Utrechtse theatermaker haalt met voorstelling 100.000 euro aan ‘overtollig kapitaal’ op Utrechtse theatermaker haalt met voorstelling 100.000 euro aan ‘overtollig kapitaal’ op

Utrechtse theatermaker haalt met voorstelling 100.000 euro aan ‘overtollig kapitaal’ op  

Utrechtse theatermaker haalt met voorstelling 100.000 euro aan ‘overtollig kapitaal’ op  
Foto: Bart Grietens
Met de voorstelling Goed goud geld heeft theatermaker Greg Nottrot 101.332,80 euro opgehaald bij zijn publiek. Nottrot is artistiek leider van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) en speelde de voorstelling op Terschelling en in Utrecht. Het geld gaat hij gebruiken voor een volgend project getiteld De Kapitalisten.

Met de voorstelling Goed goud geld heeft theatermaker Greg Nottrot 101.332,80 euro opgehaald bij zijn publiek. Nottrot is artistiek leider van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) en speelde de voorstelling op Terschelling en in Utrecht. Het geld gaat hij gebruiken voor een volgend project getiteld De Kapitalisten.

De theatermaker was opzoek naar overtollig kapitaal, geld dat zijn publiek overhad en kon missen. Want volgens Nottrot is er geld genoeg in de wereld, maar is het niet eerlijk verdeeld. Met die vraag wist hij dus meer dan 100.000 euro op te halen. Goed goud geld ging over het ongemak en de noodzaak van geld. Nottrot confronteerde het publiek met de complexiteit en ethische dilemma’s die gepaard gaan met geld.

De productie werd met lof ontvangen door zowel de pers als het publiek en speelt in op het gevoel dat er ‘iets moet veranderen’. Goed goud geld was te zien op Oerol Festival en op het Berlijnplein in Utrecht.

In 2025 staat het vervolg van dit theaterproject gepland. Het opgehaalde overtollige kapitaal is het startkapitaal voor De Kapitalisten, waarmee het NUT op Oerol Festival 2025 een ‘wereld reddende productie’ gaat neerzetten.

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Dank voor deze actie. Deze heer heeft bewezen dat het subsidiëren van theaters dus een volkomen overbodige actie is vanuit de overheid. Zonder enige moeite haalt hij bij het diep betrokken publiek voldoende geld op voor het financieren van zijn shows. En zo hoort het ook. De Pathe bioscoop draait ook gewoon zonder subsidie opgebracht door de bezoekers. En deze man bewijst dat dit dus ook voor theatervoorstellingen prima kan. Chapeau en zoals het orakel uit Stadskanaal zou zeggen op naar baggervette winsten !!

 2. S

  @jdv: wat de meneer nog meer bewijst is dat alle gezeur over armoede en inflatie de prullenbak in kan. Er is blijkbaar geld genoeg (over). Waarvan akte.

 3. marceluitnederland

  Mensen worden geboren met verschillende capaciteiten. Als ze vrij zijn, zijn ze niet gelijk. Als ze gelijk zijn, zijn ze niet vrij.
  Aleksandr Solzenitsyn

 4. Job

  @jdv

  Graag nodig ik u uit voor een kop koffie om eens van gedachte te wisselen over uw stelling! Ben benieuwd naar uw gedachte.

 5. Scherpschutter

  Is dit een theatervoorstelling of een goochelshow? Hoe dan ook; geweldig!

  Kapitalist Greg gebruikt dus een show over anti-kapitalisme als middel om anti-kapitalisten er op geheel kapitalistische wijze toe te bewegen om vrijwillig hun kapitaal over te maken aan kapitalist Greg, zodat kapitalist Greg met dat kapitaal een nieuwe show over anti-kapitalisme kan gaan maken om daarmee straks nog veel meer kapitaal van anti-kapitalisten te ontvangen en zo een nog groter kapitaal te vergaren…Heel slim, Greg! Bijzonder uitgenast! Magie welhaast.

  Op naar baggervette winsten, jochie! Het is je van harte gegund.

 6. C.B

  @Scherpschutter, als je de show gezien had, was je niet tot deze eenzijdige conclusie gekomen. Dit heeft niets met persoonlijke winsten te maken. Baseer je reacties op ondervinding en niet op veronderstellingen.

  Meneer S. Vreemde conclusie. Omdat duizenden bezoekers dit geld bijeenbrengen met vaak niet meer dan €10 concludeert u dat er geen armoe is? Kortzichtig. U weet waarschijnlijk ook wel dat er een kleine groep graaiers is. Die slapende rijk wordt. Maar er is ook een grote groep die niet rijk is, maar het redelijk goed heeft en elke maand nog iets overhoudt en dus een donatie kan doen.

  En @jdv. Ook u weet niet waar u over praat. De voorstelling niet gezien denk ik, dan had u geweten dat het niets te maken heeft met financieren van zijn voorstellingen, maar met het opzetten van één groot projekt.

 7. Bert

  Als ze nou die skill eerder hadden in gezet, hadden ze niet hun hand op hoeven houden voor de subsidies:

  E 171.750 voor 2017-2020 en 285k voor de volgende periode 2021-2024

 8. JdV

  @c.b: ik heb de voorstelling niet gezien. Ik reageer op hetgeen hier is geschreven op DUIC.
  Een wereld reddende productie. Dat gaat wat worden. Hou ons op de hoogte zou ik zeggen.
  Ps weet Poetin al dat de wereld in 2025 gered gaat worden door Nuts?

 9. Scherpschutter

  @C.B.

  Uiteraard ben ik niet naar de show geweest. Als ik iets wil leren over geld dan ga ik vanzelfsprekend niet naar mensen die geen geld hebben, het niet begrijpen, zeggen het te haten en er er tegelijk wel op zoek zijn (LOL), maar naar mensen die aantoonbaar bijzonder succesvol zijn in het vergaren van massa’s van het spul en er het liefst in badderen uit pure liefde.

  Dat gezegd hebbende; kapitalist Greg is wél op de goede weg. Niets dan lof en hulde voor deze eerste stapjes in persoonlijke verrijking op noemenswaardige schaal.

 10. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Weer heerlijk scherp en lekker puntig geformuleerd!

  @JdV
  Correcte conclusie.

  @C.B.
  Die show zal ongetwijfeld wel ‘food for thought’ zijn, maar feitelijk is het een ‘well dressed crowdfunding show’. Daar is een markt voor, wat ook al eerder is bewezen met diverse ‘vermaak en beleving’ crowdfundings acties.
  Waarvan akte want dan kunnen die nutteloze kunstsubsidies worden besteedt aan nuttige armoedebestrijding.

 11. M1arco

  Armoede is een groot probleem, ook in Nederland, net als extreme rijkdom. Niemand wordt gelukkig van het hoarden van miljarden euro’s, en de schade is voor het collectief.

  Ook geestelijke armoede is een probleem in ons landje, getuige de reacties hier op Duic. Ook kunst vermarkten? Het laatste bastion van zelfexpressie, zoeken naar zingeving, doorleefde maatschappijkritiek en/of het streven naar overstijgen van de sterfelijkheid overleveren aan de markt? De markt die alleen van waarde acht dat wat meer geld brengt naar de aandeelhouders, alias mensen die al zo veel hebben? Klinkt als een bijzonder slecht idee.
  Hoeveel kunstenaars kunnen streven iets waardevols te maken van het geld waar één miljardair zijn eigen innerlijke leegte mee probeert te vullen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).