Utrechtse partijen willen ook noodsteun voor clubcultuur, galeries en boekhandels Utrechtse partijen willen ook noodsteun voor clubcultuur, galeries en boekhandels

Utrechtse partijen willen ook noodsteun voor clubcultuur, galeries en boekhandels

Utrechtse partijen willen ook noodsteun voor clubcultuur, galeries en boekhandels
De Utrechtse raadspartijen D66, Student & Starter, PvdA en GroenLinks willen dat de gemeente Utrecht gaat onderzoeken of ook culturele bedrijven met een winstoogmerk in aanmerking kunnen komen voor noodsteun vanwege de coronacrisis. Daaronder vallen onder meer de nachtclubs, galeries en boekhandels in de stad.

De Utrechtse raadspartijen D66, Student & Starter, PvdA en GroenLinks willen dat de gemeente Utrecht gaat onderzoeken of ook culturele bedrijven met een winstoogmerk in aanmerking kunnen komen voor noodsteun vanwege de coronacrisis. Daaronder vallen onder meer de nachtclubs, galeries en boekhandels in de stad.

In schriftelijke vragen aan het college schrijven de vier partijen te begrijpen dat het steunen van culturele organisaties met een winstoogmerk ingewikkeld is. Er zou dan bijvoorbeeld goed afgebakend moeten worden welk bedrijf wel en welk bedrijf niet in aanmerking komt voor steun.

Toch hopen de partijen dat het college de mogelijkheden wil onderzoeken. “Nachtclubs kwijnen weg, galeries dreigen kopje onder te gaan en ook boekhandels hebben het loodzwaar.”

Clubcultuur en galeries

De raadspartijen denken onder meer aan het steunen van de clubcultuur, nu een steunpakket vanuit het Rijk nog altijd uitblijft. Het college zou steun aan de clubcultuur volgens de partijen kunnen baseren op de hoeveelheid en kwaliteit van samenwerkingen met culturele organisaties die de gemeente wél subsidieert.

Ook galeries in de stad zijn dicht en hebben het daardoor zwaar. Volgens de partijen die de vragen indienden zijn galeries al geholpen met een projectsubsidie vanuit het noodsteunpakket. Zo kunnen ze, zodra de deuren weer open mogen, doorgaan met het maken van exposities. De gemeente zou dan dus de activiteit steunen en niet de onderneming.

Boekhandels

Tot slot hopen de politieke partijen dat het college wil kijken naar de boekhandels. “Zij zijn voor de literaire wereld cruciaal en dat zijn ze ook voor onze Utrechtse ambitie om meer mensen aan het lezen te krijgen.”

De partijen willen graag dat het college in gesprek gaat met Utrechts Boekhandelsoverleg om te kijken in welke vorm de boekhandels steun zouden kunnen gebruiken.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  In de tijd van het eerste Paarse Kabinet heeft de VVD op een partijcongres De Internationale zitten zingen, maar toen jaren later de beursgenoteerde banken gered moesten worden met geld van de belastingbetaler zong de VVD De Internationale niet meer.

  Misschien gaat het Nederland lukken om uit de corona crisis te komen als de VVD weer De Internationale gaat zingen…………………..

 2. G.H.

  Goed dat deze partijen hier aandacht voor vragen!

  Ongetwijfeld komt het cohort zure reaguurders hier zometeen rondbazuinen dat het belachelijk is dat een nachtclub ‘gesubsidieerd gaat worden met belastinggeld’.
  Maar dat geldt voor élk bedrijf dat gebruik maakt van noodsteun. Dat u de nachtclub sowieso liever vandaag dan morgen ziet verdwijnen is geen factor van belang.

 3. arbeider

  Goede zaak, het is belachelijk dat deze ondernemingen zo goed als geen steun krijgen van Rutte 3!

  Stel een jaar of 2 alle zinloze knips uit en je houdt geld over voor nog meer bedrijven in de stad!

  Sorry Lotte, je hebt al genoeg gemeenschapsgeld over de valk gegooid!

 4. cas

  @ G.H. en wat is tegemoet komen dan precies…. die kunnen toch veelal gebruik maken van de regelingen. Beetje sier maken en geld uitdelen klinkt nobel en sociaal, maar laat laten we eerst even het verstand gebruiken en niet de emotie.

 5. Katja

  Goed plan. Het is al idioot dat boekhandels in NL niet essentieel zijn (in ontwikkelde landen wel), maar Manneken Pis en McDonald’s wel.

 6. Kadoendra

  @G.H.

  Nachtclub Waldolala heeft heel vele mensen enorm veel plezier gegeven, dus elke nachtclub die een sterke gelijkenis vertoond heeft recht op subsidie!

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_is_weer_zo_laat!

 7. G.H.

  @cas: U heeft het artikel vermoedelijk niet goed gelezen.
  Daarin staat namelijk dat ze juist geen gebruik kunnen maken van de regelingen:
  “De raadspartijen denken onder meer aan het steunen van de clubcultuur, nu een steunpakket vanuit het Rijk nog altijd uitblijft.”

 8. G.H.

  @Kadoendra:
  Hadden ze daar een beetje goeie techno geprogrammeerd staan? 😉

 9. Kadoendra

  @G.H.

  Het was een “linkse hobby” op de TV van Wim T Schippers.

 10. G.H.

  @Kadoendra:
  Ik had het gelezen in uw link, en daar mijn humoristisch bedoelde reactie op gebaseerd (techno bestond nog niet eind jaren ’70).

 11. Koel Hoofd

  Als de lokale boekhandels steun gaan krijgen, dan zal een bol.com zich ook melden voor staatssteun. Die zit hier ook in Utrecht namelijk…

 12. Nina

  Ja, laten we boeken, voorstellingen en schilderijen kopen i.p.v. ons voorbereiden op de naderende economische crisis en het geld sparen om straks de bevolking eten en onderdak te kunnen geven.

 13. Kadoendra

  @Nina

  Ja, laten we voor miljarden multinationals staatssteun geven i.p.v. ons voorbereiden op de naderende economische crisis en het geld sparen om straks de bevolking eten en onderdak te kunnen geven.

 14. Nina

  @Kadoendra

  De staatssteun aan bedrijven waar tienduizenden mensen werken wordt dubbel en dwars terugverdiend door de spin off aan belastingen die binnenkomen bij de overheid. Loonbelasting, accijns op brandstof, eigen woning belastingen, auto belastingen, btw, enz., enz.

  Werkenden (en dus de grote bedrijven) vullen de overheidspot..

  Werklozen door faillissementen kosten alleen maar geld en er groeien nog steeds geen geldbomen op het Binnenhof, dus dan is het ook lastig subsidiegelden of uitkeringen beschikbaar stellen.

 15. Nina

  @Kadoendra

  De spin off aan belastingen van grote bedrijven is vele malen hoger, dan de staatssteun die het kost.

  Te beginnen met loonbelasting. Deze werknemers hebben ook huizen en auto’s waar ze diverse belastingen over betalen (wegenbelasting, bpm, brandstofaccijns, woz, ozb, enz.). Daarnaast wordt over alles dat gekocht wordt van het ontvangen salaris weer btw betaald.

  Bovendien worden de soms wel tienduizenden medewerkers behoed voor werkloosheid, zodat er geen ww hoeft te worden uitgekeerd of geen huizen gedwongen hoeven te worden verkocht vanwege inkomensterugval.

 16. Kadoendra

  @Nina

  “De staatssteun aan bedrijven waar tienduizenden mensen werken wordt dubbel en dwars terugverdiend door de spin off aan belastingen die binnenkomen bij de overheid.”

  Staatssteun aan bedrijven die in financiele nood verkeren wordt in de meeste gevallen niet dubbel en dwars terugverdiend.

  Bezie de miljarden aan staatssteun voor de beursgenoteerde banken, deze staatssteun heeft slechts een nog veel grotere schade behoed.

 17. Nina

  @ Kadoendra

  Dus dan maar niet steunen en een grotere kostenpost voor lief nemen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).