Verbouwing Stadsschouwburg valt miljoen euro duurder uit door vondst asbest | De Utrechtse Internet Courant Verbouwing Stadsschouwburg valt miljoen euro duurder uit door vondst asbest | De Utrechtse Internet Courant

Verbouwing Stadsschouwburg valt miljoen euro duurder uit door vondst asbest

Verbouwing Stadsschouwburg valt miljoen euro duurder uit door vondst asbest
De verbouwing van de Stadsschouwburg valt flink duurder uit dan verwacht. Door de vondst van asbest in het plafond valt de verbouwing één miljoen euro duurder uit. Dat heeft het college van B&W zojuist laten weten.

De verbouwing van de Stadsschouwburg valt flink duurder uit dan verwacht. Door de vondst van asbest in het plafond valt de verbouwing één miljoen euro duurder uit. Dat heeft het college van B&W zojuist laten weten.

Hierdoor komen de kosten van de verbouwing van de schouwburg niet op de geplande 3,9 miljoen uit, maar op 4,9 miljoen euro. In deze miljoen euro zitten de kosten van de behandeling van het plafond in de grote zaal en de kosten van de aanpassingen aan het plafond onder asbestcondities.

Voor aanvang van de verbouwing was de asbestsanering geraamd op 130.000 euro. Dit is nu 1,1 miljoen euro geworden. De extra kosten worden gedekt uit de vastgoedreserve van de gemeente. Deze is ingesteld om onder andere dit soort onverwachte uitgave te dekken.

Na uitvoering van de asbestwerkzaamheden bleek dat er in het plafond in de Grote Zaal aan de bovenkant, stukjes asbest zitten. Tijdens eerdere inspecties door erkende gespecialiseerde bedrijven werden deze niet opgemerkt. Om de verbouwing snel te laten verlopen heeft de gemeente besloten het asbest in het plafond niet te verwijderen, maar te isoleren.

De eerste voorstellingen zijn in januari gepland.

7 Reacties

Reageren
 1. Wilko

  Die erkende speciale bedrijven zijn er zeker niet aansprakelijk voor te stellen?

  Afijn, potje voor, schade beperkt. Lichtelijk chagrijnig verder met de orde van de dag.

 2. Herman

  De Utrechtse cultuur sector staat voor een flinke bezuiniging miljoenen op TV en nu hier weer een mijoen. Lekker oplossen binnen eigen begroting dus, geen cent erbij van het gemeenschapsgeld.

 3. Frederik

  Leuk klusje voor de Rekenkamer van de gemeente. Was dat te voorzien?

  €1 miljoen meer betalen voor het isoleren (dus niet verwijderen) van ‘stukjes asbest’. Lucratieve business. Er zit ergens een ondernemer héél hard te lachen, denk ik. Maar ik heb er geen verstand van.

 4. Coen

  Grappig dat dat niet bekend is bij zo’n bekend gebouw.
  Ach, kleinigheidjes hou je altijd tijdens de bouw ;-(

 5. cico

  Raar, vrijwel alle gebouwen uit die tijd bevatten asbest. Lekker professioneel, die inspectie bedrijven.

 6. WP

  @cico, ik lees niet dat ze helemaal geen asbest hadden ontdekt. Er was immers 130.000 euro voor geraamd lees ik, dat dat dan 10 keer zoveel wordt, tja…..

  Het kan overigens soms vrij lastig zijn als er iets voor gebouwd is, maar het kan natuurlijk ook een blunder zijn, ook zo’n inspectie is immers mensenwerk. En @Wilko, daar hebben ze wel een clausule voor in hun contract om daar niet voor verantwoordelijk te zijn. Als ze wel verantwoordelijk zouden zijn is dit vaak tot een maximum van een deel van de kosten van de inspectie. Een inspectiebedrijf is geen verzekeraar immers.

 7. frans

  wist men echt niet dat er destijds asbest verwerkt werd.
  Een van de beroemde ontwerpen en zou men dat plotseling niet meer weten.

  Naief,Frans

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).