Er zijn vijf kunstenaars gekozen die met de nieuwe centrale bibliotheek een permanent podium krijgen voor hun kunstwerken. De vijf mannen zijn gevraagd om een ontwerp te maken dat uitgaat van de architectuur en de nieuwe functie van de Bibliotheek Neude.
Op 13 maart gaat de nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht open in het voormalige postkantoor aan de Neude. Het nieuwe boekenpaleis moet ook een plek worden voor hedendaagse kunst, door middel van tijdelijke tentoonstellingen en permanente kunstopdrachten.
Op advies van een speciaal voor dit initiatief samengestelde kunstcommissie, bestaande uit Bart Rutten (directeur Centraal Museum Utrecht), Fleur Junier (conservator), Frank Koolen (beeldend kunstenaar) en Annelou Evelein (urban curator), is een meervoudige opdracht uitgeschreven.
Disciplines
Kunstenaars en ontwerpers uit verschillende kunstdisciplines werden uitgenodigd om de nieuwe werken te maken voor de bibliotheek waarbij gevraagd werd om een ontwerp te maken dat uitgaat van de architectuur en de nieuwe functie van de Bibliotheek Neude. De commissie koos uiteindelijk vijf kunstenaars uit.
De mannen Maarten Baas, Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans en Jop Vissers Vorstenbosch krijgen in het nieuwe gebouw een permanent podium voor hun kunstwerken. Alle vijf de kunstenaars maken vanuit hun eigen discipline een kunstwerk.
Zo maakt Deiman 200 hangende sculpturen die door het gebouw komen, maakt Halmans een boekenkast in de vorm van een huis en gaat Vorstenbosch aan de slag met een vijf bij vijf meter driedimensionale glas in lood-werk.
14 Reacties
ReagerenWaarom wordt er twee keer benadrukt dat het om 5 mannen gaat? Zijn ze ook nog blank en cisgender?
Vijf mannen! Over inclusivity it is blijkbaar niet nagedacht. Er zijn genoeg interessante andere kunstenaars.
Je zou toch zeggen dat het 2019 was: 5 mannen. Geen enkele vrouw kunnen vinden? Goh
Als er alleen over kunstenaars werd gesproken, en niet over mannen was er niets aan de hand.
ja waarom 5 mannen ?? en waar is die opdracht uitgezet ?? ik wist van niets en met mij vele kunstenaars als je alleen maar in de bekende vijver vist….
@katja, dan was het misschien niet direct in het oog gesprongen dat het om 5 mannen gaat, maar er was nog steeds iets aan de hand, toch?
Zo’n keuze is nooit toeval! Interssant is te onderzoeken wie van de commissie wie van de kunstenaars al kende. Je lijkt er in Utrecht nauwelijks tussen te komen als je geen goede kruiwagen hebt.
Wat kan mijn dat nou schelen dat het ‘5 mannen’ zijn. Ik vind het interessanter om te weten wat deze ‘kunstenaars’ denken te gaan bijdragen/aanprutsen.
De bibliotheek is nog niet open of de eerste rel is in aantocht. Terecht! Hebben de twee vrouwen van de keuzecommissie zitten pitten?
Geert
Wat een gepiep allemaal…eerst kijken dan beoordelen.
Claudia durft nogal wat te zeggen…
@Eemke Koppelman & @Johan H
Zo gaat het ook in de wereld van de Nederlandse overheidskunstsubsidies, zodra een kunstenaar 1 keer een subsidie heeft gekregen gaat het een makkie worden voor de 2e subsidie en de 3e, etc.
En als een kunstenaar eenmaal een overheidskunstsubsidie heeft gekregen valt hij ook gelijk onder de radar van de meeste Nederlandse musea, want de instanties die de kunstsubsidies geven hebben ook een draadje met de Nederlandse musea.
Dit systeem werkt zeer goed voor kunstenaars die zich in het systeem weten binnen te dringen!
Man man man
De commissie heeft deze vijf kunstenaars natuurlijk gewoon gekozen op basis van oeuvre en kwaliteit, en niet op basis van geslacht. Ook toekenning van subsidies geschiedt op basis van kwaliteit. Niet-artistieke factoren als streven naar inclusiviteit of democratische besluitvorming dragen vrijwel nooit bij tot een kwalitatief betere afweging, zoals het door de Utrechters gekozen mozaïek op het Vredenburg illustreert.
@Van Ham
U snap niet veel over hoe het gaat in het land van de kunstsubsidies.
Voor kunstcommissies die over het uitreiken van subsidies gaan is een zeer belangrijke motivatie voor het geven van een subsidie aan een kunstenaar dat de kunstenaar marktgericht moet werken.
Dus Vincent van Gogh had heden ten dagen ook geen enkele kunstsubsidie gekregen.