Verlichte ‘boekenrivier’ loopt voor een dag door Minrebroederstraat voor opening van literatuurfestival ILFU Verlichte ‘boekenrivier’ loopt voor een dag door Minrebroederstraat voor opening van literatuurfestival ILFU

Verlichte ‘boekenrivier’ loopt voor een dag door Minrebroederstraat voor opening van literatuurfestival ILFU

Verlichte ‘boekenrivier’ loopt voor een dag door Minrebroederstraat voor opening van literatuurfestival ILFU
Foto: Gustavo Sanabira
Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) gaat op 23 september van start. Het begin van het festival wordt ingeluid met een verlichte ‘boekenrivier’. Die zal die avond door de Minrebroederstraat in Utrecht stromen.

Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) gaat op 23 september van start. Het begin van het festival wordt ingeluid met een verlichte ‘boekenrivier’. Die zal die avond door de Minrebroederstraat in Utrecht stromen.

De boekenrivier bestaat uit 10.000 verlichte boeken, een installatie die is bedacht door het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus. De installatie illustreert ILFU’s thema van dit jaar: de fictie bij de feiten. Luzinterruptus wil zo letterlijk meer ruimte bieden aan fictie, namelijk midden op straat.

“De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht”, schrijft het ILFU.

Licht uit

Wethouder cultuur Eva Oosters opent op vrijdag 23 september om 17.00 uur de installatie. De straatverlichting gaat vanaf dat moment uit en daarna worden er paden gemaakt door de verlichte boekenrivier zodat mensen er ook doorheen kunnen lopen. Het kunstwerk is tot 3.00 uur ‘s nachts geopend en gratis toegankelijk.

De 10.000 boeken die de rivier vormen, zijn verzameld door inwoners van Utrecht. Mensen leverden hiervoor oude boeken in bij Bibliotheek Utrecht en Kringloop de Arm, om ze nog een keer te laten stralen. Wie weet schitteren ze nógmaals op de boekenplanken en nachtkastjes van Utrechters: bezoekers mogen de boeken mee naar huis nemen.

10 Reacties

Reageren
 1. Marcel Verspeek

  Volgens mijn is het vrijdag 23 september 2022

 2. E

  Hm. Dit jaar is er geen zaterdag 23 september. Speelt dit op vrijdag of op 24 september?

 3. Manoman

  Dus als het die dag/avond regent kunnen 10000 boeken worden weggegooid. Plus 10000 lampjes onnodig gebruiken voor een vervuilend kunstproject.. lekker bezig Utrecht.

 4. Realist

  @Manoman. Dat is spijkers op laag water zoeken, belangrijker is het waar de bier- en hamburgertentjes staan.

 5. Helene

  Het gaat over iets heel anders.wij mensen van de stad zijn zeer blij met de catharijnesingel plus smeeb rug.fantastis h.we hebben geen opstoppingen meer.wie dit bedankt ht heeft, in co mplimentsn en velen met mij.tevens veel minder uitstoot!

 6. Albert

  @helene. Nu zitten de bewoners vd biltstraat met 13 buslijnen en dat waren er 2. Totaal geen rust meer en longfalen! Wat een succes !

 7. Statler

  @Helene: praat niet voor anderen, er zijn meerdere opinies in- en over deze stad. By the way, last van dikke vingers?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 8. eemke

  Practig! Hopelijk heeft de Bibliotheek ook haar afgeschreven boeken bijgedragen, want die gooien ze tegenwoordig liever weg dan dat ze ze verkopen, zoals jarenlang de gewoonte was……..

 9. Scherpschutter

  Een collectief invliegen vanuit Spanje, 10.000(!) per rochelende dieselboot uit China geimporteerde lampjes die een berg energie vreten inzetten, dat allemaal in het kader van vervuiling in het straatleven (what the heck…?!), om een vaag decoratief object in een straat te bouwen voor 1 dag dat in geen velden of wegen conceptueel te relateren is aan het thema dat het zou moeten vertegenwoordigen.

  Hallucinant. Werkelijk hallucinant.

  Wat zegt dit over een ‘cultuur’, waarin dit normaal gevonden wordt? Ik laat het graag aan u over. Zelf weet ik het wel.

 10. Iris van Daalen

  Geknakte ruggen om ze open te kunnen spreiden, neergelegd op een vuile straat, blootgesteld aan regen en wind. Het plastic over dit wandelpad kwam te laat. Wat moest er eigenlijk beschermd worden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).