Van koffietent naar feestjes in EKKO: “Goede Vrijdag is eigenlijk heel veel meuk” | De Utrechtse Internet Courant Van koffietent naar feestjes in EKKO: “Goede Vrijdag is eigenlijk heel veel meuk” | De Utrechtse Internet Courant

Van koffietent naar feestjes in EKKO: “Goede Vrijdag is eigenlijk heel veel meuk”

Van koffietent naar feestjes in EKKO: “Goede Vrijdag is eigenlijk heel veel meuk”
Ze begonnen met illegale feestjes en schonken daarna koffie in een koffiehuisje van twintig vierkante meter. Inmiddels zijn die projecten verleden tijd, maar gaat het collectief Goede Vrijdag door met feestjes in poppodium EKKO. Vrijdag 4 maart vindt het eerste feestje genaamd ‘Goede Vrijdag’s: Dans Debacle’ plaats. “Utrecht mag wel wat eigenzinniger.”

Ze begonnen met illegale feestjes en schonken daarna koffie in een koffiehuisje van twintig vierkante meter. Inmiddels zijn die projecten verleden tijd, maar gaat het collectief Goede Vrijdag door met feestjes in poppodium EKKO. Vrijdag 4 maart vindt het eerste feestje genaamd ‘Goede Vrijdag’s: Dans Debacle’ plaats. “Utrecht mag wel wat eigenzinniger.”

“Op een gegeven moment waren we vooral een bedrijf aan het runnen, terwijl we liever wilden vormgeven,” vertellen initiatiefnemers Emiel Remmelts (27) en Jan-Pieter Middelkoop. Samen met Sonja Volmer (26), ook vormgever, gaan zij een nieuwe uitdaging aan: het organiseren van unieke feestjes bij poppodium EKKO aan de Bemuurde Weerd Westzijde.

“Het leuke van Goede Vrijdag is dat de samenstelling van het collectief steeds wisselt,” vertelt Sonja Volmer. In het verleden werkte ze al eens samen met de heren van Goede Vrijdag, waarvan ze Jan-Pieter al sinds haar mbo-opleiding kent. “En verder zijn we allemaal een beetje gek, chaotisch en in ieder geval meer dan alleen het brugwachtershuisje.” Sommige dingen hebben we voor het eerste feest nog steeds niet geregeld. “Maar dat komt wel goed, hoor!” lacht Volmer.

Eigen koers varen

EKKO voelde als de juiste plek voor hun project. Middelkoop: “Het lijkt het laatste Utrechtse podium te zijn met een eigenzinnige programmering. Ze varen hun eigen koers. Dat doen wij ook.” Maar hoe vaak gaan de feestjes plaatsvinden? “Vijf tot zes keer per jaar. Elke maand een feestje organiseren wordt een beetje te heftig,” vult Volmer aan.

Voor de drie initiatiefnemers voelt dit project als een frisse start. “Nu kunnen we eindelijk weer ons creatieve ei kwijt en doen wat we het liefste doen: vormgeven,” zegt Volmer. Dat begon al bij de poster. “Meestal beginnen we met een beetje rotzooi en vloeit daar een idee uit voort. De eerste poster is uiteindelijk lichtelijk geïnspireerd op de videoclip van Miley Cyrus’ Wrecking Ball.”

Heel veel meuk

10914970_1015492508517970_6281473972052758240_oVolgens Volmer moeten muziek en sfeer elkaar wel aanvullen. “Het wordt een soort mini-festival. Ik merk zelf dat ik op feestjes erg naar de decoratie kijk, dus die wordt bij de Goede Vrijdag-feestjes erg belangrijk.” Middelkoop: “Van discobollen, kitscherige spullen of een legertent moet je bij ons niet opkijken. Dat is de Goede Vrijdag-vibe. Het liefst verzamelen we zoveel mogelijk meuk om mee te decoreren. Het moet een beetje kitsch, rommelig en ongemakkelijk zijn. Daar houden we van.”

Het enige wat ze hebben uitbesteed is de muziek. Naar eigen zeggen omdat ze daar zelf weinig gevoel voor hebben. “Gelukkig hebben vrienden van ons dat wel,” legt Remmelts uit. “Daarom laten we hen plaatjes draaien.” De muziek wordt een mix van disco, hitjes en alles wat de heren en dame verder nog leuk vinden. “Eigenlijk hetzelfde als bij het koffiehuisje: heel veel meuk.”

3 Reacties

Reageren
 1. Jansen

  Ik word hier een beetje droevig van….

  Het leiden van een bedrijf ging te veel lijken op het leiden van een bedrijf. en kostte tijd….goh, het is net een vak……..mis ik hier iets? Dat had ik ze van te voren kunnen vertellen. Vreselijk onbezonnen en naïef dus. Lijkt verdacht veel op die dames van de kledingbibliotheek die te lui zijn om te werken en zo dus een prima goed idee eigenhandig de nek omdraaien. Het idee verzinnen is misschien 1/50e van het werk en bovendien kunnen veel mensen goede ideetjes bedenken. Dat heeft weinig met een talent te maken. Het succesvol uitvoeren van een idee is het echte werk, dat onderscheid je!

  Feestjes organiseren die gaan over de vormgeving en dan de muziek uitbesteden….volgens mij is vormgeving nog altijd ondergeschikt aan de muziek die met name de sfeer maakt en bepaald. Ik sta liever in een bierenschuur met fijne muziek en leuke mensen dan in een glitterpaleis met ego-trippende, zichzelf verheerlijkende mensen. Het uiterlijk is dus belangrijker dan het innerlijk.

  E niedere maand een feestje organiseren is dus te veel werk terwijl je jezelf als club wil profileren als organisator van feestjes? Het komt me allemaal wat gemakzuchtig en laks over. Ook andere uitspraken uit het artikel. Jammer dat Ekko in zee gaat met deze club. Toch wel tekenend. Onder de huidige jonge lichting zitten helaas wat veel van deze gemakzuchtige, zichzelf uitsteken in de markt zettende, d.m.v. marketing, jongeren die echter veel bezig zijn met hun zelfbeeld maar nauwelijks zelfkennis of zelfrelativering kennen.

  Overigens gaat die barbier met koffie in het brugwachtershuisje het ook niet zo lang volhouden is mijn voorspelling. Te trendgevoelig en te veel vatbaar voor modegrillen. Maar goed, dat is meer zijn probleem. Hij zal zich toch wel iedere zoveel jaar opnieuw willen uitvinden. Lang leve de lol. Volgens mij komt er bij (het) leven toch wat meer kijken.

 2. Wim

  @Jansen: Zo, gaat het nu weer een beetje?

 3. Elske

  Hahaha ik kan me wel een beetje vinden in het commentaar van Jansen.

  De uitspraak “En verder zijn we allemaal een beetje gek, chaotisch en in ieder geval meer dan alleen het brugwachtershuisje.” zegt het eigenlijk wel allemaal… pretenties genoeg, maar drive en visie.zijn ver te zoeken. Nou ja, als ze maar lol hebben toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).