Vier partijen maken zich zorgen om toekomst City bioscoop | De Utrechtse Internet Courant Vier partijen maken zich zorgen om toekomst City bioscoop | De Utrechtse Internet Courant

Vier partijen maken zich zorgen om toekomst City bioscoop

Vier partijen maken zich zorgen om toekomst City bioscoop
Steven de Vries (GroenLinks), Aline Knip (D66), Ruben Post (PvdA) en Vincent Wijlhuizen (SP) hebben schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de toekomst van de City bioscoop aan de Voorstraat. De partijen zijn benieuwd wat er met het pand gaat gebeuren.

Steven de Vries (GroenLinks), Aline Knip (D66), Ruben Post (PvdA) en Vincent Wijlhuizen (SP) hebben schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de toekomst van de City bioscoop aan de Voorstraat. De partijen zijn benieuwd wat er met het pand gaat gebeuren.

Aan de Voorstraat 89 staat sinds 1936 het rijksmonument City bioscoop, gebouwd in de stijl van De Nieuwe Zakelijkheid. Dit gebouw, zo constateren de partijen, vertoont nogal wat achterstallig onderhoud. “De toekomst van het pand is onzeker te noemen, doordat eigenaar/ exploitant Wolff en Kinepolis bij de Jaarbeurs gaat bouwen aan de zogenaamde Megaplex. Gelukkig heeft gewaardeerd filmmaker en bioscoopexploitant Jos Stelling recent kenbaar gemaakt plannen te hebben voor de herontwikkeling van de City bioscoop,” stellen de fracties.

Een toekomstvisie van Jos Stelling op het gebouw. Ontwerp Rolf Reichardt / RHAW architecture
Een toekomstvisie van Jos Stelling op het gebouw. Ontwerp Rolf Reichardt / RHAW architecture

Toch is er nog veel onduidelijkheid over de haalbaarheid van de plannen van Jos Stelling, doordat de gemeente nog niet kenbaar heeft gemaakt wat het wil gaan doen met het gebouw.

De verschillende fracties willen daarom onder andere van het college weten of ze ook van mening is dat de herontwikkeling van de City bioscoop belangrijk is voor de Voorstraat én Utrecht als filmstad en of ze ook heeft opgemerkt dat het gebouw dringend onderhoud nodig heeft.

Op dit moment is de familie Wolff eigenaar van de City bioscoop, Kinepolis de exploitant van de Wolff bioscopen en Jos Stelling initiatiefnemer voor een herontwikkeling. De partijen zijn daarom verder nieuwsgierig naar in welke mate de eigendomsverhoudingen van de City bioscoop een spoedige herontwikkeling mogelijk maakt en op wat voor termijn er concrete plannen voor de bioscoop kunnen worden verwacht.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Dennis

  Das mooi, je afvragen wat hiermee gaat gebeuren terwijl je de bouw van de Kade wel toestaat. Asjemenou?

 2. 3500

  Mooie plek voor de bieb?

 3. Michiel

  Simpel: Kade hier “bouwen”. City is zulk een mooi gebouw, alleen duidelijk al jaren geen Euro in onderhoud gehad, tot het punt dat het echt ongezellig wordt.

  Misschien wat zaaltjes te weinig voor grootse plannen. Maar als de aanname is dat er voldoende ruimte is voor de “extra” zetels zou het zonde zijn om het niet hier te doen. Zeker als mr. Stelling wil gaan uitbaten. Gewoon laten doen.

 4. Alwin

  Echt, wat een stelletje daar op het stadhuis. Eerst de Kade er door heen lobbyen en nu zich afvragen wat er met zo’n mooi pand moet gebeuren. Kunnen we niet tussentijdse verkiezingen houden?

 5. Wijk C bewoner

  Da’s mooi, vragen stellen.
  Alleen, snappen doe ik het niet. Waar zit hier de adder onder het gras?
  Willen ze die Kade gribus of de City of allebei.
  Je krijgt door de recent naar boven getoverde gemeentelijke bios-cijfers de indruk dat er geen arthouse-stoelen genoeg bij kunnen komen.

 6. Tja

  Mogen we ons even helpen herrinneren dat we de Kade aan D’66 te danken hebben?

  D’66 is DE REDEN dat we dit stukje Utrechtse bioscoop-en-gewone-historie gaan verliezen. Het zal wel weer naar een vastgoedbons gaan met warme contacten bij de gemeente.

  Vreemd trouwens dat volgens deze lieden de gemeente hier een belsissing in zou moeten nemen, terwijlk het pand van Wolff is. De familie Wolff die samen met Kinepolois en Stelling een prachtig plan klaar hadden liggen waarin de bioscoop zonder subisidie zou moeten gaan draaien.

  Verraders noem je deze politici. Ook nog verraders die een dolk in de rug van iemand hebben gestoken, in dit geval ook van de stad, maar daar wel zeteltjes mee willen scoren, door de waarheid te verdraaien. Bah!

 7. Fred

  Daaaaaaaaar is-tie weer, Jos Stelling, het nieuwe redactielid van DUIC.

 8. Monique

  Daar is Fred weer, de Jos Stelling-basher

 9. Fred

  @Monique,

  Absoluut 100% Jos Stelling basher. Deze slimme lobbyist probeert telkens weer een mooi of-of frame over de discussie heen te leggen. Laat beide bioscopen gewoon lekker aan de slag gaan, we zien wel hoe het beide vergaat. Groeien doe je op eigen kracht.

 10. Gerben

  ik zie der veel liever dansstudios verschijnen ideaal complex voor zoiets, dat zit al een tijdje in mijn hoofd alleen ben ik momenteel te druk om het zelf te doen maar ik heb met het idee gespeeld

 11. jos stelling

  @Fred. Concurrentie, vrije markt… prima, maar probeer wel te blijven argumenteren, anders wordt het zo snel demagogie en doe je precies wat je mij verwijt.

 12. Herman

  Alles prima, maar geen subsidie, ook niet verkapt.

 13. @ Herman

  Moet je bij de Kade zijn, mede mogelijk gemaakt door gemeente, Nff, HKU, en andere semi-overheid, o ja en ander poppetjes uit het Utrechtse incest cultuurwereldje.

 14. @ Herman

  Moet hè bij de Kade zijn, mede mogelijk gemaakt door gemeente, Nff, HKU, en andere semi-overheid, o ja en ander poppetjes uit het Utrechtse incest cultuurwereldje.

 15. Toine Goossens

  Een bijzonder goed initiatief van deze raadsleden. Zij zouden echter ook concrete vragen moeten stellen over de manier waarop de gemeente Utrecht invulling geeft aan cultuurbeleid op het gebied van de art house film.

  Die visie hoort thuis in het kader van een binnenstedelijk beleidsplan waarin winkelbeleid, horecabeleid en cultuurbeleid integraal worden bekeken voor de beste ontwikkeling van de binnenstad. Ik wijs daar nu al twee jaar op, maar nergens blijkt dat het college een dergelijk initiatief wil nemen.

  Nu is het de wethouder stationsgebied, Everhardt, die verantwoordelijk is voor de analyse van de markt voor de art house bioscoop en voor het besluit of dat beleid door de gesubsidieerde of door de marktsector moet worden ingevuld.

  Gekker moeten we het vooral niet maken. Ik schreef de raad 1½ jaar geleden dat Artplex een dossier was waarin de integriteit en de kwaliteit van de bestuurlijke besluitvorming nadrukkelijk uit het oog was verloren.

  De enige manier om de indruk dat daar nog steeds sprake van is uit de weg te ruimen is een integrale beleidsnota en discussie met de raad daarover.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).