Stem nu op een van de vijf kunstwerken voor het Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant Stem nu op een van de vijf kunstwerken voor het Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant

Stem nu op een van de vijf kunstwerken voor het Vredenburgplein

Stem nu op een van de vijf kunstwerken voor het Vredenburgplein
Het ontwerp van Jennifer Tee
Er komt volgend voorjaar een kunstwerk op het Vredenburgplein. Vanmiddag zijn vijf ontwerpen bekendgemaakt. Samen met een aantal ambtenaren, kunstadviseurs en andere betrokkenen heeft wethouder Viktor Everhardt de digitale stembus officieel geopend. Iedereen die wil kan vanaf nu een stem uitbrengen op een van de ontwerpen. Het ontwerp van het kunstwerk met de meeste stemmen wordt uiteindelijk gekozen.

Er komt volgend voorjaar een kunstwerk op het Vredenburgplein. Vanmiddag zijn vijf ontwerpen bekendgemaakt. Samen met een aantal ambtenaren, kunstadviseurs en andere betrokkenen heeft wethouder Viktor Everhardt de digitale stembus officieel geopend. Iedereen die wil kan vanaf nu een stem uitbrengen op een van de ontwerpen. Het ontwerp van het kunstwerk met de meeste stemmen wordt uiteindelijk gekozen.

Het initiatief voor een kunstwerk op het Vredenburgplein komt van ondernemers en omwonenden. Zij willen het plein graag opknappen en vinden daar een kunstwerk goed bij passen. De vijf ontwerpen zijn door de zogeheten begeleidingscommissie gekozen uit een lijst van twintig ontwerpen. Die lijst was samengesteld door externe kunstadviseurs van de gemeente.

Stemmen

In de begeleidingscommissie zitten ook twee scholieren van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Nina Matiouchkov en Maarten Trietsch vinden het belangrijk dat jongeren meedenken over een kunstwerk: zij zijn immers degenen die hier over dertig jaar nog rondlopen. De komende weken gaan de twee zo veel mogelijk scholieren proberen over te halen om te stemmen.

Dit gaan ze doen via sociale media en door langs te gaan op andere middelbare scholen. Ook wethouder Everhardt hoopt dat veel mensen hun stem gaan uitbrengen. Hij gaf nog een tip: “Kom voor je gaat stemmen naar het Vredenburgplein en laat je daar inspireren voordat je een definitieve keuze maakt.”

Op www.cu2030.nl/kunst zijn de ontwerpen te zien. Stemmen kan tot en met zondag 18 juni. Na 20 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

Het ontwerp van Lucas Lenglet
Het ontwerp van Krijn de Koning
Het ontwerp van Jon Rafman
Het ontwerp van Inti Hernandez

84 Reacties

Reageren
 1. Jasper

  En waar is de fontein?

 2. J

  Allemaal verschrikkelijk. Doen dan maar geen.

 3. Simon

  Wat een gedrochten. Wat is er mis met een mooie fontein?

 4. Bert

  Fontein, ja!

 5. Andere Jasper

  Fontein is ook een beetje cliche toch?

  Ik heb maar op dat mozaiek gestemd.

 6. G.H.

  Dit soort ‘kunst’ hoort thuis bij de ingang van een prachtige winkelpassage in een middelgrote gemeente met een minderwaardigheidscomplex. Niet op een plein dat we proberen iets van grandeur mee te geven.
  Zoals mijn voorgangers al vroegen: waar is de fontein?

 7. Patrick

  Fontein ja, mits goed onderhouden…… Kijk als voorbeeld naar Rome….

 8. Berend

  Allemaal lelijk. Niets mis met een mooie waterpartij + fontein.

 9. Joey

  Er zou toch een waterwerk/fontein komen?? Geen van de 5 dus!! Ik denk dat het gros van de mensen een mooie fontijn met wat mogelijkheden om te zitten het liefste wil!

 10. WP

  Nummer 5 staat er nog niet bij, die is helemaal bijzonder… Met vorige reacties eens, allemaal niks…

 11. Willow

  Ajb geen van deze. Mooi, groot, hoog fontein please.

 12. J

  Een fontein zou wel leuk zijn.

  Ik wil stemmen zodat de slechtste niet mijn stem krijgt – maar ben er nog niet uit – ze zijn allemaal even slecht.

 13. forta

  Wat een in en in trieste vertoning. Utrecht weer……

 14. wer

  Wat een lachertje alle 5, maar aan de andere kant: het plein was niks, is niks, en getuige de bovenstaande top 5 wordt het dus ook niks.

 15. jack

  als er 1 ontwerp is wat het plein wel goed kan gebruiken is het de eerste, dat enorme mozaiek, de overige 4 hebben een naargeestige uitstraling

 16. WvR

  Het mozaiek is op het randje van nog net acceptabel. Maar eigenlijk vind ik het allemaal niet best.

 17. Utrechter

  Ik mis ook optie 6: een mooie fontein. Was men bij de gemeente bang dat deze anders massaal gekozen zou worden?

 18. Masha

  De gevels van omliggende panden zijn niet om aan te gluren. De bestrating die er nu ligt is lelijk en ongelijk. Die twee factoren maken het nu zo’n foeilijk geheel. Een fontein lost dat niet op.

  Waarom niet meer bomen? Dan zie je de gevels minder, en bomen zijn bij iedereen geliefd. Dan krijg je een beetje het aanzicht zoals op Mariaplaats (waar de gevels overigens niet afgeschermd hoeven te worden vanwege lelijkheid). Dan daarbij nog een mooie elegante bestrating, een of ander geschikte natuursteen, en het is een wereld van verschil!

 19. Objectivist

  Na lang overwegen is het me dan toch gelukt. Ik heb gestemd! Het proces deed me denken aan de periode dat ik nog politiek stemde, lang geleden. Geconfronteerd met 5 afschuwelijke opties die je het besturen van een lokale snoepwinkel nog niet toevertrouwd, koos je dan altijd de minst afgrijselijke partij en politicus in de dwaze hoop dat die partij en politicus hopelijk maar 95% in je nadeel zou handelen, ipv de 97, 98 en 99% die de overige opties belichaamden. No more!

  Goed. Groenten en planten geschilderd op de straat die niemand ziet als men erover geen loopt, een paar stompzinnige metalen/betonnen balken, een soort gestapelde blokkendoos van communistenbeton met gele binnenkant, een paar witte of glazen blob-achtige uitstortingen, of een infantiele spinnenwebachtige speelplaats contraptie: de keuze is was niet makkelijk!

  Na lang wikken en wegen is mijn stem dan uiteindelijk toch naar het *kuch* ontwerp gegaan van Inti Hernandez. Kantje boord acht ik dit van alle 5 ‘ontwerpen’ werkelijk het meest ongeispireerde, zielloze en ronduit meest spuuglelijke flutstuk van alle 5 de flutstukken. Alstublieft inwoners van Utrecht. Van mij. Voor u. Mijn beloning aan u voor het blijven aanstellen van ambtenaren die deze ooit prachtige stad compleet om zeep helpen, met uw eigen geld!

 20. Marijn

  Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties. Graag een fontijn en niet een van de voorgestelde ontwerpen.

 21. jelle

  #fontein: daar springen helaas dronken idioten in en verzuipen. Of ze pissen erin.

 22. Kunst

  Gelet op de kunst in de openbare ruimte van de afgelopen 50+ jaar had ik ook niet anders verwacht van de kunstcommissie (die natuurlijk de voorontwerpen “selecteert”).

  Daar moet je o.a. zijn als je jezelf soms verwondert over lelijkheid in de openbare ruimte.

 23. Bram de Goede

  Een fontein met aan de rand moderne en toch klassieke beelden. Dat lijkt mij de beste optie. Nummer 6 dus.

 24. Sjonnie

  Wat een gezeik over een fontein. Het dorpse denken weet zeket niets beters te bedenken.

 25. Jan scherjon

  Overnieuw doen ! laat een paar architecten een ontwerp maken, mag wat kosten visite kaartje van Utrecht !
  Die andere ontwerpen wat een gemis aan kwaliteit bij de commissie !
  Durf iets wat uitstraalt een soort trapezium metselwerk met water en bomen b.v.
  Als hier iets uit wordt gekozen wordt het een saaie en slap zooitje !

 26. Ertje

  Marktmozaiek wel aardig. Kan altijd nog wel een fontein bij

 27. jos stelling

  Een ‘kunstwerk’ om het restant van een plein op te leuken? Alleen met cynisme kan een kunstenaar daar wat mee (een butplug?). Een plein is een plein en het Vredenburg was HET plein van Utrecht. Er gebeurde daar altijd van alles. De kans daarop wordt zo kleiner en kleiner. Alles moet vol. Het ontbreken van een masterplan (cq historisch besef) breekt ons op. Zet er een openbaar toilet neer in de vorm van een zgn. kunstwerk. Klaar is Kees. Van een fontein moet je sowieso steeds naar de WC. (Doe iets waar we trots op kunnen zijn/worden of ga elders eens wat inspiratie opdoen: mooie intieme binnenstedelijke pleinen zat.)

 28. Bill

  WTF…! Waar is de fontein…?

 29. JR

  Wat een rare kunstwerken,blij dat ik niet in zo,n duur appartement woon.Je zou er de hele dag tegen aan moeten kijken.
  Geef mij maar een fontein

 30. Michael

  Geen van deze ajb. Een simpele waterpartij kan zo mooi zijn!

 31. Hans Visser

  Het is duidelijk dat dit GEEN draagvlak heeft. Laat de prutscommissie zichzelf opheffen, in het belang van de stad ! Een prachtige fontein met een muziekkapel en een naar de zon-draaiend terras. Iets met allure, waar toeristen voor gaan en blijven komen. WIE in hemelsnaam zadelt deze mooie stad met dit ALDI-niveau op. Ga in Parijs, Praag, Italie enz. kijken …

 32. BramD

  Waarom niet zo’n pop-up fietsenstalling zoals die waarmee de andere pleinen ook verpest worden?

 33. 030

  Jammer dat er niets moois tussen zit. Een aantal ontwerpen heeft ook duidelijk geen rekening gehouden met sociale veiligheid. Minst aanstootgevend vind ik optie 5, maar daar wordt het plein er ook niet echt aantrekkelijker van. Wat optie 1 wel goed doorheeft en de rest niet is dat je van dat grijze karakter van het plein af moet. Die rood asfalt strook ziet er prima uit. Het ontwerp zelf, tsja. Ik denk dat ik het stemmen maar aan de anderen ga overlaten.

 34. Karla

  Waar is de optie met fontein?

 35. Prof. Dr. Hogebeuk

  Ontwerp van Hernandez ( mozaiek) best aardig.
  De rest vind ik spuuglelijk en sfeerloos.
  Zo’n mooie plek onwaardig.
  De beelden zijn binnen 24 uur zwart gekalkt.
  Ook voor mij .. kies voor een Fontijn!!
  Ziet er leuk uit en ook het geluid er van, draagt bij.

 36. Prof. Dr. Hogebeuk

  Ontwerp van Hernandez ( mozaiek) best aardig.
  De rest vind ik spuuglelijk en sfeerloos.
  Zo’n mooie plek onwaardig.
  De beelden zijn binnen 24 uur zwart gekalkt.
  Ook voor mij .. kies voor een waterpartij
  Ziet er leuk uit en ook het geluid er van, draagt bij.

 37. Hendrik

  Jeetje wat lelijk allemaal.. waarom geen fontein?

 38. e.g.

  Wat is er mis met een “mooi, leeg” en ruim plein? ev. 1 of meer bomen?
  Leg het wegdek, de stenen, naar wat er vroeger stond in andere kleur steen.
  Stond er niets,leg dan een mooi patroon (de meeste pleinbewoners zullen toch boven straatniveau wonen, dus dat goed kunnen zien) een doolhofpatroon? bedenk maar wat, ev. van en/of met (gekleurd) mozaik.
  Dan op (te bepalen) bepaalde plaatsen zo’n “fonteinopening” in de grond (zoals
  er ook lichtjes bestaan) ook al dan niet met een (grond)lichtje.
  ‘s Zomers reuze pret voor (merendeel) kinderen, terwijl toch de markt geschikt blijft voor grotere samenkomsten, markten , etc.

  De 5 getoonde mogelijkheden, zijn zielig, bekrompen…..”wij hebben ook “wat”…..
  niks dus.! (afb 1. ziet ook niemand als er overheen gelopen wordt)
  Moet er ook worden rekening gehouden met de prijs??
  Of wordt een afb. gekozen en dan toch maar wat anders/kleiner uitgevoerd, vanwege de kosten?
  Daarvan zijn meerdere voorbeelden en niet alleen in Leidse Rijn.

 39. J.Loos

  Zet het beeld van het Domplein er maar neer

 40. Hans

  Zoals al een aantal keren is gesteld hoort op zo’n centraal stadsplein stromend “speel”water met zitgelegenheid aanwezig te zijn zodat kinderen zich kunnen vermaken en ouderen de gelegenheid hebben onderling te communiceren, hetgeen in de huidige maatschappij geen overbodige luxe is!!

 41. el. L.

  Afbeelding 2, zou nog als “watermogelijkheid” (fontein-idee) kunnen worden aangemerkt.
  Water overheen, langs, of gedeeltelijk doorheen laten lopen; paar gaten erin,
  bovenop i.p.v. een hele buis, een stuk 1/2 buis (dakgoot idee)
  (mag er ook aan gehangen worden?.)……er valt iets mee te doen, terwijl het grondoppervl. behouden blijft voor andere doeleinden.
  Iets tussen de “waterloop” bij het oude stadhuis-en centre Pompidou in.

  De andere keuzes zijn, klein burgerlijk en/of jaren vijftig! Niets nieuws dus.

 42. Marcel Gieling

  In ieder geval heeft de gemeente gemeend er deskundigheid bij te halen. Natuurlijk een commercieel buro dat zijn eigen kunstenaars naar voren schuift, maar toch. In tegenstelling tot het Domplein waar het standbeeld van Jan van Nassau verplaatst ‘moet’ worden en gemeenteambtenaren met een houten sokkel lopen te zeulen om te kijken waar het beeld een nieuwe plaats zou kunnen krijgen. Wat een amateurisme. Weten ambtenaren tegenwoordig ook al iets van standbeelden. Wat het Vredenburgplein betreft: Koop toch gewoon het meer dan levensgrote Gouden Kalf en zet het in het midden van een fontein met de allure van een wereldstad.

 43. FD

  optie 6:
  Een fraaie fontijn !
  De rest is bagger.

 44. Maarten Wiesman

  De markt heeft al zo weinig ruimte.

 45. AEH

  Water is van alle tijden in Utrecht – rustgevend en verbindend en toch steeds in beweging.
  Oud – nu – toekomst.
  Graag een rust en refelctieplek, waar je kan zitten genieten. Ik mis die optie erbij.

 46. M.Wt-t Vr.

  Ik had zo gehoopt op een fontein,maar helaas.

 47. Sjaak

  Hahaha Utrecht en kunst, het blijft hachelijk…
  Kan dat standbeeld van Jan van Nassau niet naar het plein..?
  Ennuh: over 30 jaar is het Vredenburg natuurlijk al twee keer opnieuw ingericht.

 48. Rietje

  Wat is toch die obsessie met fonteinen ?

 49. Bart

  Wat een gemiste kans. Ze zijn allemaal niet best. Ik vermoed dat de commissie al gekozen heeft voor het preimozaiek, en vier nog lelijkere kunstwerken in de selectie heeft opgenomen. Dan kunnen ze later zeggen dat het de keuze van de inwoners is.

 50. BdV

  Ongelooflijk, er wordt hier zoveel over fonteinen gezeverd dat ik voor de rest van mijn leven nergens meer een trutfontein wil zien. Ook niet in Rome.

 51. De harde waarheid

  Dit is niet best, in plaats van inspraak op de ontwerpen wordt ons een non-keuze voorgelegd. Laten we eerlijk zijn deze ontwerpen zijn allen het plein onwaardig. Toch kan de begeleidingscommissie straks met droge ogen beweren dat de preimozaiek (de minst slechte) massaal door Utrecht is gekozen als favoriete ontwerp. Maar in werkelijkheid ontbreekt onder Utrechters ieder draagvlak voor dit ‘kunstwerk’ (zie de reacties hierboven). Of ga met ontwerpers in zee die iets gewaachts, vooruitstrevends en bijzonders kunnen neerzetten (en durf daarvoor ook in de buidel te tasten), of kies voor een open plein al dan niet met fontijn zonder kunst. Maar zadel Utrecht niet op met deze Aldi kunst.

 52. Johan

  @ Marcel Gieling? Ja, Het Gouden Kalf!

 53. Michiel

  Van die idiote abstracte dingen moeten we ver weg blijven, daar staan er al genoeg van in de openbare ruimte. Maar het mozaiek en het ontwerp van Hernandez vind ik toch beiden best leuk. Dat gecombineerd met een nette herbestrating van het hele plein zal toch wel mooi(er) worden. Uiteindelijk is Vrendenburgplein toch geen echt gezellig plein waar je even lekker gaat zitten. Daarvoor is het te omsloten en claustrofobisch, te veel shopping en commercie, weinig zon. Gelukkig hebben we daarvoor nog de Neude (zet beter daar een fontein neer), het stadhuisplein of Ledig Erf

 54. Marinus

  Allemaal niks. Zet er dan maar niets neer. Ongelooflijk hoe er weer met gemeenschapsgeld word omgegaan.

 55. J

  @rietje

  Er is geen obsessie met een fontein. Eerst vond ik een fontein ook saai.

  Maar vergeleken met deze gedrochten zonder enig draagvlak,

  Optie 6 fontein! (En meer groen graag)

 56. Katja

  Een FONTEIN !
  En ook een op de Neude graag

 57. MarcelW

  Dus je moet kiezen tussen kindertekening-lelijk, stalen balken-lelijk, hangjongerenplek-lelijk, witte blubben-lelijk, en nog een hangjongerenplek-lelijk. Lijkt het burgemeesters referendum wel!
  Ik wens degenen die hier hun stem aan durven te geven 10 jaar onophoudende jeuk. En degenen die het bedacht hebben nog twee keer zo lang.

 58. Herman

  Een fontein past in Italië en natuurlijk in vinex oorden als Leidsche rijn daar is smaak namelijk niet van toepassing.

 59. Eva

  FONTEIN !! 🙂

 60. Joost

  Wat een verschrikking. Over smaak valt niet te twisten maar geen van deze opties lijkt draagvlak te hebben.

  Ik pleit eveneens voor bomen á la Mariaplaats en een natuurstenen bestrating.

 61. Patrick

  Optie 6: Beeld van Jan van Nassau in een fontein?

 62. Marco

  Alle 5 duidelijk onvoldoende, stuitend dat we hier uit moeten kiezen. Bestuur, luister eens naar het volk en neem het serieus!

 63. Bert

  Waar is de optie: “Laat maar zitten die troep, fix die 1,1 miljard schuld?”

 64. Ihsan

  Het mozaiek is prima, maar er moet echt een groot standbeeld of fontein komen.

  Ik heb een idee voor een standbeeld opgebouwd uit bijna hexagonale blokken. De blokken staan tegen elkaar aan en lopen in elkaar over, maar zijn door verschillende beeldhouwers in verschillende stijlen uitgewerkt. Eventueel zou het zelf een dynamisch standbeeld kunnen zijn waar elke 5 jaar een nieuw deel in word geplaatst.

  Geen metalen structuren! Dat hebben we in Lunetten al vaker geprobeerd, en dat is gelukkig (bijna) allemaal vervangen.

 65. Hilbrand

  Aan de dames en heren die over de kunst op het Vreeburgplein gaan,

  Om maar met de deur in huis te vallen: ik kan niet kiezen uit de vijf ontwerpen omdat ik het allemaal niks vind. Te abstract, niet relevant, te weinig verbeeldingskracht. Merendeels allerindividueelste zieleroerselen van de kunstenaars die overal (en dus nergens ?) een plaats zouden kunnen krijgen.

  M.i. vraagt een kunstwerk op dit plein:
  – uniciteit: het kan alleen maar hier staan en nergens anders;
  – verbinding tussen oud en nieuw;
  – zeggingskracht: je hoeft geen cursus te volgen om te snappen wat de bedoeling is.

  Opnieuw beginnen dus, zou ik zeggen, met duidelijke richtlijnen !

 66. Barend

  Wat een gebrek aan verbeelding in die reacties, wat een gezanik over die fontein. Zoooo ancien regime zo’n vervuild waterplasje. Dat mozaiek geeft kleur en fleur en houdt de ruimte in ieder geval open. Alles hoeft niet overal volgezet te worden.

 67. Wouter van Dam

  Het is inderdaad niet best. Optie 6 graag: een mooie fontein die refereert aan de geschiedenis van Vredenburg.

  Ter info nog de link naar de bewonersgroep welke ‘betrokken’ was in dit proces en zich ook duidelijk aan de kant gezet voelt: http://herinrichtingvredenburgplein.nl

 68. Jacob

  Zo’n fontein dient alleen maar om dronken voetbalsupporters in te laten springen en ernstig vervuild water uit te laten drinken als hun cluppie kampioen wordt. Het Utrechtse cluppie zal nooit kampioen worden. Dus niet doen, dat massahysterische idee van die waterstraal.

 69. Henny

  Erg mooi, dat mozaiek.

 70. Guus

  Eens met Barend: Het Vredenburg is al zo afgekalfd door diverse bebouwing, de markt heeft al flink moeten inkrimpen. Hou de ruimte open op ons laatste ‘grote’ stadsplein.

 71. Kim

  Svp de optie ‘geen van deze’ toevoegen… Ik had van die stralen water uit de grond wel leuk gevonden. Kan uitgezet worden als t markt ofzo is.

 72. Dries

  Ik heb mijn best gedaan om een keuze te maken maar het wil maar niet lukken. De eerste, tja aardig maar niet bijzonder genoeg, twee, drie en vier brrrr, vijf leuk voor mijn kleinkinderen om op te klauteren. Blijft over die fontein: nóg erger! Heeft u wel eens gecommuniceerd bij een fontein? Een herrie dat zo’n ding maakt! En voor slechthorenden als ik met hoorapparaten een regelrechte beproeving. Je zou er maar boven wonen…. Één voordeel: we weten nu wat er in ieder geval níet moet komen!

 73. Marco Knol

  Nou, het past qua lelijkheid wel bij sommige bebouwing. Maar in de cursus “Hoe verpest ik een potentieel toch nog redelijk ok stadsplein” misstaan deze ontwerpen niet. Wat ontzettend lelijk allemaal. Het is dat het treurig is, anders zou het om te lachen zijn.

  Maar waarom überhaupt een kunstwerk? Omdat de nieuwe bewoners en wat ondernemers dat willen? Betalen zij het dan ook? Inclusief onderhoud? In de rest van de stad wil men namelijk ook wel eens wat. En ik wil een mooi ruim stadsplein. En wat mij betreft; laten we nou eerst e oplevering van de rest van HC en de herbestrating eens afwachten. Als het plein gewoon opnieuw bestraat wordt ziet het er sowieso al stukken beter uit.

  @Marcel Gieling
  Dat Gouden Kalf kan prima op een hoge sokkel bij de Cinemec. Is ie ook goed zichtbaar vanuit de trein en heeft Leidsche Rijn ook wat.

 74. Johannes

  Dat mozaiek is mooi. Het geeft kleur aan het plein en sluit goed aan op de functie die het altijd gehad heeft. Maar blijft dat na verloop van tijd ook mooi? Gaan de kleuren niet slijten en verweren?

 75. Tijs

  Prachtig, werkelijk waar. Doet me denken aan de prachtprojecten zoals neudeflat, de nieuwe tivoli en uiteraard de kers op de taart, het oude hoog catherijne. Succesprojecten van de gemeente. zonder te weten welk ontwerp de scholieren hebben gemaakt, vind ik het toch prachtig dat ik geen verschil zie met daadwerkelijke zogenoemde kunstenaars. Het is om te janken, werkelijk waar.

 76. ellen

  Jammer, ik vind het allemaal niks.
  Kan het niet iets chiquer? Een waterpartij met fontein lijkt me wel iets.

 77. Carla

  Jammer al die negativiteit omtrent de genonineerde kunstwerken.

 78. Vincent

  Ai. Pijnlijk lelijke voorstellen. Ik heb sovjet kunst gezien in de balkan regio die hier beter zou staan. Als initiatief misschien een alternatief voorstel insturen? En aub geen fontein. Pure wansmaak.

 79. Gilbert

  Bizar lelijk allemaal.. Doe mij die FONTEIN maar die onlangs afgekeurd is. WHY??

 80. Andrea

  De hele renovatie van dat plein is een gemiste kans met al die lelijke nieuwbouw die totaal geen samenhang of chemie met elkaar heeft. En al deze kunstwerken gaan het alleen nog maar erger maken. Anti!! Dan maar een fontein.

 81. Bram de Goede

  kijk eens naar Haarlem daar staat de Hildebrand fontein. Daar kan geen van de 5 ontwerpen aan tippen.

 82. Suze

  Wat is er mis met een fontein die ook nog eens laat zien hoe het ooit was?

 83. Jan Schutte

  Ik ga voor de maquette van kasteel Vredenburg; dat doet recht aan tenminste 9 eeuwen geschiedenis van het Vredenburg, vanaf het Johanniterklooster/’ziekenhuis’, het verkrijgen van stadsrechten (1122), de bouw van de stadsmuur, kasteel Vredenburg van de 16e eeuw, de Jaarbeurs’burcht’, de beide muziektempels naar de moderne tijd. Het stadsbestuur zou oog moeten hebben voor de eigen stadsgeschiedenis!

 84. Wiessie

  Een mooie fontein in het midden van het plein mits hij wel goed onderhouden word.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).