1900 gepland. Voor die tijd werden de werven op die plekken te veel gebruikt voor de dagelijkse handel.
Buiten het drukke gedeelte stonden vaak wel bomen omdat iedere eigenaar van een pand ook een stukje werf bezat en dat mocht inrichten naar eigen inzicht.
Aanvulling: Op de Nieuwegracht staan wel al veel langer overal bomen.
Deze werven werden namelijk niet/nauwelijks voor handel gebruikt.
Dom, stadhuisbrug en de kraan.
De rest van de gebouwen bestaan niet meer.
Gevalletje traditioneel stadsvernieuwingsdrift?
Kijk, dáár zou de nieuwe stadskraan geplaats moeten zijn.
@ Koel Hoofd
De meeste andere gebouwen bestaan ook nog steeds maar tegenwoordig achter een jongere gevel.
De stad vernieuwt zich al eeuwen lang.
@ Bob
Heb je ook een link naar tekeningen uit die tijd die jouw beweringen onderbouwen?
Helemaal met jou eens @Katja …!