Utrechtse Domtoren bestaat straks 700 jaar en dat wordt gevierd met verzoeknummers Utrechtse Domtoren bestaat straks 700 jaar en dat wordt gevierd met verzoeknummers

Utrechtse Domtoren bestaat straks 700 jaar en dat wordt gevierd met verzoeknummers

Utrechtse Domtoren bestaat straks 700 jaar en dat wordt gevierd met verzoeknummers
Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse Domtoren bestaat zaterdag 26 juni precies 700 jaar. Om dit te vieren gaat stadsbeiaardier Malgosia Fiebig op die dag verzoeknummers spelen op het carillon van het icoon van de stad.

De Utrechtse Domtoren bestaat zaterdag 26 juni precies 700 jaar. Om dit te vieren gaat stadsbeiaardier Malgosia Fiebig op die dag verzoeknummers spelen op het carillon van het icoon van de stad.

De eerste steen van de Domtoren werd gelegd op 26 juni 1321. Vanwege geldgebrek lag de bouw tussen 1328 en 1342 tijdelijk stil. In 1382 werd het project uiteindelijk afgerond en de windvaan met een afbeelding van Sint-Maarten bevond zich toen op ruim 106 meter hoog.

In 1505 kreeg de Domtoren de 13 luidklokken die ieder een eigen naam en andere klank hebben. Bij elkaar wegen ze ruim 30.000 kilo. De klokken hangen in een zogenoemde houten klokkenstoel om het gewicht en de trillingen op te kunnen vangen.

Beeldenstorm

In 1580, het jaar van de Beeldenstorm, werden ook in de Dom heiligdommen van de katholieken vernield en de kerk werd daarna protestants. In 1664 werden de 35 klokken van carillon geleverd, de klokken waar Fiebig nu nog steeds op speelt.

Niet veel later, in 1674, raakte de Domtoren los van de kerk. Een tornado raasde over Utrecht waardoor het middenschip van de kerk instortte. Ook op andere plekken in de stad was er veel schade door de storm. Pas in 1826 werden de resten van het ingestorte middenschip opgeruimd waardoor het Domplein ontstond.

112 meter

Tien jaar later werd de Domtoren gerestaureerd. Net als nu duurde dat ongeveer vijf jaar. Er is toentertijd zelfs overwogen om de toren te slopen. Tussen 1901 en 1930 is de Domtoren nog een keer gerestaureerd. De spits werd toen voorzien van een nieuw dak, waardoor de toren uiteindelijk 112 meter en 32 centimeter hoog wordt. Ook het ontvangstgebouw met het trapportaal werd toen gebouwd.

En op 26 juni bestaat het Utrechts icoon 700 jaar. Mensen kunnen via het instagramaccount van de Domtoren een verzoeknummer indienen, waar Malgosia Fiebig vervolgens een selectie uitmaakt. Dit is niet de eerste keer dat Fiebig verzoeknummers speelt. Eerder deed ze dit voor omwonenden als compensatie voor de eventuele overlast vanwege de werkzaamheden aan de Domtoren.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Pol

  Door al die verschillende jaartallen hebben we in de komende jaren nog wel wat feestjes in het verschiet.
  Supertrots op ‘onze’ Dom…

 2. Oud-Utrecht

  Kom op DUIC, jullie weten vast wel dat het geen tornado was in 1674. Het waren volgens onderzoek van het KNMI valwinden.
  Gerard Van der Schrier, klimatoloog bij KNMI aan heeft het in Jaarboek Oud-Utrecht beschreven met zijn analyse van ‘t Schrickelick Tempeest van 1 augustus 1674: De storm waarbij het middenschip van de Domkerk instortte. Niet door de spreekwoordelijke tornado maar door extreme valwinden met wervelingen aan weerszijden, ‘schering’, bewezen door de valrichting van de torens van de Pieterskerk, die, gek genoeg tegen de windrichting in, zijn gevallen in de kerk.

 3. Wim Vreeswijk

  Door de bouw van 4 nieuwe betonnen stadscentra in oost, west, zuid en noord Utrecht wordt onze historische middeleeuwse binnenstad compleet omsingeld dus een enorme inkomstenbron, qua toerisme, wordt ernstig onzichtbaar. Moeten we dat gaan vieren, ik dacht het niet !

 4. RB

  Ik hoop op het hele repertoire van Danny Temming op repeat

 5. Ria boers

  Valerius Gedenkklank. Boven Gent rijst…

 6. Patrick

  Graag hoor ik opnieuw de versie van : Human

  Rag’n’Bone Man – Human

  Dat klonk zo indrukwekkend eens paar jaar geleden.
  Alle kleine en grote bellen werden gebruikt?
  ik woon bij de stadsschouwburg
  Regelmatig kan ik de melodie horen, maar deze sloeg binnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).