Verfdokter laat in Utrechts Gagelbos zien hoe soldaten vroeger in schuilbunker zaten Verfdokter laat in Utrechts Gagelbos zien hoe soldaten vroeger in schuilbunker zaten

Verfdokter laat in Utrechts Gagelbos zien hoe soldaten vroeger in schuilbunker zaten

Verfdokter laat in Utrechts Gagelbos zien hoe soldaten vroeger in schuilbunker zaten
Foto's: Chantal Spaan
Robert-Jan Brink, ook wel bekend als Verfdokter, heeft een bunker in het Utrechtse Gagelbos beschilderd. Op het werk is te zien hoe Nederlandse soldaten in oude uniformen schuilen in de betonnen constructie.

Robert-Jan Brink, ook wel bekend als Verfdokter, heeft een bunker in het Utrechtse Gagelbos beschilderd. Op het werk is te zien hoe Nederlandse soldaten in oude uniformen schuilen in de betonnen constructie.

De bunker diende vroeger als schuilplaats tijdens beschietingen van bijvoorbeeld artillerie voor zo’n twaalf soldaten en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Langs de gehele linie staan ruim 700 van dit soort betonnen bouwwerken. De bunkers zijn veelal tussen 1939 en 1940 gebouwd.

In opdracht van de provincie Utrecht en met behulp van de gemeente en Staatsbosbeheer heeft Brink nu één zo’n bunker beschilderd. Op het grootste deel van de constructie heeft hij een camouflageprint aangebracht.

Tekst loopt door onder afbeelding

3D

In een van de hoeken heeft Brink een 3D-tekening gemaakt, waardoor het lijkt alsof er een doorkijk is. Hierop zijn zes Nederlandse soldaten afgebeeld. De kunstenaar zegt dat de afmetingen één-op-één zijn en dat ook de details kloppen. “Het creëert een realistisch beeld van hoe het er vanbinnen vroeger uitzag”, zegt Verfdokter in een bericht op sociale media.

Daarnaast weet de kunstenaar te vertellen dat de bunkers vroeger vaak werden ingegraven. “De haken bovenop boden hier extra weerstand voor, ook konden hier takken op gelegd worden.” Tot slot zegt hij dat het gat bovenop de constructie diende als opening voor een periscoop, maar dat die uiteindelijk nooit in gebruik is genomen. De bunker is te vinden in het Gagelbos en is duidelijk te zien vanaf de Gageldijk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Verfdokter (@verfdokter)

15 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Mooi werk,mijn complimenten, ook goed voor de jeugd om de geschiedenis van deze bunkers te weten, echt een parel voor Utrecht als stad.

 2. Scherpschutter

  Gaaf man! Zullen we de Dom dan ook maar gewoon lekker laten bekliederen door een ‘kunstenaar’ met spuitbus? Ik bedoel, als dit voortaan de norm is van hoe wij omgaan met erfgoed; why not? Waar ligt dan immers nog de grens he? Is er nog wel een grens?

 3. UTRECHTSE JANTJE

  Wat geweldig leuk en goed gedaan door Robert Jan Brink , alias de Verfdokter …Dit geeft ‘n duidelijk en realistisch beeld weer van , hoe deze bunkers konden worden bemand …..Mijn complimenten voor dit werk en ook zeker weer eens ‘n bezoekje waard aan het Gagelbos mensen …..

 4. W.

  Heel mooi geworden! Op deze manier is deze bijzondere plek extra leerzaam geworden.

  @Scherpschutter: Er blijven er 699 onbeschilderd, maar nu is dit ineens de norm…. Erfgoed en geschiedenis gaan bij uitstek over wat je er in het heden mee doet, wat je ermee wilt laten zien en niet per se over alles maar bewaren om het bewaren.

 5. Kipzonderkop

  Scherpschutter schrijft soms met losse flodders🤣

 6. kathy welders

  wederom veel hartjes!

 7. Ralf

  Grote klasse hoe dit gedaan is en ook een prachtige manier om de historische functie van deze bunker (groepsschuilplaats) beeldend te maken. Ik maak snel weer even een wandeling door het Gagelbos (liefst vroeg op een verloren ochtend als de grondmist nog optrekt van de velden, en het zomerzonnetje langzaam maar zeker de nieuwe natuur in het slagenlandschap weer verwarmt) om ook live te zien hoe het er uit ziet.

 8. Herman

  @Scherpschutter, wat zou het goed voor jou zijn geweest om ook een tijdje in zo’n bunker te hebben gezeten. Beetje vergelijkbaar met je zolderkamertje van waar je nu de wereld bekijkt.

  Maar wat ziet die bunker er leuk uit, zeker als het nieuwe er straks af is, zo’n bunker hoort natuurlijk vies te zijn.

 9. Mark

  Zonde om zo’n historisch momument volledig te bekladden. had er een bordje met afbeelding naastgezet met een ingekleurde tekening. Dan had iedereen hetzelfde kunnen leren en had de bunker er nog fatsoenlijk uitgezien.

 10. W.

  @Mark: veel van de groepsschuilplaatsen die makkelijk bereikbaar zijn vanaf de paden zitten onder de graffiti. Definieer fatsoenlijk 😉

 11. Dick M.

  Hoe je van zoiets lelijks iets gaafs kan maken! Top man!

 12. Ton

  Zo snel kan dat gaan.
  Nog geen generatie geleden werd je voor gek verklaard als je zei dat deze betonblokken een monumentale en historische waarde hebben.
  Nu wordt je voor gek uitgemaakt als je er ook maar een vinger naar durft uit te steken.

 13. RABE

  Mooi werk hoor. Zo is het helemaal duidelijk. Beter dan de planken in de singel.
  Succes met het verdere schilderwerk.

 14. Marc

  Prachtig gedaan en zeker de moeite waard!

 15. Paul

  Heel mooi gemaakt grote klasse.
  Muurschilderingen zijn een aanwinst op veel plaatsen .
  Jammer dat er nog van die no brains zijn die dit niet kunnen waarderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).