Verborgen tuinen van hotel Karel V in Utrecht gaan in de zomer open voor publiek - De Utrechtse Internet Courant Verborgen tuinen van hotel Karel V in Utrecht gaan in de zomer open voor publiek - De Utrechtse Internet Courant

Verborgen tuinen van hotel Karel V in Utrecht gaan in de zomer open voor publiek

Verborgen tuinen van hotel Karel V in Utrecht gaan in de zomer open voor publiek
Beeld van de tuinen bij Grand Hotel Karel V
De 10.000 m2 aan stadstuinen en terrassen die achter de kloostermuren verstopt zijn bij Grand Hotel Karel V gaan deze zomer open voor publiek. Samen met Morren Galleries komt er onder meer een open beeldentuin van de Rotterdamse kunstenaar Evert den Hartog.

De 10.000 m2 aan stadstuinen en terrassen die achter de kloostermuren verstopt zijn bij Grand Hotel Karel V gaan deze zomer open voor publiek. Samen met Morren Galleries komt er onder meer een open beeldentuin van de Rotterdamse kunstenaar Evert den Hartog.

De tuinen zijn van 30 juni tot 10 september open voor publiek. Er zijn meerdere tentoonstellingen en activiteiten deze zomer. De feestelijke opening op 30 juni is de aftrap van ‘De zomer van Karel’s verborgen tuinen’, waarin iedereen uitgenodigd wordt om eens een kijkje te nemen in de stadstuinen en terrassen achter de kloostermuren.

Evert den Hartog, een Rotterdamse kunstenaar, zal onder meer exposeren in de tuinen. De diersculpturen van Den Hartog zijn herkenbaar vanwege de strakke, haast abstracte lijnvoering en de perfectionistische afwerking van het brons. Hij is een bekende kunstenaar van Morren Galleries aan de Oudegracht in Utrecht.

Elke zomer open

Voor het eerst presenteert Morren Galleries werk van een van haar kunstenaars in de tuinen van Grand Hotel Karel V en zal ook de komende jaren gedurende de zomermaanden de tuinen van het hotel inrichten met beeldhouwwerken.

Jet Aalders, de manager van de Bistro Karel 5 en de Bar&Lounge, vertelt: “Veel voorbijgangers denken dat het terras en de Bistro enkel bestemd zijn voor onze hotelgasten en lopen door. Zonde, want je bent echt even in een andere wereld zodra je de poort aan de Springweg binnenstapt.”

Beeld: ‘Kop in de wolken’ van Evert den Hartog

4 Reacties

Reageren
 1. Herman

  De tuin achter de poort op de Springweg en de parkeeringang aan de Singelzijde zijn al jaren open.

  Er is wel een deel dat naast de Walsteeg ligt dat niet toegankelijk is.
  Wordt dit deel nu in de zomer opengesteld?

 2. Cico

  Ik las het bericht her en der al. Voor de duidelijkheid: het gaat niet om ‘middeleeuwse tuinen’ (AD) en Karel V heeft ze ook niet aangelegd. Maar zeker een bezoek waard.

  Het is van oudsher een middeleeuws klooster van de Duitse Orde (bekender onder de Engelse naam ‘Teutonic Order’). Na de Franse Tijd in Nederland werd het een militair hospitaal. We zitten dan al in de 19e eeuw. In deze periode is de zogenaamde Officierentuin aangelegd als een ‘patiententuin’, vanuit de medische opvattingen van destijds dat natuur een genezende werking zou hebben.

  Het Duitse Huis (de echte naam van het pand waarin het hotel zit) werd in de 20e eeuw een Rijksmonument en onder Defensie beheerd. Maar het werd in de praktijk niet gebruikt en raakte verloederd. Na veel gedoe met krakers in de jaren ’80 en ’90 is het uiteindelijk verkocht en in 1997 kwam er een hotel in. Waarom het hotel zich vernoemd naar Karel V is mij niet geheel duidelijk. Het schijnt dat die man ooit in Utrecht is geweest voor een overleg.

 3. Kees Truijens

  @Herman,

  Maak je geen zorgen. De tuin aan de Walsteeg is kleiner, donkerder en een stuk minder mooi dan die aan de Springweg.

 4. Herman

  @Kees,
  Dat zal mogelijk best, heb die tuinen nooit gezien.

  Maar die andere tuinen zijn toch al jaren toegankelijk? In het artikel wordt gesteld dat de tuinen deze zomer opengesteld worden. Dat klopt dus niet?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).