Ventilatieverbouwing TivoliVredenburg op schema; wel meer geld nodig dan beraamd Ventilatieverbouwing TivoliVredenburg op schema; wel meer geld nodig dan beraamd

Ventilatieverbouwing TivoliVredenburg op schema; wel meer geld nodig dan beraamd

Ventilatieverbouwing TivoliVredenburg op schema; wel meer geld nodig dan beraamd
De Grote Zaal tijdens de opening van TivoliVredenburg. Foto: Robert Oosterbroek
De aanpassing van de ventilatieinstallatie in TivoliVredenburg verloopt volgens planning. Volgens de gemeente Utrecht kan de grote zaal van het muziekpodium waarschijnlijk eind augustus weer open. Het project valt, vanwege veiligheidsmaatregelen, wel iets duurder uit dan in april beraamd.

De aanpassing van de ventilatieinstallatie in TivoliVredenburg verloopt volgens planning. Volgens de gemeente Utrecht kan de grote zaal van het muziekpodium waarschijnlijk eind augustus weer open. Het project valt, vanwege veiligheidsmaatregelen, wel iets duurder uit dan in april beraamd.

In mei van dit jaar bleek dat de ventilatie in de Grote Zaal van TivoliVredenburg niet voldoet aan de coronarichtlijnen. Zonder aanpassingen zou slechts een deel van de zaal gebruikt kunnen worden. Daarom zijn er deze zomer zes weken langs werkzaamheden. In de Grote Zaal wordt in die tijd een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd.

Het project is volgens de gemeente in volle gang. De werkzaamheden verlopen volgens planning en de Grote Zaal zou eind augustus weer in gebruik genomen kunnen worden. Een deel van het werk aan de installaties in de technische ruimte, in de kelder, loopt door tot in september.

De gemeenteraad heeft geld vrijgemaakt om de werkzaamheden te financieren. Wethouder Eerenberg stelt in een brief aan de raad dat ‘de verwachting is dat het project met een beperkte overschrijding zal worden afgerond’. Dat komt doordat er extra geld moest worden uitgetrokken voor de veiligheid van het werken ‘in de korte tijd en op hoogte in de zaal’. De precieze overschrijding van het budget is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Zomaar wat vragen die in je opkomen na het lezen van dit artikel;

  1. Waarom betaalt de belastingerbetaler deze modificatie?

  2. Hoe is het mogelijk dat zelfs een ventilatiesysteem binnen budget vervangen teveel gevraagd is van deze gemeente?

  3. Waarom staan er aanstaande maandag om 06.00 scherp niet een bulldozer of 20 klaar om deze bodemloze belastingpoetput met de grond gelijk te maken om de grond nuttig te gebruiken?

 2. Don

  OZB en parkeerbelasting zullen wel weer aanzienlijk verhoogd zodat de culturele elite goed geventileerd in hun paleisje kunnen vertoeven. Is er ook al geld vrij gemaakt om scholen goed kunnen te ventileren of heeft het huidige college daar geen belang bij.

 3. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Op die scherpe vragen zou ik ook wel een antwoord willen hebben!

 4. Sjaak

  @ss: zzzzzzzz 🥱
  Zet eens een nieuwe plaat op man!

 5. Herman

  Goh, bekend verhaal……

 6. Hans

  @ Scherpschutter

  1. Effectieve ventilatie is een belangrijk wapen om besmettingen met het corona-virus tegen te gaan. Als belastingbetaler stem ik gaarne in met het op orde krijgen van dit systeem. Ik weet zeker dat ik daar niet alleen in sta. Zo kunnen we straks weer veilig naar een concert in deze fantastische zaal! Daar is niks elitairs aan, ik hou toevallig van goeie muziek in een bovengemiddeld goeie concertzaal. Velen met mij. Zo zijn er trouwens ook mensen die graag naar FC Utrecht gaan en die zitten ook niet in een goedkoop gebouw te kijken naar hun favoriete sport. Ook daar betaal ik, solidair als ik ben, graag aan mee ook al interesseert voetbal me niet bovenmatig.
  2. Het mag wat kosten want deze zaal – ga er eens kijken! is het dubbel en dwars waard.
  3. Te onzinnig voor woorden. Lijkt me behalve dat dit op cultuurbarbarisme duidt ook een evidente vorm van kapitaalvernietiging.

 7. Too big to fail

  Waarom zijn werkelijk alle aanpassingen/verbeteringen van de grote zaal pas uitgevoerd na de oplevering en niet tijdens de zeven jaar durende verbouwing terwijl dat NB de argumenten waren om de verbouwing destijds te kunnen doordrukken?

 8. Dorine

  De bodemloze put. Graag de kaartjes duurder maken, want de gemiddelde Utrechter hoeft hier niet voor op te draaien. Met name de bezoekers van klassieke concerten kunnen dit prima betalen.

 9. Henk

  Ombouwen tot megabordeel, nachtclub, parenclub e.d . Utrecht kan zoiets wel gebruiken.
  En dit levert geld op…….

 10. Hans

  @ Dorine
  Klassieke muziek is helemaal niet alleen maar voor de elite. Dat is een totaal achterhaald idee. Jong, oud, rijk en arm, die zaal biedt aan iedereen die wil een fantastische plek. De kaartjes duurder maken bevordert juist dat mensen met een bescheiden portemonnee geen toegang meer kunnen krijgen tot klassieke muziek. Ik spreek voor mijzelf.
  De Grote Zaal, jawel, met hoofdletters want die mag er wezen! is trouwens een zaal die voor alle genres open staat, voor klassiek, jazz, pop, het levenslied, voor festivals als de Nacht van de Poëzie, noem maar op. Gijs Hendriks, volksjongen uit Wijk C en groot muzikant vierde er in 1996 zijn zijn 50-jarige jubileum. Niks elitairs aan. Die zaal was en is er dus voor alle Utrechters, van alle Utrechters. Destijds werd er bij de verbouwing van wat toen nog het Muziekcentrum heette, door de Utrechtse bevolking bij referendum massaal gestemd voor behoud en tegen sloop van deze unieke zaal. Kom op. Stel je vooroordeel eens ter discussie, Vredenburg is met deze zaal van onschatbare waarde! Voor Utrecht, voor Nederland, internationaal.

 11. Peter

  Wat zou u een nuttig(er) gebruik vinden van de grond waarop Tivoli/Vredenburg staat, Scherpschutter? Aanstaande maandag al beginnen met afbraak? U moet wel een grondige hekel hebben aan Tivoli/Vredenburg.

 12. isabelle

  @Dorine: wat knap dat jij in de portemonnee van anderen kunt kijken.

  Ik begrijp ook totaal niet hoe je tot de conclusie komt dat bezoekers van klassieke concerten ‘dit’ prima kunnen betalen. Ga je ervan uit dat ‘ dit’ allemaal bovengemiddeld vermogende 65-plussers zijn?

  Heb je onderzoek gedaan naar het bestedingsbudget van klassieke concertbezoekers? Of klets je maar een beetje in het wilde weg?

 13. Trebor

  Daar gaan we weer .
  De aannemer heeft aangegeven de klus te kunnen klaren. Maarhet verleden verteld ons dat er altijd wel weer een potje kan worden open gertokken.ga maar naar de rechter en hou vast aan de gemaakte afspraken

 14. Scherpschutter

  Hans 22:35

  Ik ben nog nooit in TivoliVredenburg geweest, noch zal ik er ooit naartoe gaan. Ieder bedrijf en iedere organisatie waar belastinggeld in zit is een oneerlijke concurrent voor een bedrijf of organisatie waar geen belastinggeld inzit. Dergelijk valsspelende organisaties vermijd ik dan ook als de spreekwoordelijke builenpest.

 15. Mark

  Ik wil ook niet betalen aan kinderopvang, OV, uitkeringen, moeilijke kunst, wokesubsidies etc. En toch doe ik het Dorine, als ruil wil ik ook wat terugzien, Tivoli is daar 1 van.

 16. Utrechtvoorutrecht

  @SS Iets met appels en peren? Heeft u wel eens over de openbare weg gereden? Snelweg? Vermijden! Allemaal concurrentie van de kartbaan.

  Naar school geweest? Openbare scholen zijn concurrenten o.a. van scholen met religieuze inslag die op giften (uit het buitenland) draaien. Toch heeft u daar een andere mening over.

  In uw hoofd lijkt het goed te lukken alles zwart-wit te zien. Maar u overtuigt niemand met uw kronkels. Ver raad ik u aan om wat templates te maken zodat u die onder artikelen kunt plakken. De strekking is altijd hetzelfde, waarom zoveel tijd verspillen? Daar beticht u de overheid van maar kijk eens aan.

 17. Hans

  Scherpschutter, u mist iets essentieels…
  Het riekt naar dogmatiek.
  Gun uzelve een beetje cultuur.
  Daar knapt een mens van op.
  Verder vind ik uw bijdragen altijd hoogst vermakelijk.
  Ook al bestaan ze uit louter lariekoek.
  Niet alles wat geschreven of beweerd wordt hoeft immers waar te zijn.
  Fictie & Fantasy zijn mijn favoriete genres.
  Ga zo door!

 18. Peet

  Ventilatie help niet tegen agressieve coronamutanten

 19. Feiten

  @ Hans. U zegt: “Klassieke muziek is helemaal niet alleen maar voor de elite. Dat is een totaal achterhaald idee.”

  Even een kleine quote uit de bijgevoegde studie uit 2018: Het concertpubliek bestaat voornamelijk uit mensen van de leeftijdscategorie 65-79 jaar (Rijksoverheid, 2014). Daarnaast ligt het gemiddelde opleidingsniveau hoog en beschikken de bezoekers over een groot economisch kapitaal (Van den Broek, 2014). De bezoekers van klassieke concerten vormen dus een vrij homogene groep, die niet erg representatief is voor de Nederlandse samenleving (Gabriëls, 2013; Van den Broek, de Haan & Huysmans, 2009).

  https://theses.ubn.ru.nl/bitstream/handle/123456789/6136/van_Aartsen%2C_Roos_1.pdf?sequence=1

 20. Hans

  @ Feiten

  Ik heb het niet over de bezoekers van concerten. Ik haal slechts de idee onderuit dat liefhebbers van klassieke muziek alleen te vinden zouden zijn onder ‘de elite’. Het door u aangehaalde onderzoek vernauwt zich tot bezoekers van bepaalde concerten. Gecomponeerde ‘klassieke’ muziek, waaronder ook heel veel avant garde, modernistische – en cross-over kent veel meer liefhebbers, liefhebbers uit alle lagen van de bevolking en door alle leeftijdsgroepen van de bevolking heen. Concertzalen programmeren dikwijls het ijzeren repertoire. Dat is doodsaai en houdt het vooroordeel in stand dat gecomponeerde muziek voor rijke oude bejaarden zou zijn. En dat moet, samen met betaalbare toegangskaarten op de schop!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).