Utrechtse orkesten laten uit protest tegen voorgenomen bezuinigingen van zich horen in het stadhuis Utrechtse orkesten laten uit protest tegen voorgenomen bezuinigingen van zich horen in het stadhuis

Utrechtse orkesten laten uit protest tegen voorgenomen bezuinigingen van zich horen in het stadhuis

Utrechtse orkesten laten uit protest tegen voorgenomen bezuinigingen van zich horen in het stadhuis
Foto's: Bas van Setten
Uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen op amateurkunst lieten drie orkesten uit Utrecht woensdagochtend van zich horen in het stadhuis. In de centrale hal speelden de muzikanten drie nummers, waarmee zij hun emoties over wilden brengen op het college van B&W en de gemeenteraadsleden.

Uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen op amateurkunst lieten drie orkesten uit Utrecht woensdagochtend van zich horen in het stadhuis. In de centrale hal speelden de muzikanten drie nummers, waarmee zij hun emoties over wilden brengen op het college van B&W en de gemeenteraadsleden.

Harmonieorkest De Bazuin uit Utrecht, Harmonieorkest De Bazuin uit De Meern en Straatorkest De Tegenwind waren van plan voor de ingang van het stadhuis te spelen, maar omdat het regende mochten zij dat in de centrale hal doen. De muzikanten trapten af met de Dodenmars van Frédéric Chopin.

“Is de amateurkunst met deze bezuinigingen ten dode opgeschreven? Wordt zij het slachtoffer van financieel wanbeheer en megaprojecten die het aanzien van de stad moeten vergroten”, vragen de orkesten zich af.

Tekst loopt door onder afbeelding

Trots

Verder stond het partizanenlied Bella Ciao op het repertoire. “Omdat we in actie komen tegen het wegbezuinigen van de amateurkunst van, voor en door de gewone mensen uit de stad.” Tot slot speelden de orkestleden Utereg Me Stadsie. “Want wij zijn Utrecht en trots op onze stad!”

Het college gaf eerder aan ‘stevige en pijnlijke’ maatregelen te moeten nemen om het huishoudboekje van de stad weer op orde te brengen. Een van die voorgenomen bezuinigingen is stoppen met de basissubsidie voor amateurkunst.

Tekst loopt door onder afbeelding

Happy few

“Deze subsidie is van levensbelang voor het voortbestaan van amateurgroepen. Nog te meer om alle jongeren laagdrempelig kennis te laten maken met blaasmuziek, zang en dans. Straks is muziek alleen nog weggelegd voor de happy few die het kunnen betalen.”

Direct na het optreden van de orkesten begon in hetzelfde stadhuis een vergadering van de gemeenteraad, waar onder meer over de voorgenomen plannen werd gesproken. Of de volksvertegenwoordigers nu radicaal anders tegen het onderwerp aankijken valt te betwijfelen, maar de gemoedstoestand zal ongetwijfeld iets zijn opgekrikt toen zij vanuit de regen het stadhuis binnenkwamen en werden verrast door de muziek.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Vreemd dat er wel geld is voor allerlei ‘broedplaatsen’, maar dat amateur muzikanten in de kou worden gezet. Dit toont weer eens aan hun elitair het bestuur van Utrecht is.

  2. Nina

    Het is spijtig voor u, maar ons gemeenschapsgeld wordt besteed aan ‘t Hoogt.

    De wethouder vindt het beter om een paar rijke mensen zeer belangrijke films te kunnen laten kijken, ondanks dat de goedbetaalde directeur eerder al eens aangaf dat het concept niet heel succesvol is.

    En o ja, we hebben ook nog wat goede fietspaden die volgens de wethouder met spoed vervangen moeten worden door rood asfalt. Sorry.

  3. woutvr

    Laat de gemeente eerst de hand in eigen boezem steken, voor ze zoiets moois als subsidie voor amateurs stopzetten. Ik hoop op en wens ze veel succes met hun aktie.

  4. Fons

    Vanavond, woensdag, om 19.00 op het stadhuisplein een concert van Utrechtse koren -300 zangers- om hun stem te laten horen tegen de voorgenomen bezuinigingen op de amateurkunst.

  5. Otto

    @Lombokker…de Broedplaatsen zijn zeker geen ” elitaire kunst ” te noemen. Geen idee hoe je deze gedachte kan krijgen.

  6. Jaap

    Het moment dat het Gem.bestuur maatregels aankondigt moet de burger alert zijn. Het mag bekend zijn dat over 2 jaar onze gemeente een begrotingstekort van 40 miljoen zal hebben. Het is ook bekend dat 14miljoen euro besteedt gaat worden voor de verbouwing van het 10jarige Stadskantoor? Als de gemeenteraad met oppositie partijen maar overruled door de zittende coalitie het echt goed met stad en burgers voor hebben, kan verwacht worden dat zij vooral op het financiële vlak eensgezind moeten zijn. Hou op met geldvretende uitstel gedogende activiteiten.

  7. Floor

    Gisteravond was een indrukwekkend protest op het stadhuisplein met minstens 300 muzikanten afkomstig uit rond de 10 orkesten en tegen de 100 koren. Samen brachten ze ‘Ode an die Freude’ ten gehore. Het AD schreef erover.

  8. Nina

    @ Jaap
    Het begrotingstekort loopt op tot meer dan 80 miljoen euro in 2026. Voor dit jaar is 40 miljoen tekort voorzien.

    Gemeenteraden zijn echter volgens de Gemeentewet expliciet gehouden om meerjarig een sluitende begroting te hebben. Heel vreemd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).