Verdwenen fabrieken: Draadindustrie Neerlandia in Hoograven Verdwenen fabrieken: Draadindustrie Neerlandia in Hoograven

Verdwenen fabrieken: Draadindustrie Neerlandia in Hoograven

Verdwenen fabrieken: Draadindustrie Neerlandia in Hoograven
Neerlandia na herontwikkeling (Lithos bouw & ontwikkeling)
Twee gevels en een hoge schoorsteen zijn tastbare overblijfselen van de fabriek die aan de Verlengde Hoogravenseweg stond. Andere herinneringen vormen de nieuwe straatnamen sinds de herontwikkeling tot woningen en horeca. De Neerlandiakade kreeg als zijstraten IJzerdraadpad, Vlechtdraadhof en Puntdraadhof, die uitkomen op de Draadnagelweg. Ze zijn genoemd naar de producten die hier tussen 1937 en 1971 werden vervaardigd.

Twee gevels en een hoge schoorsteen zijn tastbare overblijfselen van de fabriek die aan de Verlengde Hoogravenseweg stond. Andere herinneringen vormen de nieuwe straatnamen sinds de herontwikkeling tot woningen en horeca. De Neerlandiakade kreeg als zijstraten IJzerdraadpad, Vlechtdraadhof en Puntdraadhof, die uitkomen op de Draadnagelweg. Ze zijn genoemd naar de producten die hier tussen 1937 en 1971 werden vervaardigd.

In 1913 verhuisde de Chemische Fabriek v/h dr. F.C. Stoop van de Muntkade naar de weilanden van Hoograven, toen nog gemeente Jutphaas. Aan de Vaartsche Rijn liet men een langwerpige fabriekshal bouwen voor de productie van fosfaat en kunstmest — maar niet alleen dat. Kaliumnitraat kon behalve als meststof ook gebruikt worden voor buskruit. Daarom leverde de fabriek deze stof aan het Ministerie van Oorlog, een goede handel tijdens de mobilisatie vanwege de Eerste Wereldoorlog. Daarna ging het slechter met de Utrechtsche Chemische Industrie, zoals het bedrijf inmiddels heette. In 1932 volgde het faillissement. Vijf jaar later vestigde zich een heel ander bedrijf in de leegstaande fabriekshal.

De NV Draadindustrie Neerlandia werd in 1937 opgericht door drie ondernemers van buiten Utrecht: Roelof Verdam (1893-1961) uit Rotterdam, Roelof Minnes (1886-1962) uit Haarlem en Daniël Wolf (1898-1943) uit Den Haag. Verdam werd directeur, een functie die hij eerder had bekleed bij het Nederlandse verkoopkantoor van Iweco (International Wire Export Company). ‘Hij is na zijn schooltijd steeds werkzaam geweest in de draadindustrie en kreeg internationaal bekendheid’, volgens een krantenbericht. Roelof Minnes nam de functie van technisch directeur op zich.

Zakenman Daniël Wolf had het geld ingebracht: van de 500 aandelen ter waarde van een half miljoen gulden bezat hij er 470. Wolf was enigszins omstreden door de spoorhout-affaire (een monopolie op bielzenleveranties aan de NS) en als wapenleverancier aan de republikeinse regering tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Ook financierde hij organisaties als Eenheid door Democratie en de Vrijzinnig Democratische Bond in hun strijd tegen de NSB.

Tekst loopt door onder foto

Nieuwe hal in aanbouw naast de oude, 1938 (Het Utrechts Archief)

Spijkers en prikkeldraad

Naast de bestaande fabriekshal in Hoograven lieten de ondernemers direct een nieuwe bouwen, waardoor de oorspronkelijk vrijstaande schoorsteen van het ketelhuis opgenomen werd in het geheel. De Hoogravense architect Willem Duyff jr. (1897-1956) kreeg de opdracht voor het ontwerp van de ijzeren kapconstructie. In de loop der jaren zouden meer uitbreidingen volgen. Duyff ontwierp in 1949 ook twee bedrijfswoningen bij de ingang. Ondertussen verrezen er veel woningen aan de Verlengde Hoogravenseweg en de Julianaweg. In 1954 zou dit deel van de gemeente Jutphaas bij Utrecht worden gevoegd.

Bij de start in 1937 had Neerlandia ervaren personeel kunnen overnemen van een failliete schroefboutenfabriek in Noord-Brabant. In de draadstaalfabriek werden uit rondstaal (ijzerdraad) producten gemaakt zoals klinknagels (spijkers), gaas, prikkeldraad en hengsels. Door Demka geleverde rollen staal werden over het water aangevoerd en eerst met zwavelzuur van roest ontdaan. Vervolgens werd de draad met machines op maat getrokken, gebogen of tot gaas geweven en uiteindelijk verzinkt. De fabriek had daarvoor twee verzinkerijen.

Al snel na de oprichting brak de Tweede Wereldoorlog uit. Grootaandeelhouder Daniël Wolf, die van joodse komaf was, vluchtte tijdens een zakenreis naar New York. Zijn vrouw en dochters konden niet meer wegkomen en kwamen in Bergen-Belsen terecht, maar overleefden de oorlog. Wolf zelf niet: hij overleed in 1943 aan een hartaanval. Zijn bedrijven waren onder beheer gekomen van een ‘Verwalter’. Voor Neerlandia-directeuren Verdam en Minnes was dit een lastige periode. ‘In 1945 verkeerde het bedrijf, dat veel geleden had onder de roofzucht van de Duitsers, in zo’n toestand, dat men als het ware opnieuw moest beginnen’, schreef het Utrechtsch Nieuwsblad later.

Einde en herbestemming

Na de oorlog kwam het bedrijf toch tot wasdom. Er verschenen talrijke personeelsadvertenties voor draadnagelmakers, draadvlechters en draadtrekkers. Op de emballage-afdeling werkten vooral vrouwen, die de spijkers in vaatjes en later dubbelwandige kartonnen dozen verpakten. Het schijnt dat er elk jaar grote bestellingen uit de VS kwamen tijdens het orkaanseizoen, als er veel spijkers nodig waren. Wel fluctueerde de situatie kennelijk, want in 1951 vroeg Neerlandia een vergunning aan om vijftig arbeiders te ontslaan wegens ‘werkvermindering’. Begin jaren zestig bereikte het bedrijf een hoogtepunt van 400 personeelsleden, onder wie mediterrane gastarbeiders.

Tekst loopt door onder foto

Prozee in de oude Neerlandia-fabriek, 1987 (Het Utrechts Archief)

Toch ging Neerlandia in 1971 failliet. Oorzaak waren verhoogde invoerrechten voor de Verenigde Staten, op dat moment maar liefst 90% van de afzetmarkt. 122 mensen verloren hun baan. Enkele jaren later nam lompen- en metaalhandelaar Prozee de oude fabriek in gebruik. Kort daarop woei het dak er nog af tijdens een windhoos. In 2002 moest Prozee hier de lompenhandel staken vanwege brandveiligheidsvoorschriften, de ijzerhandel kon nog tot 2011 doorgaan.

Jarenlang stond het complex er vervallen en verlaten bij, totdat in 2013 de sanering en herontwikkeling begon. Alleen de zuidgevel en westgevel van de fabriekshal uit 1914 bleven staan. De schoorsteen werd gedemonteerd en rechtsvooraan herbouwd als een markant element. De 130 nieuwe woningen op het terrein hebben een enigszins industriële stijl gekregen. In de deels heropgetrokken fabriekshal liggen de appartementen aan een binnenstraat. Aan de Neerlandiakade opende in 2018 Bar & Bistro Op Zuid.

Arjan den Boer

Arjan den Boer

Arjan den Boer is publicist over geschiedenis, design, monumenten en architectuur. Voor DUIC schrijft hij dit jaar over verdwenen villa's in Utrecht.

Profiel

7 Reacties

Reageren
  1. James

    “In 2002 moest Prozee z’n activiteiten er staken vanwege brandveiligheidsvoorschriften.” Hier klopt niets van. Het bedrijf heeft zichzelf opgeheven omdat de grond verkocht is aan de projectontwikkelaar Lithos.

  2. Herman

    Mooi verhaal, ben daar tientallen jaren langsgefietst.
    Bijzondere was dat tot 2013 de ventilator in rechter uitbouw nog gewoon draaide door de wind te midden van de vervallen hallen
    Zit nu een rond raam

  3. Peter van Zoest

    Mooi verhaal! Op het eind gaat iets niet goed: “De schoorsteen werd gedemonteerd en rechtsvoorman herbouwd als een markant element.” Moet ‘rechtsvooraan’ zijn.

  4. Arjan den Boer

    @ James:

    Dit is de bron: “In 2002 kwam daar op dit terrein een einde aan, omdat de vereiste brandpreventieve aanpassingen bijna neerkwamen op sloop en nieuwbouw.”
    http://www.usine-utrecht.nl/draadindustrie-neerlandia-prozeeterrein/
    Elders zie ik nu echter dat dit over de lompenhandel gaat maar dat de ijzerhandel tot 2011 door kon gaan (minder brandgevaarlijk)
    https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:ccf1b569-7225-492c-a5dc-4d25abe46234/datastream/OBJ1/download

    Ik heb de tekst daarop aangepast, dank voor de opmerkzaamheid.

  5. Arjan den Boer

    Dank, aaangepast!

  6. Koel Hoofd

    @Arjan den Boer
    Dank voor wederom een mooi verhaal.

  7. Joost Dankers

    Interessant verhaal over Neerlandia. Wie meer wil weten over de flamboyante Joodse ondernemer Daniël Wolf kan ik zijn biografie van harte aanraden, die leest als een thriller.
    https://www.boomgeschiedenis.nl/product/100-7916_Whisky-wapens-en-weelde

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).