Utrechts Uitfeest voor het eerst tweedaags festival - De Utrechtse Internet Courant Utrechts Uitfeest voor het eerst tweedaags festival - De Utrechtse Internet Courant

Utrechts Uitfeest voor het eerst tweedaags festival

Utrechts Uitfeest voor het eerst tweedaags festival
Fotografie: Remke Spijkers
Het Utrechts Uitfeest is dit jaar op 15 en 16 september. De opening van het culturele seizoen in de stad is voor het eerst op twee dagen.

Het Utrechts Uitfeest is dit jaar op 15 en 16 september. De opening van het culturele seizoen in de stad is voor het eerst op twee dagen.

Tijdens het Uitfeest is op zaterdag aandacht voor meer dan 100 culturele instellingen die open huis houden. Een dag later zijn er vijf locaties in de stad met vele optredens en evenementen.

Op zaterdag is de officiële opening op het Jaarbeursplein met een grote catwalk waar 150 Utrechters het zelfportret van de stad gaan vormen. Verder is er een programma waarbij vele locaties de deuren openen. Ook is er een voorleesmarathon op het station Utrecht Centraal.

Een dag later presenteren verschillende kunstdisciplines zich in een gezamenlijk programma. TivoliVredenburg presenteert een jazzprogramma met optredens. Op dezelfde locatie openen Bibliotheek Utrecht en Het Literatuurhuis het boekenseizoen. Iets verderop vindt op het Vredenburgplein de eerste officiële Utrechtse boekenmarkt plaats.

In de Winkel van Sinkel presenteert de (digitale) media zich met lezingen, een virtual reality lab en installaties. Op de Neude exposeren twaalf galeries en expositieruimtes in een speciaal ingericht zeecontainerdorp met daarnaast sculpturen en performances.

De Utrechtse theaters, en theater- en dansgezelschappen brengen in de Stadsschouwburg en op het Lucasbolwerk een programma. Aan het einde van de dag wordt het Uitfeest afgesloten met de openluchtbioscoop bij de Weerdsluis.

2 Reacties

Reageren
 1. Rob H.

  Klagende Utrechters over de verfestivalisering van Utrecht, in 3, 2, 1…

 2. Mees Kees

  Ik vraag me af: heeft zo’n Uitfeest nu effect op de lange termijn?

  Gaan er hierdoor nu echt meer mensen gebruik maken van het aanbod van alle deelnemende partijen?

  En wat voegt een catwalk met zelfportretten van de Utrechter en stad nu eigenlijk precies toe? Hetzelfde geldt voor een voorleesmarathon in het station. Wat is het doel? Wat is het effect? Wie is de doelgroep?

  Of is het eigenlijk gewoon een leuk feestje voor de organisaties of is er subsidiegeld verdeeld dat op moet. Ik ben gewoon erg benieuwd.

  Persoonlijk vind ik dat alles wel heel erg groot gemaakt wordt. Dat geldt ook voor de culturele zondagen die veel te vaak plaats hebben, waardoor je letterlijk verzuipt in aanbod. Je kan als bezoeker heel moeilijk een route uitstippelen en ik geloof dat de meeste bezoekers slechts eenmalig iets meepikken op een dergelijke dag, terwijl de doelstelling was: laten zien wat je in huis hebt als organisatie en mensen trekken op de lange termijn, als een soort van trigger. Doordat er nu een tweedaagsfesival komt en doordat de culturele zondagen te vaak plaats hebben verliest zo’n gebeurtenis zijn bijzondere waarde en zijn bijzonder karakter. Dat is jammer. Je schiet zo volgens mij je doel ver voorbij. Lijkt mij toch dat iemand dit in vergaderingen van de organisatie ook ziet en geopperd heeft, of is men alleen nog maar bezig zichzelf als organisatie bestaansrecht te verschaffen, zonder verder dieperliggend en achterliggend doel, dat kan ook.

  Gewoon benieuwd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).