Vier ton subsidie voor jongerencultuur in Utrecht: ‘Deze impuls is niet alleen welkom, maar hard nodig’ Vier ton subsidie voor jongerencultuur in Utrecht: ‘Deze impuls is niet alleen welkom, maar hard nodig’

Vier ton subsidie voor jongerencultuur in Utrecht: ‘Deze impuls is niet alleen welkom, maar hard nodig’

Vier ton subsidie voor jongerencultuur in Utrecht: ‘Deze impuls is niet alleen welkom, maar hard nodig’
Wethouder Eva Oosters. Foto: Bas van Setten
Elf Utrechtse instellingen die jongerencultuur aanbieden krijgen volgend jaar samen vier ton extra subsidie. Het geld werd voor gemeenten beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en gaat onder andere naar de Nijverheid, Vechtclub XL.

Elf Utrechtse instellingen die jongerencultuur aanbieden krijgen volgend jaar samen vier ton extra subsidie. Het geld werd voor gemeenten beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en gaat onder andere naar de Nijverheid, Vechtclub XL.

Culturele instellingen die aan jongerenprogrammering doen konden plannen indienen bij de gemeente om aanspraak te maken op de extra subsidie. Zij werden daarbij gevraagd rekening te houden met diversiteit en inclusiviteit. In totaal werden 51 plannen ingediend bij de gemeente.

De plannen werden beoordeeld door de afdeling Culturele Zaken van de gemeente, die elf instellingen uitkoos. De Nijverheid, Freedom City, Kunstbende, La Cassette, Landhuis Oud Amelisweerd, Slow Fashion, Studio Figur, Unchain The Tigers, VechtclubXL, Vocal Statements en Zuilens Fanfare Orkest kunnen volgend jaar rekenen op de extra steun.

“Jongeren hebben in de coronaperiode veel moeten missen op cultureel vlak”, aldus wethouder van Cultuur Eva Oosters. “En dat terwijl cultuur juist ontzettend belangrijk is voor ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en het algeheel welzijn. Deze impuls is dus niet alleen hartstikke welkom, maar hard nodig”.

19 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Terwijl mensen letterlijk in de kou zitten en oudjes zonder fatsoenlijke verzorging overleven gaat er geld naar ‘’cultuur’’. Vier ton down the drain..

 2. Prof. Eelco Vonkert

  De stoom komt toch uit je oren als je dit zo leest? Vooral nog mee bevoordelen van de groep die het minst te klagen heeft in deze stad. De prinsjes en prinsesjes van Oost bedisselen over de overige prinsen en prinsesjes van oost . Nog meer poedersuiker op je oliebol doen dame… Komende dagen rond oud en nieuw zit je er vast goed aan, gezien je beslissingen !

 3. Charlie C.hui

  Mevrouw kan zich beter eens inleven in andere mensen, ipv haar eigen groep te bevoorrechten.

 4. KraKras

  Betalen voor de hobby van een ander.

 5. Rob H.

  Een stad zonder cultuur is een dode stad. Uitstekend idee, dus!

 6. Koel Hoofd

  Eens met de voorgaande kritische reacties.
  Compleet schaamteloos losgezongen van de realiteit.
  Maar ja, met slechts 25 jaar zero werkervaring en toch al bruto wethouderssalaris van 9 mille met alle perks voor nul prestaties is het wel verklaarbaar.

 7. Zuilen030

  En voor Azotod is geen geld??????
  Ligt niet in de binnenstad dus de feestpartijen kijken niet verder dan de singels, zum kotzen.

 8. Rob

  De prioriteiten liggen op het moment elders zou ik zeggen. Wereldvreemd besluit. Helaas ben ik niet verrast.

 9. Hans

  @ Rob H 👍

 10. Tanja

  “Rekening houden met diversiteit en inclusiviteit”.

  Dat is mooi, betekent dan ook dat ook de oudere mens doelgroep moet zijn?
  Maar wat is dan jongerencultuur?
  Is “jongerencultuur” eigenlijk wel inclusief? Want het sluit ouderen al per definitie uit.
  Mag er dan wel subsidie gegeven worden aan jongerencultuur?
  En waarom is er geen “ouderencultuur”? Volgens mij is dat gewoon “cultuur” en daarmee dus niet leeftijdsdiscriminerend en dus wel inclusief.

  Lekker bezig, wethouder!

  Overigens ben ik niet tegen cultuursubsidies, mits zij dienen om de maker(s) te leren om binnen een bepaalde tijd zelf hun broek op te houden. Maar dit terzijde.

 11. Historica Magica

  @rob H. Deze stad kent maar 1 cultuur: monocultuur jongerencultuur. De meeste zullen afvallen, kunnen niet meekomen en afhankelijk gaan worden van sociale huur… die is er dus niet. Laten we het daar eens over hebben. Ipv geldverkwisting aan belachelijke zebrapaden, kroegen en nog meer ongein en onnodige geldverspilling, dit geld hoort naar ouderen, gehandicapten en chronisch zieken te gaan, die hebben het al het zwaarst aan de onderkant: woningen met tuintjes, zodat ze nog i.i.g. IETS hebben , alles is hen al afgepakt !!!! Waar kan ik als 50 plusser terecht om uit te gaan? Nergens. Er is nergens échte cultuur. alleen maar ordinaire bralbak-bonkebonke herrie voor mensen met een beperkt verstand. Die dénken student te zijn, maar in werkelijkheid op lbo/mbo niveau matig presteren. Het trieste is nog dat ze hun eigen moedertaal niet eens goed beheersen, maar wel quasi Engels proberen te spreken. Triest. Dat is cultureel verval. Dat valt niet op te lappen met welk bedrag dan ook !

 12. Cleef

  Hier gaat misbruik van worden gemaakt

 13. Rob H.

  @Historica Magica: Geld voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, daarvoor moet u naar Den Haag, waar een ultrarechtse VVD-wind waait, waardoor die groepen, geen geld krijgen. Woningen met tuintjes, die zijn wegbezuinigd, door diezelfde VVD, samen met het CDA, samen met andere sociale woningbouw. Ook daarvoor moet u in Den Haag zijn.

  Ik ben zelf vijftigplusser en ik vermaak me uitstekend in het uitgaanscircuit. En ik heb een typhushekel aan “ordinaire bralbak-bonkebonke herrie”. Van culturele verval is geen sprake, al kan het altijd beter. Alleen goed om je heen kijken en wellicht met de tijd meegaan.

 14. Rob

  @rob h.
  Als er geen sprake van verval is hoeft er dus ook geen subsidie bij?

 15. Marta

  Mag ik drie ton voor een pop up pingpong club voor problematische jongeren?

 16. Pee

  Een stad zonder cultuur is een stad die geen zin heeft om geld te pompen in iets waar toch geen belangstelling voor is , anders is daar geen subsidie voor nodig.
  Zo simpel is het.

 17. Koel Hoofd

  @Rob h.
  50plusser in Utrechtse cultuur… iet met ouwe bok en groene blaadjes?

 18. Binnenstad is ook woonwijk

  Toen ik bemerkte dat mej Eva oosters 25 jaar jong wethouder van de binnenstad was geworden ,,,dit gaat fout
  Student&starter is voor meer horeca in de binnenstad
  Binnenstad is al enorm horecaoverlastgevend
  Deze wethouder is niet geïnteresseerd in belangen wijkbewoners utrecht binnenstad
  Binnenstad is ook een woonwijk,,wel van bijna 20.000
  En die 20.000 gaan nog meer horecaoverlast krijgen

 19. rmn

  Heel goed dat de gemeente probeert te corrigeren voor de kaalslag in de culturele sector.

  Als bewoner van de binnenstand juich ik het toe dat er een inclusief beleid gevoerd wordt waarin rekening gehouden wordt met de behoeften van iedereen. Welzijn betekent immers niet alleen dat 50+ers rustig in de binnenstad kunnen wonen – nog even los van dat er in de hele provincie voldoende woonruimte beschikbaar is waarin rust en stilte beter gegarandeerd kunnen worden dan middenin in het centrum van de hoofstad – maar ook dat jongeren, die hier in de bloei van hun leven naartoe komen, de gelegenheid krijgen om zichzelf breed te oriënteren en ontwikkelen. Daar hoort een ruim cultuuraanbod bij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).