Het Utrechts Monumentenfonds (UMF) bestaat 75 jaar en heeft daarom samen met tekenaarscollectief De Inktpot een Utrechts stripboek gemaakt: ‘De Dwaalgids van Utrecht’.
Aan ‘De Dwaalgids van Utrecht’ hebben zeven tekenaars gewerkt. Het stripboek is een verhaal over de tijd tussen 1550 en 1990 aan de hand van zeven monumenten opgedeeld in zeven tijdvakken. Iedere tijdsperiode is getekend door een andere tekenaar van De Inktpot. De tekenstijl verandert bij de overgang naar een andere tijd.
De hoofdpersonen van het verhaal (opa, oma en twee kleinkinderen) zijn in alle tijdvakken door één tekenaar getekend. Het was volgens het Utrechts Monumentenfonds een spannend en inspirerend proces: “Ook al omdat tekenaars over het algemeen gewend zijn in eenzaamheid hun werk te doen.”
Hilde van Werven van het UMF vertelt: “Vanwege ons lustrum willen we iets teruggeven aan de stad, wat is er leuker dan een stripboek met een verhaal over de tijd (1550 – 1990) aan de hand van monumenten?”
De strip geeft een inkijk in de geschiedenis die verborgen ligt achter ‘gewone’ historische gevels. Niet de bekende monumenten, maar minder opvallende woonhuizen en winkels – panden met een lange historie als timmerwerkplaats, apotheek, schuilkerk, armenhuis, drukkerij. Het UMF bezit ruim 80 panden binnen de stad Utrecht, veelal in gebruik als woning of bedrijfsruimte.
Online audiotour
Het stripverhaal leidde ook tot een online productie. Met de audiotour ‘De Dwaalgids van Utrecht’ op de smartphone kan een wandeling worden gemaakt langs de panden uit het verhaal. De historische verhalen spelen automatisch af zodra je in de buurt van het monument komt.
Tijdens de lustrumviering in Filmtheater ’t Hoogt op 17 november tussen 13.30 – 18.00 uur organiseert het UMF een College Tour met als gast Steven de Waal. Het gesprek met genodigden die zich inzetten voor stedenbouwkundige ontwikkelingen, wordt geleid door Quinten Peelen.
1 Reactie
ReagerenLeuk initiatief om een stripboek en een online toer te maken.