Utrechtse ging op zoek naar antwoorden: ‘Waarom ben ik single?’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse ging op zoek naar antwoorden: ‘Waarom ben ik single?’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse ging op zoek naar antwoorden: ‘Waarom ben ik single?’

Utrechtse ging op zoek naar antwoorden: ‘Waarom ben ik single?’
Marjon Moed tijdens optreden van haar voorstelling. Foto: Maarten de Leeuw
Marjon Moed is nog steeds vrijgezel. Vorig jaar maakte de Utrechtse een documentaireserie om antwoord te vinden op de vraag waarom ze single is, en of dat überhaupt een probleem is. Nu is er een vervolg.

Marjon Moed is nog steeds vrijgezel. Vorig jaar maakte de Utrechtse een documentaireserie om antwoord te vinden op de vraag waarom ze single is, en of dat überhaupt een probleem is. Nu is er een vervolg.

Moed krijgt al jaren de vraag te horen: “Waarom heb jij geen relatie, je bent toch zo leuk?” Toen ze eind 2018 meewerkte aan een documentaireserie van BNNVARA/3LAB bleek dat dit onderwerp bij veel meer mensen leefde. In vier afleveringen probeerde ze tot een antwoord te komen.

Na het afronden van de serie kwam ze vooral tot de conclusie dat er andere vragen gesteld moeten worden. Moed vertelt: “Wat wil je in het leven en past je relatiestatus daarbij? Dat is een veel betere vraag, mijn theatervoorstelling Status gaat daar op in.”

Tafeltje voor 1

De theaterzaal van Het Huis Utrecht wordt op 20 november voor deze voorstelling omgebouwd tot restaurant. Bezoekers kunnen alleen een tafeltje voor 1 reserveren. Iedereen zit zodoende aan zijn eigen tafel, als een single. “In je eentje uiteten doe je vooral uit nood. Terwijl het eigenlijk normaal moet worden om alleen uit eten te gaan.”

Tijdens de verschillende gangen wordt de voorstelling opgevoerd. “Het is een heel herkenbaar onderwerp. Natuurlijk voor mensen die zelf single zijn, maar het is net zo leuk voor mensen die een relatie hebben. In 2050 is meer dan de helft van de Nederlanders single, dus eigenlijk zou de helft in ons ‘restaurant’ een relatie moeten hebben. Iedereen is welkom. De verschillende ‘statussen’ komen juist terug in de voorstelling.”

De documentaireserie terugkijken kan hieronder:

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Er is een groot vrouwenoverschot in Utrecht, hele grote oorzaak van single zijn.
  Maar in Delft is er een mannenoverschot, dus dames, pak de trein of fiets naar het westen.
  Belgische sociologen hebben onderzocht en bewezen dat mannen ook niet zo gesteld zijn op hoog opgleide vrouwen met een mening. Wat weer de single status onder vrouwelijke 45plussers verklaart, die in een stad wonen met een jonge vrouwen overschot.

 2. Yoshua

  Ik ben bijna 10 jaar ”single” geweest.
  In die jaren heeft nooit iemand tegen mij gezegd waarom ben je nog alleen en wat ben je leuk.
  Uit eten doe je omdat je trek hebt of je alleen bent of met 80 man dat maakt niet uit.
  Het is dat ik opviel bij mijn vriendin in zij de moeite nam om mij te versieren en toen een relatie is begonnen met mij.
  Wanneer het van mijn kant moest komen dan was er nooit iets gebeurd en was ik nog steeds single geweest.
  Ik heb in mijn hele leven nog nooit een vrouw versierd of het hof gemaakt of op jacht gegaan.
  Mijn vriendin zegt weleens dat ik zo ontzettend lui ben dat ik versierd moet worden, zij absoluut niet bang is dat ik ooit vreemd zal gaan.
  Begrijp niet dat er in sommige stromingen van onze samenleving (lees religieuze) een taboe bestaat op alleen leven heerst.
  Zelfde is het met eenzaamheid dat mag je ook niet hebben.
  Ben dit jaar een aantal malen een paar weken alleen thuis geweest.
  Zet de telefoon uit lees geen mail en doe voor niemand de deur open.
  Kan niet wachten tot ik 75 ben en met pensioen kan gaan.
  Dan wil ik de rest van de jaren die ik heb heerlijk eenzaam zijn.
  Religieuze stromingen zouden zich eens minder druk moeten maken om het alleen zijn.
  Dat maakt het leven van veel gemeente leden een stuk dragelijker denk ik.
  Kijk maar eens naar het leven van Marjan Moed dat wordt beheerst door iets wat voor anderen geen probleem is behalve voor haar omgeving waar ze in is geboren en opgegroeid.

 3. MJPD

  Het woord “relatiestatus” zegt eigenlijk al genoeg en geeft antwoord op de vraag in de titel. En verder wat Yoshua aangeeft.

  Net of het leven niet “af” is, als je geen relatie hebt. Toch een beetje een “vrouwenprobleem”, is mijn (ietwat generaliserende) mening. Kan worden opgelost door wat minder afwachtend te zijn en zelf het initiatief te nemen. Nederlandse vrouwen zijn over het algemeen prinsesjes, die vinden dat ze nog steeds veroverd moeten worden. In het buitenland gaat dat er vaak anders aan toe, niet perse vakanties.

 4. Robbin

  Yoshua, dank voor je reactie. Ik ben het met je eens dat ‘eenzaamheid’ te vaak negatief wordt uitgelegd. 💙

 5. Cico

  Ik had toevallig deze week een historisch onderzoek gelezen waaruit bleek dat Nederlanders al eeuwenlang meer vrijgezellen kent dan omringende landen. Het zit misschien ook wel een beetje in onze volkscultuur. We hebben ook al een vrijgezelle premier.
  Er is nogal een groot verschil tussen ‘eenzaam’ en ‘alleen’, maar het wordt toch op 1 hoop gegooid. Het eerste is een gevoel en het tweede het aantal mensen. Je kan je ook eenzaam voelen in een relatie of in een groep, of totaal niet eenzaam als je alleen bent.

 6. Lili

  Altijd “leuk” om alle meningen te lezen van de gebruikelijke (en soms andere) reageerders. Zo veel hoofden zo veel zinnen. De ene mening wat zinniger dan de andere…
  Overigens vind ik ik het niet erg dat Marjon met de mooie achternaam Moed het over dit onderwerp heeft, want er is toch een cultuur dat alleen zijn niet helemaal oke is. Zou fijn zijn als daar anders mee omgegaan wordt, en ze in een restaurant je gewoon een fijn tafeltje geven, of in een hotel een mooie kamer voor een fatsoenlijke prijs.

 7. Jan

  “In 2050 is de helft van Nederland single”. Het is te hopen, dat we de stikstofuitstoot dan onder controle hebben, want er zal nog veel gebouwd moeten worden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).