Utrechtse documentairemakers op zoek naar de waarheid achter mythes en sagen | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse documentairemakers op zoek naar de waarheid achter mythes en sagen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse documentairemakers op zoek naar de waarheid achter mythes en sagen

Utrechtse documentairemakers op zoek naar de waarheid achter mythes en sagen
De twee Utrechtse documentairemakers Tom Hofland en Pascal van Hulst hebben de afgelopen maanden stad en land afgespeurd naar zeemeerminnen, witte wieven, hellehonden en ketelmannen. Ze wilden weten of mythen en sagen nog leefden in het nuchtere Nederland en of er misschien een kern van waarheid in de verhalen zit.

De twee Utrechtse documentairemakers Tom Hofland en Pascal van Hulst hebben de afgelopen maanden stad en land afgespeurd naar zeemeerminnen, witte wieven, hellehonden en ketelmannen. Ze wilden weten of mythen en sagen nog leefden in het nuchtere Nederland en of er misschien een kern van waarheid in de verhalen zit.

De 24-jarige Tom en de 25-jarige Pascal hebben samen aan de HKU gestudeerd. Niet eerder maakten ze een non-fictie documentaire. “We waren beiden altijd al gefascineerd door sagen en mythes en gebruikten de verhalen wel als inspiratiebron voor het schrijven van toneel of andere stukken”, vertelt Tom.

“Ik heb gewoond in het oosten van het land en daar speelt het sowieso nog wat meer”, zegt Tom. “In het westen zijn ook heel veel sagen en mythen, maar in het oosten, waar nog meer kleinere dorpen te vinden zijn, worden deze vaak nog doorgegeven van generatie op generatie. Ook de natuur speelt vaak een grote rol in de verhalen en dat is toch meer aanwezig in de provincies.”

Oproep VPRO

VPRO Dorst plaatste enkele maanden geleden een oproep voor jonge makers om met een plan te komen voor een nieuw programma. “Toen wij de oproep zagen hebben we dan ook meteen een plan ingestuurd. We wilden een aantal regio’s in Nederland bezoeken om te kijken op welke manier sagen en volksverhalen nog leven onder de mensen.”

“Het was te gek om drie maanden bezig te zijn, maar het was ook wel spannend. Om de verhalen te onderzoeken zijn we ook ’s nachts de bossen ingegaan op zoek naar mythische wezens”, vertelt Tom.

Utrecht

Om zelf een hellehond op te sporen namen Tom en Pascal contact op met de Utrechtse Sophie. “Zij gaf aan een hellehond gezien te hebben in Utrecht. Van haar hebben we tips gekregen hoe we er zelf ook een konden ontmoeten.”

hellehondenTijdens het onderzoek naar hellehonden werd de nuchterheid van het team op de proef gesteld: “Het zien van een hellehond wordt als voorteken beschouwd van naderend onheil. Het tegenkomen van een hellehond kan betekenen dat er iemand dood gaat of dat er iets rampzaligs gaat gebeuren. Voor het verhaal kwamen we terecht in het dorpje De Lutte, toevallig overleden er in het dorp meerdere mensen en interviewkandidaten werden ziek. Wij gingen dit dan toch linken aan de hellehond. Het is mooi om te zien hoe de verhalen dan toch echt tot de verbeelding gaan spreken.”

Naast het vinden van een hellehond wilden Tom en Pascal ook een zeemeermin vinden: “Om meer over dit mythische wezen te weten te komen wilden we graag spreken met vrouwen van vissers. De christelijke cultuur die veelal aanwezig is bij deze mensen maakte dit lastig. Zij vonden het maar een heidens idee dat we hiermee bezig waren. Het is uiteindelijk gelukt om mensen te spreken, maar het was wel echt een uitdaging.”

Op 16 juli wordt de eerste aflevering van Heemennekes en Hellehonden uitgezonden en is onder andere hier te bekijken. In totaal zijn er vier afleveringen.

2 Reacties

Reageren
  1. pauline

    Leuk zo een onderzoek. Allereerst zijn het verhalen. Verhalen met woorden van mensen die iets met woorden willen proberen uit te drukken omdat het zo vreemd is. Daarom ook is het voor anderen weer moeilijk te bevatten dat er vreemde gebeurtenissen plaats vinden.

    Maar mensen die via hun derde oog hebben leren “waar te nemen” weten dat er meer bestaat dan mensen voor mogelijk houden. Ze weten ook dat dergelijke verhalen op een waarheid berusten alleen ziet die waarheid er soms wat anders uit dan de woorden in het verhaal je tonen.

    Kwantum fysica en vele wetenschappers weten inmiddels dat er meer bestaat dan de gewone mens in eerste instantie kan bevatten.

  2. Rob

    “Het tegenkomen van een hellehond kan betekenen dat er iemand dood gaat of dat er iets rampzaligs gaat gebeuren. Voor het verhaal kwamen we terecht in het dorpje De Lutte, toevallig overleden er in het dorp meerdere mensen en interviewkandidaten werden ziek.”

    Ja dat is grappig he, zo ontstaan mythen en sagen. Als twee dingen in combinatie met elkaar voorkomen dan denken mensen dat er een verband tussen is. Of zelfs een oorzaak-gevolg relatie. Als je dat maar mythisch genoeg opschrijft dan heb je een spannend verhaal, en mensen die daar dan weer in gaan geloven.
    Boeiend!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).