Verlichte boekenrivier in Utrecht begint langzaam te stromen; opbouw van installatie is gestart Verlichte boekenrivier in Utrecht begint langzaam te stromen; opbouw van installatie is gestart

Verlichte boekenrivier in Utrecht begint langzaam te stromen; opbouw van installatie is gestart

Verlichte boekenrivier in Utrecht begint langzaam te stromen; opbouw van installatie is gestart
Foto: Bram van Toor / DUIC
Het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) begint vandaag. Het begin van het festival wordt ingeluid met de verlichte boekenrivier die vanavond door de Minrebroederstraat ‘stroomt’. De opbouw van de installatie is vrijdagochtend begonnen.

Het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) begint vandaag. Het begin van het festival wordt ingeluid met de verlichte boekenrivier die vanavond door de Minrebroederstraat ‘stroomt’. De opbouw van de installatie is vrijdagochtend begonnen.

De boekenrivier bestaat uit 10.000 verlichte boeken, een installatie die is bedacht door het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus. De installatie illustreert ILFU’s thema van dit jaar: de fictie bij de feiten. Luzinterruptus wil zo letterlijk meer ruimte bieden aan fictie, namelijk midden op straat.

“De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht”, schrijft het ILFU.

Lantaarnpalen

De boekenrivier wordt vrijdag aangelegd en om 17.00 uur geopend door wethouder Eva Oosters. De lantaarnpalen in de straat gaan vanaf dan uit. Mensen kunnen vrijdagavond over paden door de boekenrivier lopen. Het kunstwerk is tot 3.00 uur ’s nachts te bezoeken en gratis toegankelijk.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De tienduizend boeken die de rivier vormen, zijn de afgelopen tijd door Utrechters ingeleverd bij Bibliotheek Utrecht en Kringloop de Arm. Na vandaag kunnen mensen de rivierboeken een derde leven geven, ze mogen ze namelijk mee naar huis nemen.

ILFU

Na twee aangepaste corona-edities kan de 39e editie van het Internationaal Literatuur Festival Utrecht de komende weken weer in volle glorie plaatsvinden. Het festival begint vandaag dus met de verlichte boekenrivier en een Book Talk van schrijver Jonathan Franzen – bekend van onder meer het boek Kruispunt – in de Domkerk. Dit weekend staan ook het NK Poetry Slam en de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburg op de agenda.

De komende twee weken is er van alles te doen tijdens het festival. Zo is er onder meer een Book Talk met Frans de Waal, een Kindernacht van de Poëzie en het Young Adult event YALFU. Over twee weken wordt het festival afgesloten met De Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg.

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Met de komende regen wordt het helaas een kliederboel…

 2. Peter van Zoest

  Over boeken lopen. Het moet niet gekker worden. Oh, wacht, het is kunst!

 3. C.

  Ik heb met dit project inderdaad ook enige moeite. Boeken zijn om te lezen! Goed dat er — eventueel ook door dit project — aandacht voor wordt gevraagd en op het belang van lezen wordt gewezen. Maar, ik denk dat het een illusie is dat (al) deze boeken voorts weer mee zullen worden genomen om door deze of gene alsnog te worden gelezen. Waarschijnlijk wordt alles op een hoop geveegd en vernietigd. Of dat dan de (bij)bedoeling is van dit project? Kortom, ik vraag me af of dit alles wel een volledig en goed doordacht project is, en niet te zeer op het (goedkope, estetische of wat dan ook) effect gericht. Gelukkig heb ik zelf boeken genoeg en ben ik ook lid van onze onvolprezen openbare en universiteitsbibliotheken.

 4. Don

  De boekenrivier bestaat uit 10.000 verlichte boeken, een protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling. En wat zie ik op de foto de boeken worden aangevoerd door een auto ? dat is vreemd zo midden in de stad.

 5. Boekanier Gijs

  Dit geld kunnen we beter uitgeven aan mensen die het hard nodig hebben …………. ZIeke mensen die geen urgentie krijgen, en geoznde mensen die niets mankeren die hem wel krijgen. Dit is Utrecht anno 2022..

 6. Leuk concept !

  Een goede manier om aandacht te krijgen voor dit bijzondere Festival !

 7. Peter

  Wat een fabel dat de boeken daarna een 3e leven krijgen omdat ze mee mogen worden genomen hahaha
  Na regen en mensen die er overheen banjeren??

 8. Koel Hoofd

  Het gaat regenen, die boeken worden onleesbaar pulp wat zelfs te nat voor de biomasscentrale. Boeken zijn om te lezen, niet om te vernietigen.
  De tijd van rituele boekverbrandingen en dat cultuur noemen hebben we nu echt wel ver achter ons gelaten, als in bijna 100 jaar of zo. Of is het de bedoeling dat boeken vernietigen lekker milieuvriendelijk met regen gebeurd, als een soort innovatieve cultuur?

  Sorry hoor, ik kan echt helemaal niets met dergelijke kunstuitingen en vind dat echt nepcultuur wat het lekker goed doet bij de groene kakkers. Zet dit nou eens in de grotere context dat 25% van de 15 jarigen in Nederland functioneel analfabeet is. Die willen niet lezen omdat ze niet goed kunnen lezen en niemand ook de moeite neemt om ze te leren lezen. En dan krijgen ze dit als politiek correct bevestigend voorbeeld: boeken zijn inderdaad niet om te lezen maar om mee te knutselen….
  Bij mij gaat hierdoor het licht uit

 9. Jaro

  Het regende begin deze avond. Allemaal nat oud papier geworden? Zonde

 10. Statler

  Het regent al lekker. Papierpulpproject.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 11. Lexus

  Los van de beschadiging door de regen waren ook de lampjes in de boeken zodanig bevestigd dat je ze er niet uit kon halen zonder het boek verder te beschadigen. Zo ga je wat mij betreft niet met boeken om. Het lijkt een beetje op de versjachering van het katholieke erfgoed vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw. Het getuigt van minachting voor de makers en de inhoud van de boeken. Maar wanneer je hier een opmerking over maakt, vinden de verzinners en uitvoerders van deze ongein dit alleen maar geweldig. Hun opzet om aandacht te trekken is weer eens geslaagd.

 12. Nina

  Door de regen verworden tot papierpulp. Veel respectlozer kun je niet met boeken omgaan.

  Wat kost deze actie? En is het in de huidige energie- en voedselcrisis nog wel verantwoord om gemeenschapsgeld uit te geven aan dit soort projecten?

 13. Inez

  Nou ik vond het prachtig. Van alle klagers ben ik waarschijnlijk de enige die is gaan kijken. Als kunstproduct is het zeker geslaagd, ook om aandacht voor het festival te krijgen. Dat het regende is bijzaak.

 14. Nina

  @ Koel Hoofd

  De jeugd leest en schrijft zich suf op hun mobieltjes en dat met autocorrectie. Gaat vast goed komen met “de jeugd van tegenwoordig”.

  Papieren boeken, kranten en tijdschriften gaan steeds meer verdwijnen, evenals tv kijken. Beiden zijn vooral voor de oudere generaties. Er wordt echter volop gelezen en gestreamd..

 15. C.

  Met Inez en Nina (2?) verzandt de discussie. @Inez: onderhavige klager heeft een en ander wél bekeken (als dit al nodig was om een oordeel over dit project te mogen hebben …) en geconstateerd dat met de per stuk aangebrachte lampjes al deze boeken echt niet meer bruikbaar waren om nog weer te dienen als goed leesboek; de lampjes gaan er ook echt niet meer per stuk uitgehaald worden (ook niet ten behoeve van de ‘jeugdbibliotheken’). Als intentie uitgesproken idee van hergebruik is dus volstrekt onwaar(achtig). Deze boeken gaan gewoon worden vernietigd, en dat niet als papier (wat eventueel herbruikbaar zou zijn), maar als restafval met “electronica” of zelfs chemisch afval. Als verondersteld aandacht vragen voor een festival dus zeer milieu-onvriendelijk, verwerpelijk en niet meer van deze tijd! @ Nina (2?): mag je — als de jeugd inmiddels anders en elders leest — zo met boeken omgaan? Curieuze stelling/suggestie.

 16. Lexus

  @Nina (2?): Zelfs in combinatie met de autocorrectie gaat het doorgaans grondig mis. Docenten, met name de oudere, klagen steen en been dat er bij jongeren vaak geen d of t, zelfs geen leesteken op zijn plaats staat en, wat erger is, dat een logische gedachtengang in de voortbrengsels van de jongeren nogal eens ontbreekt, met andere woorden dat er geen touw aan vast te knopen is.

 17. Lexus

  Ik werd vanmorgen op mijn wenken bediend met het “Ikje” in de NRC. Na uitleg over het “exkofschip” aan eerstejaars hogeschoolstudenten (!) kreeg de docent halverwege de “cursis basisvaardigheden” als “feedback” (leve het Nederlands!): “Alles word duidelijk uitgelegt.”

 18. Johanna

  een zinloos project! Zonde van de mooie boeken!

 19. Marie

  Echt jammer dat dit idee zo in het water is gevallen! Het was een bijzonder kunstwerk en het zag er prachtig uit. Mislukken kan alles, belangrijk is de vraag of hier iets van te leren valt, zodat er volgend jaar een beter (doordacht) project is. Succes gewenst daarmee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).