Utrechtse studenten maken theatershow om meer jongeren te laten stemmen | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse studenten maken theatershow om meer jongeren te laten stemmen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse studenten maken theatershow om meer jongeren te laten stemmen

Utrechtse studenten maken theatershow om meer jongeren te laten stemmen
Foto door Puck Veen
Vier Utrechtse studentes organiseren een theatershow om ervoor te zorgen dat jongeren beter begrijpen waar de komende Europese Parlementsverkiezingen over gaan. Veel jongeren zouden niet naar de stembus gaan.

Vier Utrechtse studentes organiseren een theatershow om ervoor te zorgen dat jongeren beter begrijpen waar de komende Europese Parlementsverkiezingen over gaan. Veel jongeren zouden niet naar de stembus gaan.

De theatershow ‘De Kiesvrouwen’ is een initiatief van Sara de Monchy (24), Jesler Bos (23), Pien Offerhaus (22) en Mies Bos (21). De studentes merkten dat weinig jongeren iets weten over politiek en er om deze reden ook niet geïnteresseerd in zijn.

“Ook in onze eigen studentenhuizen hebben we het meestal over kleding en jongens in plaats van over politiek”, vertelt studente Internationale Betrekkingen Mies Bos. De studentes willen dat dit gesprek wel gaat plaatsvinden en raakten geïnspireerd door een vergelijkbaar concept.

“Een vriend richtte al eerder ‘De Kiesmannen’ op in Amsterdam, een show met dans en theater die politieke thema’s aanstipt. Dit doen ze aan de hand van simpele onderwerpen die uit het dagelijks leven van studenten zijn gegrepen.”

De Kiesvrouwen
“Wij hebben onze eigen variant hierop bedacht namelijk ‘De Kiesvrouwen’. Het is eigenlijk een live kieswijzer voor jongeren.” De shows zullen studenten op een grappige en enthousiaste manier informeren om hen vervolgens te activeren om op 23 mei met verstand van zaken een stemhokje in te stappen.

“Jongeren schamen zich er misschien voor dat ze er niks van weten. Het doel is om dat taboe te doorbreken en het bespreekbaar te maken aan de keukentafel.”

Door de combinatie van hun studies (rechten, internationale betrekkingen, media en cultuur en de toneelschool) vullen de studentes elkaar goed aan. Er komen vier thema’s aan bod, namelijk migratie, klimaat, economie en de toekomst van de Europese Unie. Per thema kruipt één van de studentes in de rol van een expert. In de show wordt duidelijk waar elke partij voor staat met betrekking tot deze thema’s.

Nog maar iets minder dan een jaar geleden ontstond het idee en vanaf 20 mei zijn De Kiesvrouwen al te zien in de Winkel van Sinkel in Utrecht.

1 Reactie

Reageren
  1. René

    Een theatershow, om jongeren te bereiken… What’s next? een techno-festival om 65+ers te bereiken? 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).