Vier meter hoge stoel van klei op sokkel naast Centraal Museum in Utrecht Vier meter hoge stoel van klei op sokkel naast Centraal Museum in Utrecht

Vier meter hoge stoel van klei op sokkel naast Centraal Museum in Utrecht

Vier meter hoge stoel van klei op sokkel naast Centraal Museum in Utrecht
De Clay Stoel bij het Centraal Museum verhuist deze week naar het stationsgebied. Foto: Bas van Setten
Op de sokkel naast het Centraal Museum in de Utrechtse binnenstad staat weer een nieuw kunstwerk. Na onder meer een gouden courgette en een griezelige kunstboom, staat er nu een vier meter hoge stoel van klei.

Op de sokkel naast het Centraal Museum in de Utrechtse binnenstad staat weer een nieuw kunstwerk. Na onder meer een gouden courgette en een griezelige kunstboom, staat er nu een vier meter hoge stoel van klei.

Maarten Baas (1978) heeft de reusachtige rode stoel ontworpen. In zijn Clay Serie maakte de kunstenaar meerdere voorwerpen, waaronder meubels, van klei. De stoel die nu op de parkeerplaats bij het Centraal Museum staat is onderdeel van die serie.

Baas maakt de werken van synthetische klei. Dit boetseert hij om een metalen frame, zodat het werk uiteindelijk tegen een stootje kan. In de stoel die op de buitensokkel staat zijn dan ook zijn vingerafdrukken te zien.

In het Centraal Museum zijn meerdere werken van de kunstenaar te zien. Eén daarvan is een rood-blauwe Rietveldstoel die Baas vervolgens verbrandde. Hij wil hiermee de schoonheid van het imperfecte laten zien.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Ik vind hem leuk. Een vriendin van mij vind het geen kunst, maar dat maakt mij niets uit.

 2. Scherpschutter

  @Inez

  Uw vriendin heeft volkomen gelijk. Het is geen kunst. Het is een decoratief object.

  Bovendien een decoratief object dat door een 12-jarige met gebrek aan inspiratie gemaakt zou kunnen zijn, maar laat mijn mening uw plezier niet vergallen.

 3. Koel Hoofd

  Wat kost het de belastingbetalers om die sokkel regelmatig van nieuw decoratiemateriaal te voorzien?
  Direct of indirect?

 4. Kunsdkenner

  Wow,echt klei! Prachtig stuk kunst van echte klei. Die kleuren en de vormgeving zijn echt fantastisch,zijn tijd ver vooruit. Hier kan ik echt van genieten,moeten meer van dit soort objecten in de stad komen.

 5. Inez

  @Scherpschutter: nee, hoor, ik word nog steeds blij van deze stoel.

 6. Peter van Zoest

  Volgend project: het Centraal Museum gaat menselijke uitwerpselen inzamelen die worden verwerkt tot een metershoge drol. Kunst is er immers om de essentie van het bestaan te doen oplichten.

 7. Wies

  Die drol staat al bij de rechtbank @Peter van Zoest.

 8. Kees Truijens

  Doordat op die plaats regelmatig wisselende grote kunstwerken staan is het Nicolaaskerkhof steeds meer een aardig plein aan het worden in plaats van een parkeerplaats. Goed zo.

 9. Karla

  Leuk dat dit een wisselobject is. Persoonlijk zal ik de leuke boom wel missen (maar dat gaat wel over), en deze vind ik wat minder, maar daarna weer een nieuwe kans. Dat zouden ze op meer plekken mogen doen.

 10. Len

  Ik vond die aubergine leuker, of courgette, wat was het? Zoveel impact heeft zoiets dus, dat ik het niet eens meer weet.

 11. RABE

  Tegenwoordig noemen ze alles kunst. Wat is hier nou zo bijzonder aan. Zonde van het geld.

 12. Paul

  @rabe…tja, geen kunstkenner dus. Kunst gaat altijd over de impact op de individuele waarnemer, en die is bij iedereen anders.
  Die 25 auto’s daar verpesten inderdaad het hele plein, dat is erg jammer !
  Ben benieuwd waar de kunst werken heen zijn gegaan die er voorheen stonden.
  Het principe van wisselende kunst in de buitenruimte is erg goed!

 13. Moniek

  U mag het mooi of niet mooi, interessant of niet interessant, boeiend of niet boeiend vinden. Kunst is het wel.

 14. Hans

  De Clay Line van Maarten Baas produceert dit soort design. Of is het kunst? God mag het weten. De stoel die nu voor het Centraal Museum staat, wel grappig maar niet erg bijzonder, kun je ook bij hem bestellen op huiskamerafmeting. Dat ding, sorry Maarten, ‘object’ kost je dan bijna € 5000,-
  Voor wat de gek, sorry Maarten, ‘de kenner’ er voor over heeft. Dat dit object 10 keer de afmeting heeft van een normale keukenstoel doet mij vrezen dat de gemeente er ook 10x 5000 euro voor betaald heeft. Sorry Maarten, dat is veel geld, misschien wel te veel.
  Over smaak valt te twisten. En ik beweer zeker niet dat mijn denkbeeldige dochtertje van 5 dit soort kunst ook feilloos weet te produceren. Ik heb eerlijk gezegd enorm de pest aan dit soort uitspraken, maar hij was me nu bijna ontvallen. Niet omdat ik deze rooie stoel niet leuk vind, vind ik best. Van mij mag het. En ja, mijn denkbeeldig vijfjarige, ze kan best aardig kleien. Maar, indien mij de vraag gesteld werd: waar loop je af en toe tegen een leuke stoel voor minder dan die 5 ruggen aan, dan is mijn simpele antwoord: ga eens naar de Kringloop, daar kun je verdomd goed slagen en richt je jezelf eclectisch in voor een fractie van dit waanzinnige bedrag. Waren de kleren van de keizer ook zo duur? En wat is er toch in godsnaam aan de hand in de kunstwereld dat die prijzen zo opgedreven worden? Een goed ontwerp moet voor iedereen bereikbaar zijn. Gerrit Rietveld vond dat ook. Nu Maarten weer.

 15. Luuk Upuuk

  Het stelt tenminste nog iets voor ( en niet iets wat alleen de kunstenmaker erin ziet). Misschien een idee om alle parkeerplaatsen in de stad van zoiets te voorzien?

 16. Reactionaire rechtse zak.

  De bovenmaatse Rietveldstoel op de A. van Ostadelaan staat daar op z’n plaats, zo dicht mogelijk bij de voormalige werkplaats van Rietveld zelf. Maar het is een (terecht) eerbetoon, geen kunst.
  In de beeldentuin van Kröller Müller staat al sinds jaar en dag een bovenmaatse in de grond gestoken metseltroffel. Kunst?
  En zo zijn er wereldwijd nog talloze bovenmaatse meubels, auto’s, gereedschap, dieren enzovoort. Leuk gemaakt maar geen kunst.
  De bovenmaatse stoel van Maarten Baas valt wat mij betreft ook in die laatste categorie.

 17. Moniek

  Kunst is kunst als degene die dat zo ziet, dat zo beoordeelt.

 18. Scherpschutter

  @Moniek

  Als alles kunst is, is niets ook kunst en is kunst niets.

  Dit ‘ding’ heeft geen ene moer met kunst te maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).