Utrechtse culturele sector luidt noodklok en doet oproep voor steunpakket | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse culturele sector luidt noodklok en doet oproep voor steunpakket | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse culturele sector luidt noodklok en doet oproep voor steunpakket

Utrechtse culturele sector luidt noodklok en doet oproep voor steunpakket
Archieffoto TivoliVredenburg / Robert Oosterbroek
Tientallen culturele instellingen in de provincie hebben samen een brandbrief gestuurd naar de Provincie Utrecht, waarin ze een oproep doen voor een steunpakket. De gevolgen van de coronacrisis worden ‘immens’ genoemd en de toekomst ‘alarmerend’.

Tientallen culturele instellingen in de provincie hebben samen een brandbrief gestuurd naar de Provincie Utrecht, waarin ze een oproep doen voor een steunpakket. De gevolgen van de coronacrisis worden ‘immens’ genoemd en de toekomst ‘alarmerend’.

De instellingen zijn allemaal sinds 13 maart dicht en alleen in de gemeente Utrecht loopt de schade al op tot miljoenen euro’s. De brief is opgesteld door ruim honderd instellingen. Zowel grotere in de stad Utrecht als kleinere in overige gemeenten in de provincie; podia, musea, theater- en muziekproducenten, festivals en instellingen voor kunst- en cultuureducatie.

Noodklok

Ze zeggen ‘te vrezen voor het voortbestaan van de fijnmazige kunst- en cultuursector in de provincie’ omdat ze de activiteiten hebben moeten staken. Hierdoor raken ze in hoog tempo door hun financiële reserves heen. Daarom luiden zij de noodklok over de gevolgen van de coronamaatregelen.

De opstellers van de brief wijzen op het belang van de culturele sector in de provincie, waarin zo’n 30.000 mensen werkzaam zijn. Velen van hen zijn als zzp’er in inkomen teruggevallen.

Lange tijd nadelige gevolgen

Zelfs wanneer de maatregelen zouden worden versoepeld, verwacht de sector nog lange tijd nadelige gevolgen van de anderhalvemetersamenleving. Hierdoor lopen de te verwachten bezoekersaantallen terug tot hooguit een kwart van de oorspronkelijke capaciteit.

In de brief staat: “Nog afgezien van de praktische vraag hoe je bezoekersstromen gaat organiseren (bij podia en festivals, in cursuscentra, in musea of bioscopen) of hoe je überhaupt artiesten op een podium kunt positioneren: de gevolgen voor de financiële exploitatie zijn draconisch.”

De briefschrijvers doen een dringend beroep op de provincie om samen met de gemeenten te komen tot ‘een ruimhartig regionaal steunpakket’ om de sector door de crisis heen te helpen in aanvulling op eerder toegezegde steun van het Rijk.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Hoezo is omscholing geen optie voor velen uit die sector?

  2. Pee

    Een groot gedeelte bestaat nog dankzij subsidies.
    Je kan je ook afvragen of het dan van belang is om ook nog een steunpakket samen te stellen.
    Er is voor bepaalde afdelingen dus niet genoeg interesse van het publiek om het in leven te houden.

  3. sasha

    KLM kan ook niet zonder subsidies. Al sinds de oprichting: kerosine is belastingvrij. Ze gebruiken belastingvoordelen zoals vrijwel alle multinationals die krijgen. Dat wat de bakker om de hoek niet kan opeisen. En nu krijgt KLM enorme staatsteun in crisistijd. Hoezo een eerlijke en vrije markt?

    Boerenbedrijven ontvangen structureel (EU) subsidies, en ook zij krijgen nu hulp. Zoiets als de (amateur) sport kan ook niet zonder gemeenschapsgeld, en zo zijn er nog veel meer sectoren. Zullen we die ook maar allemaal laten omvallen?

    De steun voor de cultuursector gaat bovendien naar Nederlandse zalen en musea en hun lokale personeel: technici, acteurs, beveiligers, garderobe personeel en regisseurs. In tegenstelling tot wat veel mensen denken worden zulke medewerkers eerder onderbetaald dan dat ze baden in luxe. Uiteraard met uitzondering van mensen als Jochem Myjer of Frans Bauer, die geen recht hebben op hulp. Overigens betalen zij hier over hun fijne inkomsten wel netjes belasting.

    KLM krijgt steun, waarvan een groot deel afvloeit naar steenrijke investeerders die vanwege belastingontwijking in – dat andere – belastingparadijs – Ierland zitten. Ofwel: welvarende bedrijven die elders belasting ontduiken krijgen uiteindelijk ons belastinggeld. Het gaat bovendien om heel veel meer geld. Zullen we het daar maar eerst eens debat over hebben?

    https://www.ftm.nl/artikelen/staatssteun-klm-hedgefunds-belastingparadijs?share=s0rNPT2xcCAq1sXM5lbNl5eGBqvw4UytddIZaxhyJi2xYl2lrxTIWiwVNcSrvA%3D%3D

  4. cas

    @ Sasha,
    de kerosine vrijstelling is een wereldwijde afspraak. Daar zit in principe geen oneerlijkheid in. Tenzij je alleen maar van belastingen houdt.
    En de ontwijkingsconstructies zijn moreel verwerpelijk maar helemaal legaal, voor iedereen. Het erge is dat de Overheid grote bedrijven helpt en kleine bedrijven er op aanspreek. Dat was in Engeland het geval, een slager, bakker en groenteboer hadden net als een multinational een constructie opgetuigd uit frustratie tegen de hoge belastingen. Toen kregen ze een brief van de belastingdienst dat het niet de bedoeling was wat ze deden… Hoe hypocriet…
    Bron kan ik helaas niet meer vinden maar was een krantenartikel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).